God teknik sikrer helt tæt dampspærre

Det er ikke helt nemt at bakse med en stor, uhåndterbar dampspærre. Men med den rette teknik får du den på plads – helt lige og sat fast og tætnet efter alle kunstens regler.

Intro

Har du nogensinde prøvet at sætte et gulvtæppe fast i loftet?

Sikkert ikke, men hvis du har prøvet at sætte store, brede baner af dampspærre op mod et loft, har du været tæt på. Og så vil du vide, at tyngdekraften ikke altid er din ven; det er en virkelig bøvlet operation.

Men som med alt andet handler det om at kende den rette metode, og den får du her. For starter du rigtigt, bliver det meget nemmere, og din dampspærre kommer til at sidde lige i loftet, helt uden rynker.

Luk hullerne effektivt

Når dampspærrefolien er på plads, skal den hæftes og klæbes, samles og sikkert også gennembrydes, fordi der er rør, kabler eller andet, der skal igennem. Alt det er også kun et spørgsmål om at kende de rette teknikker og de rigtige materialer.

Vejledning

01
Sådan folder du dampspærren ud 6 Trin

Dampspærrefolien leveres typisk i ruller med to meter bred folie (eller mere). Det er her en stor del af udfordringen opstår: Det er simpelthen svært at styre to meter folie, når det også skal strækkes ud i hele rummets længde. Men følger du tek- nikken herunder trin for trin, vil selv ikke meget lange baner dampspærre få skovlen under dig.

1

Placér folien lidt mindre end en banebredde fra hjørnet, så den også kan række lidt ned på den tilstødende væg. Hæft den fast i den side, der er fjernest fra hjørnet, med 2-3 hæfteklammer.

2

Kanten strammes ud og hæftes i en lige linje væk fra startstedet. Hvis forskallingsbrættet i loftet ikke er lige, så slå en lige streg, du kan følge.

3

Fortsæt til den modstående væg, og hæft for hver 30 cm. Dugen skal være stram. Slut få centimeter fra væggen, og lad minimum 10 cm folie hænge ned. Fold foliebanen ud, og lad den hænge frit.

4

Fold nu hele foliebanen ud. Den vil hænge ned fra loftet som et gardin. Tjek, at den kan række helt ud i alle kanter, men vent med at skære den til.

5

Glat folien i begge sider, så de to trekanter foldes op, og du kan klæbe og hæfte folien på plads.

6

Hæft, og klæb folien fast. Først lægger du en bane folieklæber på væggen, og så hæfter du folien i loftet og presser den mod klæberen langs væggene.

02
Tæthed er nøglen til succes 3 Trin

Luk tæt langs væggen

Hele idéen med en dampspærre er, at den skal lukke hermetisk tæt af for den fugt, der er i indeluften, og som ikke skal ende ude i den kolde del af isoleringen. Og derfor er det ikke nok, at dampspærren er sat pænt op; den skal også slutte tæt, både langs vægge, i samlingen mellem to baner folie og alle de steder, hvor du kan have brug for at lave hul i dampspærren for at føre et rør, kabler eller andet igennem den.

Den store dampspærredug i loftet er med vilje lidt for lang, så den hænger cirka 10 cm ned langs alle væggene. Det gør den, for at du kan få samlingen mellem dampspærrefolien og væggene helt tæt med folieklæber.

1

Kom en bane folieklæber på væggen inde under det nedhængen­ de stykke folie. Du skal ikke spare på klæberen, og du SKAL bruge klæber beregnet til netop dette ene formål.

2

Fortsæt hele vejen rundt langs alle væggene. Du kan trykke folien til undervejs, men pas på ikke at lave helligdage, så der opstår huller i din folieklæberbane.

3

Tryk dampspærren fast mod væggen, så folieklæberen flyder ud; dog skal den være min. 4 mm tyk.

Lav samlingerne tætte

Når du skal samle to baner dampspærrefolie, skal du gøre det grundigt. Ellers opstår der meget nemt utætheder.

De to baner skal overlappe med minimum 10 cm. Herefter skal du klæbe de to baner sammen med dampspærretape. Og det SKAL ske på et fast underlag. Du skal altså lave samlingen oven på et forskallingsbræt i tilfældet med loftet eller på en lægte, hvis du sætter dampspærrefolie på en væg. Tryk tapen godt til, så den slutter tæt. Hvis den krøller lidt undervejs, så sørg for at lukke af med et ekstra stykke tape der, hvor der evt. er en utæthed.

03
Luk hullerne efter hæfteklammer 2 Trin

Når du sætter dampspærrefolien fast med hæfteklammer, efterlader du små huller, både der, hvor klammen sidder, men især der, hvor en klamme ikke får fat og slipper sit tag eller bliver slået skæv.

Producenterne kræver, at du sætter et lille stykke tape over klammerne (og evt. øvrige småhuller). Hvis du sætter dampspærre op på et loft eller en væg med stålskelet, skal du i stedet for hæfteklammer bruge dobbeltklæbende dampspærretape.

1

Skyd hæfteklammer i for hver 10 cm, når du sætter folien op, både langs kan­ terne og i overlap mellem to baner.

2

Klip et lille stykke dampspærretape til, og sæt det oven på hæfteklammen. Gør det samme, hvis du har lavet andre små huller, fx fordi en hæfteklamme måtte trækkes ud.

Dampspærre, når du bygger nyt

Hvis du skal i gang med en tilbygning eller bygge et nyt hus, så tænk dampspærren ind fra starten; det er langt nemmere at få den på plads undervejs end at skulle etablere den, når alle vægge og lofter er etableret.

Lægger du fx en rem oven på en væg, så har du mulighed for at lægge en bane stærkt selvklæbende folie (sokkel- og remfolie), som dels tætner under remmen, dels sikrer, at du efterfølgende kan få din dampspærrefolie til at klæbe effektivt mod væggen.

På den måde får du en stærk og sammenhængende dampspærre helt uden risiko for de utætheder, som nemt kan opstå, når du renoverer og skal have en ny dampspærrefolie til at slutte helt tæt til en eksisterende dampspærre.

Sørg for, at murfladen er helt plan og fri for støv, inden du klæber remfolien fast. Ellers er der også her stor risiko for utætheder.

Sådan sikrer du tætheden, når du er nødt til at lave huller i dampspærren

Selvom dampspærren skal være hermetisk tæt, vil du ofte være nødt til at lave huller i den: rundt om et ventilationsrør til emhætten eller anden udluftning, rundt om kabler, eller når du skal føre dampspærrefolien uden om et spær.

Her gør du klogt i at investere i de kraver og muffer, som producenten af din dampspærre er leveringsdygtig i. Det sikrer helt tætte gennemføringer, som er langt nemmere at håndtere end dampspærretape i større mængder. Vi bruger her fire af de produkter, producenten DAFA er leveringsdygtig i.

04
Rundt om rør 3 Trin

Kraver til rør fås i flere størrelser.

I denne er der udstansninger til rør fra 125 til 160 mm – men du kan vælge kraver fra 12 til 400 mm. Hvis røret er firkantet, bruger du samme krave, men må så tætne med dampspærretape.

1

Skub kraven ned omkring røret. Dampspærren er skåret op med et kryds, så røret kan komme igennem.

2

Hold kraven ind mod dampspærren. Du bør lave et underlag af krydsfiner eller lig­ nende omkring røret, så kraven kan trykkes godt til.

3

Fjern papiret fra kravens bagside, og tryk klæbefladen ind mod dampspærren. Undgå at lave buler eller folder.

05
Uden om spær 2 Trin

Med en spærfodskrave kan du lave tætte samlinger, når du skal føre dampspærren uden om et eksisterende spær.

1

Klip folien op, så den kan komme omkring spæret. Sørg for, at plastfolien slutter så tæt som muligt til omkring spæret.

2

Sæt kraven uden om spæret, og tryk den til. Foroven må du tætne med strimler af dampspærretape.

06
Rundt om kabler 2 Trin

Hvis du er nødt til at føre kabler igennem dampspærren, eller du skal lave hul til fx en eksisterende loftsdåse, så er kabelkraven løsningen. Her er der udstanset flere ringe. Du fjerner blot den ring, der netop passer med, at du kan føre dine kabler eller din dåse igennem.

1

Træk dine rør eller kabler igennem kraven, så den sidder ind mod dampspærren.

2

Fjern papiret på bagsiden, og tryk kraven til.

07
I vindueslysningen 2 Trin

En ofte overset detalje, når der skal etableres dampspærre, er vindueslysningerne.

Men de skal altså også dækkes ind, før du får den optimale tæthed i forhold til de krav, der stilles til en dampspærre. Du kan købe en lysningsfolie, designet til netop dette formål, og så tætne fra vinduets karm til dampspærren på væggene.

1

Skub folien ind under vinduet. Fjern papirstrimlen, og tryk folien fast oppe under vinduesrammen. En strimmel kraftigt klæbende butyl sikrer, at folien klæber godt fast til rammen.

2

Læg en strimmel folieklæber i lysningen, og tryk folien fast. I hjørnerne skal du også bruge folieklæber.

3D-model

3D-model

Sikker dampspærre

Dampspærren forhindrer fugten i at trænge ud i konstruktionen.

Åbn 3D-model

3D-model

Første langside er gjort fast

Dampspærren sættes altid, så den åbne side tværs gennem rummet følger et forskallingsbræt.

Åbn 3D-model

3D-model

Ud ad midterlinjen

Foliebanen er hængt op i loftet og gjort fast med korte mellemrum.

Åbn 3D-model

3D-model

Banen er fæstnet på væggen

Folien er monteret med dampspærreklæber langs toppen af væggen.

Åbn 3D-model

3D-model

Tape over alle huller

Alle overgange er hæftet 15 cm inde, alle huller lappet, og åbninger påført elastiske felter.

Åbn 3D-model

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Isolering