Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

God teknik sikrer helt tæt dampspærre

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Gør som håndværkeren, når han med sikker hånd tæmmer dampspærrens uregerlige, glatte stykker plastfolie. Så kan du i dag opbygge en fuldstændig tæt dampspærre, der holder mange år frem i tiden.

Intro

En helt ny generation af dampspærrefolie, specialklæber, langtidsholdbar tape og tætningskraver gør det i dag muligt at opbygge de supertætte dampspærrer, som man forventer i moderne byggeri - ikke bare for de professionelle, men også for dig og mig. Faktisk kan vi amatører sikre en dampspærre, der er tættere og mere holdbar, end selv de dygtigste fagfolk kunne garantere for få år siden.

Vejledning

Læs her før du går i gang

Med teknikken her er du sikker på at få de store stykker dampspærrefolie til at ligge glat. Når du følger systemet trofast, vil folien hele tiden blive strakt ud, før du gør den fast. Princippet er, at du først sætter foliens ene kant op langs en lige linje inde på fladen

– i dette tilfælde et loft. Når kanten sidder fast, arbejder du dig stadig længere væk fra midten af den, så du slutter ved hjørnerne.

A

Første bane af folien hæftes i sin ene kant i en ret linje lidt under en banebredde fra den ene væg.

B

Fra midten af den fastgjorte kant glattes og hæftes folien i en ret linje stadig tættere på væggen.

C

Folien gøres fast langs væggen, tættere og tættere på det ene hjørne, mens den hele tiden strammes ud.

D

Den anden løse trekant strammes tilsvarende ud og hæftes stadig længere ude, til alt sidder glat.

E

Næste bane hæftes tilsvarende i sin ene kant i en ret linje. Den rækker ind over den første bane.

F

Banen glattes og hæftes efter samme faste system. Uanset hvor mange baner du har brug for.

Tegning A: Gør første langside fast

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Dampspærrefolien sættes altid, så den åbne side tværs gennem rummet følger et forskallingsbræt. Så er du sikker på, at overlægget mellem to baner kan klemmes og tapes tæt sammen. Afstanden til væggen skal være mindre end banebredden; du skærer først til, når folien er gjort fast.

Foliebanen hæftes ude ved væggen lidt under en banebredde fra hjørnet. Her er banen 2 meter bred, og vi starter på et bræt, der sidder 185 cm ude. Lad folien gå 10-15 cm ned ad væggen, så du har lidt at give af.

Kanten strammes ud og hæftes i en lige linje for hver 30 cm med hæfteklammer stadig længere væk fra startstedet. Er brættet ikke lige, slår du en lige streg, du kan følge.

TIPS: Fold folien så lidt ud som muligt.

Fortsæt systematisk helt til den anden væg. Bliv ved med at hæfte for hver 30 cm, så folien ikke kommer til at hænge. Gør folien fast nær væggen, men lad nogle centimeter stå, så du siden kan klæbe den til væggen.

Tegning B: Gå ud ad midterlinjen

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Nu er hele foliebanen hængt op i loftet og gjort fast med korte mellemrum, og du har gjort det nemt at styre den herfra. Princippet er hele tiden at udnytte, at du ud fra den kan stramme dugen op og gøre den fast med korte mellemrum, stadig længere ude. På den måde bevæger du dig nu fra midten af den faste langside ud mod væggen.

Nu kan du folde hele plastbanen ud, så den hænger ned fra loftet som et gardin fra den ene langside. Tjek lige, at den kan nå helt ud i alle kanter, men vent med at skære til.

Så gør du folien fast i en linje på tværs af den faste langside. Start midt på den faste kant, og bevæg dig ud mod væggen, mens du med en hånd strammer folien op og med den anden hæfter i hvert bræt.

Fortsæt på den måde ud til væggen, og hæft den fast nogle få centimeter fra væggen. Nu sidder næsten halvdelen af folien allerede rimelig stramt, og du har to frie trekanter, der hænger løst ned.

Tegning C-D: Gør banen fast ved væggen

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Først nu, hvor du har fuldt styr på den store foliebane, rammer du for alvor væggen, når du strammer de to løse trekanter ved hjørnerne op. Det betyder, at de skæve vinkler og bugtede linjer, der kan gemme sig her, ikke vil give dig problemer. Og som noget nyt klæbes folien nu fast til væggene, så der lukkes tæt.

Med fugepistolen trykker du en stribe dampspærreklæber på væggene lige under loftet, hvor dampspærrefolien snart kommer. Klæberen er skabt til at holde længe - og binder på folien af polyethylen.

Så hæfter du de løse trekanter af folien til loftet ude langs væggen. Igen starter du ved det fastgjorte og strammer med den ene hånd folien ud herfra, mens du med den anden gør folien fast for hver 30 cm.

Foliekanten presses til sidst ud mod væggene og trykkes fast i klæberen. Det gælder om at klæbe den hele vejen, så risikoen for utætheder ved overgangen mellem væg og loft bliver minimal.

Tegning E-F: Tape over alle huller

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Nu har du den første bane på plads og tætnet ud mod væggen, men de fleste rum er bredere end dampspærrens 2 meter. Så sætter du blot en bane mere op efter præcis samme teknik. Eneste forskel er, at den første langside hæftes mindst 15 cm inde på den første bane. Når begge - eller flere - baner er oppe, lukkes alle åbninger med tape.

Næste bane hænges op efter samme princip. Den første langside lægges igen på et bræt, nu mindst 15 cm inde på den første bane, så de lapper sikkert ind over hinanden, og derefter er teknikken helt den samme.

Samlingen mellem to baner tapes i hele sin længde med dampspærretape. Tidligere rakte det at klemme overlægget, fx mellem et forskallingsbræt og en gipsplade, men nu skal overlægget også tapes.

Selv de mindste huller tapes nu over. Det betyder, at hver eneste klamme, du har gjort folien fast med, også dækkes. Det lyder voldsomt, men tager få minutter, hvis du kun har sat klammer efter systemet.

Sikre gennemføringer: slut med de svage punkter

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Når du har placeret folien, klæbet den til væggen og tapet alle åbninger over, har du en perfekt dampspærre. Den ville du for få år siden straks have ødelagt, hvis der skulle føres kabler eller rør igennem. Det undgår du i dag, hvor alle gennemføringer sker gennem dampspærrekraver med elastiske felter.

1

Tætningskraverne består af en klæbende “ramme” om et felt af ekstremt sejt, elastisk gummi. I det skærer du et hul lidt mindre end det rør, der føres igennem, så lukker gummiet tæt.

2

Du kan godt føre flere kabler gennem tætnings kravens seje gummifelt.

3

Når kraven er på plads, fjernes papiret på den selvklæbende ramme; så sidder kraven fast.

3D-model

3D-model

Log ind eller køb adgang for at se 3D-modellen

Sikker dampspærre

Dampspærren forhindrer fugten i at trænge ud i konstruktionen.

Åbn 3D-model

3D-model

Log ind eller køb adgang for at se 3D-modellen

Første langside er gjort fast

Dampspærren sættes altid, så den åbne side tværs gennem rummet følger et forskallingsbræt.

Åbn 3D-model

3D-model

Log ind eller køb adgang for at se 3D-modellen

Ud ad midterlinjen

Foliebanen er hængt op i loftet og gjort fast med korte mellemrum.

Åbn 3D-model

3D-model

Log ind eller køb adgang for at se 3D-modellen

Banen er fæstnet på væggen

Folien er monteret med dampspærreklæber langs toppen af væggen.

Åbn 3D-model

3D-model

Log ind eller køb adgang for at se 3D-modellen

Tape over alle huller

Alle overgange er hæftet 15 cm inde, alle huller lappet, og åbninger påført elastiske felter.

Åbn 3D-model

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage