Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Din kvikguide til spartelmasse

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Der findes mange slags spartelmasse. I denne kvikguide bliver du klogere på, hvilken spartelmasse du skal vælge og hvordan du spartler.

Spartelmasse: Din kvikguide til spartelmasse

Spartel eller spartelmasse?

Mange mennesker forveksler ordene spartel og spartelmasse, og det er ikke så underligt. En spartel er et værktøj, som bruges til at påføre spartelmasse med. Det der imidlertid kan forvirre, er, at spartelmasse ofte omtales som spartel – både i daglig tale, men også på mærkater (på spartelmasse), hvor der står ’letspartel’ eller ’grovspartel’.

Der er derfor ikke andet at gøre end at huske på, at en spartel er et værktøj og spartelmasse er et materiale.

Hvilke typer spartelmasse findes der?

Der findes mange slags spartelmasse. Skal du spartle en væg med små ujævnheder, vil du typisk skulle bruge en fin, medium eller grov spartelmasse, afhængig af væggens struktur. Her kan du igen vælge mellem færdigblandet spartelmasse, som typisk leves i en plastikspand på 10 kg og pulverspartelmasse, som du selv skal blande op med vand.

Den færdigblandede spartelmasse er lidt dyrere, men til gengæld er den forarbejdet og lige til at tage i brug. Skal du spartle en stor flade kan du også vælge at rulle spartelmassen på. Det er en hurtig måde at påføre spartelmassen på, men det fritager dig ikke for at fordele og bearbejde spartelmassen med en spartel.

Til dybe og brede kratere bør du benytte dig af en hurtigtørrende spartelmasse, som typisk kan påføres i lag på op til 10 cm. Til revner og dybe småhuller kan du igen vælge en hurtigtørrende spartelmasse. Denne type spartelmasse fås ofte på tube, så den er ekstra nem at påføre. Skal du spartle gipsvægge, kan du med fordel vælge en gipsbaseret spartelmasse, da den giver den stærkeste reparation.

Spartelmasse: Rul spartelmassen på

At rulle spartelmassen på er en hurtig måde at påføre spartelmassen.

LÆS MERE OM: Pudsning af vægge

Hvad er gulvspartelmasse?

Gulvspartelmasse er en selvnivellerende spartelmasse, som for eksempel kan bruges til at rette et eksisterende betonunderlag op. Gulvspartelmassen består af en pulver, som blandes med vand til den får en jævn og flydende konsistens uden klumper.

Når gulvspartelmassen hældes på det ujævne underlag, vil det flyde sammen og danne en plan overflade. Du skal dog selv hjælpe til med at fordele gulvspartelmassen – evt. med en pigrulle på et langt skaft. Gulvspartelmasse bruges ofte som underlag for fliser og klinker.

Spartelmasse: Selvnivellerende spartelmasse

Selvom det hedder selvnivellerende spartelmasse, skal du selv hjælpe til med at fordele gulvspartelmassen.

Hvad er træspartelmasse?

Træspartelmasse er, som navnet antyder, en spartelmasse, som er beregnet til træ. Det kan blandt andet bruges til revner i træværk (både ude og inde) og fås ofte i en grå nuance.

En afart af træspartelmasse er plastisk træ. Plastisk træ bruges til at udfylde små huller og revner i for eksempel træmøbler og trægulve. Plastisk træ findes i flere nuancer og kan blandes indbyrdes, så den helt rigtige trænuance opnås.

Hvor længe skal spartelmasse tørre?

Det er meget forskelligt, hvor længe spartelmasse skal tørre. Det afhænger i høj grad af den specifikke spartelmasse. Fylder du et 2 cm dybt hul med hurtigtørrende spartelmasse, er en tørretid på 30 minutter ofte rigeligt. Spartler du derimod overgangene mellem to gipsplader med en gipsspartelmasse, bør det tørre natten over, inden du begynder at slibe overfladen. Det er derfor vigtigt at læse anvisningerne for den enkelte spartelmasse.

LÆS OGSÅ: Sådan spartler du gipsplader

Spartelmasse: Hvor længe skal spartelmasse tørre?

Tørretiden afhænger af typen af spartelmasse. Gipsspartelmasse mellem to gipsplader, bør tørre natten over.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Artikel: Din kvikguide til spartelmasse
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage