Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Spar mange penge med effektiv isolering

Print Gem artikel

Vil du for alvor spare penge på boligen, er der tre effektive ting at gøre – isolér, isolér og isolér. Hos os gav det en besparelse på hele 30.000 kr. – hvert eneste år.

Isolering: Spar penge med effektiv isolering

Der er rigtig mange penge at hente med effektiv isolering.

Intro

Lad os slå det fast med det samme: Hvis du får alvor vil spare penge på din bolig, er det hverken strømspareskinner eller nye blandingsbatterier, der rykker. Det eneste rigtige sted at starte er med isoleringen.

Før oliekrisen i 70’erne bekymrede man sig nemlig ikke om varmeregningen, og husene var derfor meget sparsomt isoleret. Over årene er man dog gradvist blevet klogere. Jo ældre dit hus er, jo mere kan du derfor spare.

LÆS OGSÅ: Rørisolering - den nemmeste besparelse

Vores modelhus er udstyret med et gammelt oliefyr, der er dyrt i drift, og som bør udskiftes. Det er dog en god idé at efterisolere, inden fyret skiftes ud. Starter du med at skifte fyret, risikerer du nemlig at stå med et voldsomt overdimensioneret og dyrere anlæg, end du har behov for, hvis du efterfølgende isolerer dit hus.

Vi har fået hjælp af Byggesagkyndig.nu til at regne på, hvor stor en besparelse vi her kan isolere os til.

Vil du læse mere om isolering? Her kan du læse om, hvordan vindpap beskytter og forbedrer din isolering.

Hent vores store tema og spar op til 30.000kr om året

I vores store 20 siders tema har vi samlet alt det, du skal vide for at kunne isolere dig til store besparelser. Vi gennemgår huset fra ende til anden og viser, hvor der virkelig er penge at hente. Derudover viser vi, hvordan du:

 • sparer penge på loftet på 3 måder
 • isolerer kælderen - og holder på både varmen og pengene
 • tjekker om isoleringen holder tæt med et termokamera til mobilen

Herunder kan du se, hvordan vi sparede 30.000kr. på vores modelhus:

Vejledning

Lad os slå det fast med det samme: Hvis du får alvor vil spare penge på din bolig, er det hverken strømspareskinner eller nye blandingsbatterier, der rykker. Det eneste rigtige sted at starte er med isoleringen.

Før oliekrisen i 70’erne bekymrede man sig nemlig ikke om varmeregningen, og husene var derfor meget sparsomt isoleret. Over årene er man dog gradvist blevet klogere. Jo ældre dit hus er, jo mere kan du derfor spare.

Vores modelhus er udstyret med et gammelt oliefyr, der er dyrt i drift, og som bør udskiftes. Det er dog en god idé at efterisolere, inden fyret skiftes ud. Starter du med at skifte fyret, risikerer du nemlig at stå med et voldsomt overdimensioneret og dyrere anlæg, end du har behov for, hvis du efterfølgende isolerer dit hus.

Vi har fået hjælp af Byggesagkyndig.nu til at regne på, hvor stor en besparelse vi her kan isolere os til.

SÅDAN HAR VI REGNET

Hulmur

Har du ikke isolering i hulmuren, skal du starte her.

Som alle andre steder er det de første millimeter isolering, der giver den største besparelse. Derfor er det også i den uisolerede mur, der er allerflest penge at hente. I vores hus var der plads til 100 mm isolering, som kan veksles til en kæmpe besparelse.

Desværre er denne form for isolering ikke et gør det selv-projekt. Da den potentielle varmebesparelse er så enorm, har vi alligevel valgt at tage den med her.

Gennem årene er en del huse blevet efterisoleret med leca, som har en dårligere isoleringsevne end moderne isolering. Har du leca i dine vægge, kan der derfor også være mange penge at hente ved at skifte. Gammel isolering kan også være faldet sammen og have mistet dele af sin effekt.

Mange ældre huse har plads til omkring 100 mm isolering i hulmuren.

Håndværkeren fjerner en mursten og blæser isoleringen ind her.

Obs!

 • Opgradér evt. nuværende isolering.
 • Besparelsen kan være enorm.

SVÆRHEDSGRAD

Hulmursisolering er ikke for alvor gør det selv-arbejde. Det kræver specialviden.

Vandrør

Det er supernemt, og så er pengene tilmed tjent hurtigt ind.

Rørskåle kan fås i både PE-skum, mineraluld og naturmaterialer og i mange forskellige tykkelser. Selvom tynde rørskåle er billigst, bør du holde dig fra at købe dem. Der er nemlig bedre økonomi i at købe de dyrere og tykkere rørskåle. Vi har fx valgt rørskåle på 50 mm. De giver en større besparelse end de tynde og er derfor en bedre investering.

Rørskålene klikkes om rørene og bindes fast med ståltråd eller tapes fast med specialtape. Sørg for, at rørskålene lukker til omkring rørene, og at samlinger og buk er tætte.

OBS.!

 • Vælg ikke de billigste rørskåle.
 • Betaler sig hurtigt hjem.

SVÆRHEDSGRAD

At putte rørskåle på vandrørene er den nemmeste isoleringsopgave.

Få tilskud til efterisolering

Uanset om du selv står for efterisolering af dit hus, eller om du får hjælp af en håndværker, kan du få tilskud til forbedringen.

Hvis du som os isolerer dit loft fra 50 mm til min. 75 mm, kan du hente omkring 16 kr. pr. m². I vores tilfælde giver det et tilskud på lidt over 2.000 kr.

Læs mere på www.energitilskud.info

Væg

Skal du renovere stuen eller rette væggen op, er det en god idé at smide lidt isolering i væggen i samme omgang.

Vil du efterisolere væggen indefra, er det meget vigtigt, at ydermuren allerede er isoleret på den ene eller anden måde. Hvis du putter isolering på indersiden af en kold ydermur, er risikoen for fugtskader ganske enkelt for stor. I vores tilfælde er hulmuren fyldt op, og ydermuren er derfor lun og tør.

Når man efterisolerer en allerede isoleret ydermur, er den ekstra besparelse på varmeregningen ikke den største. Men skal du alligevel i gang med at renovere stuen og fx rette ydermuren op, kan du med fordel putte lidt ekstra isolering i væggen.

Vi putter 100 mm i vores væg, og da væggen i forvejen er isoleret med 100 mm i hulmuren, er det nødvendigt at etablere en dampspærre for at minimere risikoen for fugt og skimmel i væggen.

En dampspærre placeres altid på den varme side af isoleringen, men må gerne rykkes op til 1/3 ind i isoleringen. På den måde undgår man efterfølgende at komme til at lave huller i dampspærren, når der skal hænges billeder, hylder og fladskærms-TV op i gipsvæggen.

Væggen opbygges derfor af to lag. Mellem de to lag placeres dampspærren. Skelettet opbygges af moduler, der samles på forhånd og efterfølgende skrues fast. Modulerne ligner hinanden, og på den måde kan arbejdet sættes i system, og der kan spares tid.

Det inderste lag opsættes og isoleres, inden dampspærren etableres, og det næste lag bygges på.

Træskelettet opbygges af moduler, der samles på forhånd.

For at spare tid skydes modulerne sammen med en sømpistol.

Obs!

 • Når du efterisolerer væggen til mere end 150 mm samlet, skal der etableres en dampspærre.
 • Dampspærren må placeres op til 1/3 inde i væggen.
 • Byg skelettet, så det passer med isoleringens tykkelse.

SVÆRHEDSGRAD

Er du omhyggelig med at få en tæt dampspærre, kan de fleste være med her.

Dampspærren skal være helt tæt

Dampspærren etableres af 0,20 mm polyætylenfolie, der placeres et stykke inde i isoleringen, så den ikke senere brydes af skruer.

De enkelte baner skal overlappe hinanden med mindst 20 cm, og hvor dampspærren stopper eller skal tilsluttes andre “tætte” materialer, er det smart at bruge en specialtape.

Dampspærretape

Når dampspærren placeres et stykke inde i isoleringen, kan der trækkes kabler og rør uden at lave hul på folien. Bryder du folien, skal du sørge for at tætne den igen med specialtape.

Huset skal være tæt

Skal du have fuld gevinst af din isolering, er det vigtigt, at huset er tæt. Ellers vil varmen sive ud af sprækker omkring fx paneler og stikkontakter. Gå derfor en tur i dit hus, når frosten bider, og vinden suser udenfor, og mærk godt efter, hvor det trækker ind.

Tag med rejsning

Mange udestuer og tilbygninger er sparsomt isoleret i loftet.

I vores tilbygning har vi valgt at putte 50 mm ekstra isolering på nedefra. Mere isolering vil gå ud over loftshøjden og give mærkelige samlinger langs vægge, og hvor tilbygningen møder det oprindelige hus.

Der var 50 mm i forvejen, så det giver i alt 100 mm. Du bør ikke isolere op til mere end 150 mm uden at etablere en dampspærre.

Loftet sænkes ved hjælp af stålskinner, hvorpå der skrues gipsplader. Som isolering bruger vi batts af mineraluld.

Obs

Sænkede lofter kan give mærkelige samlinger, hvor de støder op til andet.

SVÆRHEDSGRAD

Få samlinger mellem gipspladerne gør loftet nemmere at spartle bagefter.

Krybekælder

Sparsom isolering mod krybekælderen giver både kolde fødder og en høj varmeregning.

Krybekælderen var isoleret med 50 mm. Vi har efterisoleret med 100 mm - dvs. op til 150 mm, som er grænsen for, hvornår der skal etableres dampspærre.

Du skal sikre dig, at din krybekælder er helt tør, inden du går i gang med at efterisolere.

Når du putter mere isolering i gulvet, sænker du temperaturen i din krybekælder. Det er derfor meget vigtigt, at du sørger for, at din kælder kan komme af med fugten. Som tommelfingerregel skal der derfor etableres en ventilationsåbning på størrelse med en mursten for hver seks meter ydervæg.

Det kan ofte være en god idé at opsætte en affugter eller ventilation, der tænder automatisk, når luftfugtigheden i din kælder bliver for høj.

De hårde isoleringsbatts sømmes fast med specielle søm.

I starten vil affugteren køre meget. Men efter nogen tid vil den kun køre, når der er behov for det.

Obs.!

 • Sørg for, at din krybekælder er helt tør.
 • Sørg for god udluftning.
 • Overvej automatisk udsugning.

SVÆRHEDSGRAD

Vær omhyggelig, når du tjekker din kælder for tegn på fugtskader.

Let ydervæg

Der kan være penge at spare ved at skifte den gamle isolering ud med en ny og mere effektiv.

I modsætning til den murede ydervæg kan den lette væg ofte åbnes op. Det er derfor nemmere at komme til isoleringen. Demonterer du den gamle beklædning forsigtigt, kan den tilmed genbruges.

Når du alligevel har åbnet væg gen, kan det være en god idé at etablere en dampspærre. Det giver en tættere tilbygning, og fugten holdes ude af væggene.

Vi udskifter den gamle isolering på 50 mm med en tilsvarende mængde moderne og mere effektiv isolering.

Her er isoleringen dækket af vindtætte gipsplader under den færdige beklædning.

Obs!

 • Dampspærren laves altid på den varme side af isoleringen.
 • Vær omhyggelig med at få damp spærren helt tæt.

SVÆRHEDSGRAD

Pas på den gamle beklædning, og vær omhyggelig med dampspærren.

Isolering øger husets værdi

Ikke nok med at energiforbedringerne kan mærkes på varmeregningen. Der kan også være mange penge at hente, når huset engang skal sælges.

I skemaet kan du se, hvor meget huspriserne stiger, hvis du isolerer og energirenoverer dig til en bedre energimærkning. Tallene svarer til forbedringer på et G-mærket hus på 100 m².

Hvis du fx hæver dit 100 m²-hus fra mærkning G til E, stiger husprisen i snit med 161.000 kr.

Kilde: Copenhagen Economics 2015

Materialer

Tidsforbrug

Pris

Sværhedsgrad

Tegning

Video

3D-tegning

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Spar mange penge med effektiv isolering
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage