Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Isolering

Isolering er et lidt kedeligt, men meget nødvendigt emne, hvis du er husejer. Du kan spare mange penge ved at have styr på din isolering. Her får du overblikket over de forskellige typer isolering. Vi viser dig, trin for trin, hvordan du nemt og billigt kan isolere dit hus.

Isolering: Gode råd og guides til isolering

Isolering giver bedre indeklima, og der er mange penge at spare på varmeregningen, hvis dit hus ikke allerede er ordentligt isoleret. Men hvis isoleringen udføres forkert, kan du risikere at få skader på huset med fx fugt og skimmelsvamp. Derfor er det vigtigt at have styr på faldgruberne, inden man går i gang med en efterisolering. På denne side har vi samlet en lang række artikler om isolering, hvor du får gode råd og vejledninger til selv at isolere dit hus. Vi viser dig også, hvordan du bedst og billigst laver isolering af skur. Du får også trin for trin-vejledning til, hvordan du nemt og billigt laver fx rørisolering og isolering af loft, gulv og vægge.

Men isolering er ikke bare isolering - der findes mange forskellige måder at isolere på. Effekten og prisen på isoleringen varierer også markant alt efter, hvilket isoleringsprojekt, du vælger at kaste dig over.

Her på siden finder du vejledninger, der beskriver, hvordan du laver de små indgreb - fx rørisolering - til de helt store projekter isoleringsprojekter. Du kan også finde beskrivelser af forskellige isoleringsmaterialer. Vi håber, at du her finder den vejledning, der passer til netop dit behov.

Hulmursisolering - tjener sig hurtigt hjem

Vil du for alvor skære i varmeudgifterne, så er hulmursisolering det rette sted at starte. Besparelsen er ganske betydelig. Husets største areal består af væggene, så det er ikke overraskende, at isolering af væggene i form af hulmursisolering giver en solid besparelse i energibudgettet.

Hulmursisolering er en af de få opgaver, det ikke kan betale sig at klare selv. De professionelle isoleringsfirmaer kan klare arbejdet lynhurtigt med effektive maskiner og måle efter med termokameraer for at se, om isoleringen ligger, som den skal.

Rørisolering - nemme penge

Rørisolering er et meget enkelt stykke arbejde med en meget stor effekt. Det kan rigtig godt betale sig at isolere sine vand- og varmerør. Rørisolering af tilgængelige rør er meget let at gå til som gør det selv’er. Investeringen er ikke så stork, og den vil hurtigt være tjent hjem igen. Dog skal du overveje om det er arbejdet værd, hvis varmerørene løber i fx en kælder eller loft, som alligevel skal varmes op.

LÆS OGSÅ: Pak dine varme- og vandrør ind med rørisolering og skru ned for varmeforbruget. Nemmere bliver det ikke: Rørisolering - den nemmeste besparelse

Udvendig isolering af hus

Du kan isolere udvendigt på mange forskellige måder, men typisk handler det om at sætte plader direkte på væggen og pudse dem eller at lægge isolering ind i et træskelet, der dækkes af plader og måske en ny overflade.

At sætte isolering direkte på væggen er enkelt og koster mindst plads, men væggen skal kunne bære isolering og puds.Teknikken med et skelet giver mulighed for alle slags overflader – træ, facadeplader eller puds, og den giver dig lejlighed til at indbygge et ventileret lag undervejs.

Den kompromisløse udvendige isolering lukker for alle kuldebroer og utætheder, giver huset en helt ny overflade og sætter de gamle vægge ind i varmen.

Du sparer mere energi ved at efterisolere huset udvendigt end ved at sætte samme lag isolering
på indersiden af væggene. Typisk omkring 30 procent mere. Udvendig isolering dækker nemlig også foran skillevægge, lofter og gulve, den pakker de kolde hjørner ind, og den lukker for mange af de gamle huses utætheder, som ellers er svære at fange. Udvendig isolering dækker hele facaden og dækker sprækkerne i en gammel konstruktion.

Da der er fordele og ulemper ved alting, har vi lavet en liste over begge dele ved udvendig isolering:

Fordele ved udvendig isolering

 • Isolerer omkring 30 % bedre end indvendig isolering
 • Ændrer ingen installationer
 • Kræver ingen ændringer af en eksisterende dampspærre
 • Beskytter den gamle væg
 • Giver huset en helt ny yderside

Ulemper ved udvendig isolering

 • Kræver udhæng på huset
 • Kan kræve, at vinduerne flyttes længere ud i facaden.
 • Ændrer husets udseende
 • Rummer mange svære detaljer
 • Udføres på mindst en hel facade

Indvendig isolering af hus

Vi viser dig, hvordan du selv laver en indvendig isolering af af en kold ydervæg. Indvendig isolering er en hurtig og nem måde at isolere dit hus på. Over halvdelen af den energi, vi bruger her i landet, går til at varme vores boliger op, og indvendig isolering er i særklasse, når du vil spare energi: Arbejdet er hurtigt og let at overskue, investeringen tjener sig ind på rekordtid, og i modsætning til de fleste energiråd skal du ikke give afkald på en eneste af livets glæder.

Men der er jo fordele og ulemper ved alting, her har vi lavet en liste over begge dele ved inddvendig isolering:

Fordele ved indvendig isolering:

 • Er let at udføre
 • Ændrer ikke husets udseende som udvendig isolering gør
 • Kan udføres i enkelte rum
 • Forebygger de skjolder, som kuldebroer kan give.

Ulemper ved indvendig isolering:

 • Tager plads inde i huset
 • Det er afgørende med en dampspærre for at undgå fugt og skimmelsvamp
 • Isolerer ikke ydermuren ud for loft, gulv og skillevægge
 • Giver kuldebroer i hjørnerne
 • Kræver ofte fagfolk til el og vvs

Vindpap forbedrer din isolering med 10 %

Vindpap kaldes også vindspærre, fordi det netop er det, materialet kan, nemlig spærre af for vinden. Beskytter du din isolering med et lag vindpap, forbedrer du isoleringens effekt med op til ti procent, når vinden blæser. I den her artikel, kan du se, hvordan du bruger vindpap: Vindpap forbedrer din isolering med 10 %.

Isolering af skur

Nu er det jo ikke kun vores huse vi isolerer. Der er mange fordele ved at foretage isolering af skur. Hvis dit skur er isoleret, kan du også opbevare ting, der ikke tåler frost. Det kan være maling og værktøj med batterier, men også fødevarer såsom frugt og grøntsager.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage