Brændekurv på hjul

Med en stor brændekurv behøver du kun at bære brænde ind én gang om ugen, og sætter du hjul under, bliver den desuden en hel del nemmere at flytte rundt på.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
700 kroner

Intro

Brændekurven her er transportabel og kan nemt køres fra brændeovnen til husets indgang, når der skal hentes brænde. Den kan rumme mere brænde end en almindelig brændekurv, så du slipper for de mange gåture frem og tilbage til brændeskuret.

Desuden har den en skuffe, der kan opsamle det drys, der kommer fra brændet, og som desuden kan bruges til opbevaring af optændingsblokke, kost og fejebakke.

Skuffen kan bruges til opbevaring af optændingsblokke og evt. fejeblad og støvekost.

Brændekurven her er transportabel og kan nemt køres fra brændeovnen til husets indgang, når der skal hentes brænde. Den kan rumme mere brænde end en almindelig brændekurv, så du slipper for de mange gåture frem og tilbage til brændeskuret. Desuden har den en skuffe, der kan opsamle det drys, der kommer fra brændet, og som desuden kan bruges til opbevaring af optændingsblokke, kost og fejebakke.

Vejledning

01
Siderne samles 8 Trin

Inden du går i gang med at bygge din nye brændekurv, er det en god idé at måle det brænde, du plejer at bruge, for at finde den ideelle dybde til kurven.

Møblet her er udformet, så det passer til brændestykker på cirka 30 cm i dybden. Det er desuden lavet i cirka samme højde som ovnen og i proportioner, der passer til den. Tilpas selv kurven, så det passer til netop din brændeovn.

1

Afkort alle listerne til kurvens sider. Spænd listerne sammen - tværrevlerne (E) og de lodrette stivere (D) - hver for sig. Streg op, hvor listerne (E) skal sættes i hak på listerne (D).

2

Sav nogle snit der, hvor samlingerne skal være, og stem træet ud med et stemmejern, så tværrevlerne og de lodrette stivere kan samles hak i hak.

3

Bor for til skruehullerne i rammesiderne (C) med et 5 mm bor. For sænk skruerne 2 cm med et 10 mm bor, så der er plads til dyvlerne.

4

Hold rammedelene fast med en tvinge over samlingerne. Put lim i de forborede huller, og skru delene sammen med 5 x 60 mm skruer.

5

Kom lim i skruehullerne, og bank 10 mm dyvler (K) i hullerne. Skær dyvlerne af i plan med rammesiderne, og slib efterfølgende med en båndsliber. Alternativt kan du anvende slibepapir.

6

Bor 10 mm huller i tværrevlen (E) på begge kurvens sider ca. halvt ind i træet til de seks stål stænger (L), der skal danne risten i bunden af kurven. Brug en borestander, så hullerne bliver lige.

7

Mål ud på bagstykket (A), hvor du ønsker grebshullet skal være. Bor et 20 mm hul i hver ende af grebshullet, og sav ud med en stiksav.

8

Lim skuffens sider (H) mellem for- og bagstykket (G) kant mod kant, og skru den sammen med 4 x 50 mm skruer. Smør lim på skufferammens underside, og søm bun den (J) på med dykkere. Monter et greb på skuffen.

02
Kurven samles 6 Trin

1

Mal kurvens indersider. Mal først med grunder og dernæst med en vand­ baseret halvblank maling. Når malingen er tør, sliber du træet let og giver det derefter en omgang maling til.

2

Saml bunden (B) og bagstykket (A) med lim og 5 x 60 mm skruer. Smør lim på den ene side af bund­ og bagstykket, og læg kurvens ene side på. Skru den fast med tre 5 x 60 mm skruer.

3

Vend kurven, og slå de seks stålstænger (L) på plads i hullerne. Smør lim på dem, og læg kurvens sidste side på plads. Skru delene sammen med tre stk. 5 x 60 mm skruer.

4

Skru de fire hjul (M) fast på kurvens bund med 4 x 25 mm skruer. Sørg for, at hjulene sidder godt fast, da de skal kunne holde til vægten fra brændet.

5

Skru tværstiveren (F) imellem kurvens sider med 5 x 60 mm skruer. Mal evt. tværstiveren, inden den skrues fast. Det gør det afsluttende malerarbejde en del nemmere.

6

Luk de sidste skruehuller med plastisk træ, og slib overfladen plan, når det er hærdet. Grund og mal møblet helt færdigt. Husk mellemslibning, så du slipper for den ru overflade. Når malingen er tør, er brændekurven klar til brug.

Materialer

26 mm træplade:

 • 1 bagstykke (A), 40 x 96 cm
 • 1 bund (B), 30 x 40 cm

24 x 45 mm lister:

 • 4 rammesider (C) a 91 cm
 • 4 lodrette stivere (D) a 82 cm
 • 12 tværrevler (E) a 23,6 cm
 • 1 tværstiver (F), 40 cm

19 x 68 mm brædder:

 • 2 skuffe sider (G) a 39,6 cm
 • 2 skuffesider (H) a 26,2 cm

4 mm masonit:

 • 1 skuffebund (J), 30 x 39,6 cm

Desuden:

 • 10 mm dyvler (K), 6 stk.
 • 10 mm stålstænger (L) á 42,2 cm
 • 4 møbelhjul (M), ca. 10 cm
 • 1 skuffegreb (N), 12 x 25 mm
 • firkantede dykkere
 • Skruer, 5 x 60, 4 x 50 mm og 4 x 25 mm skruer
 • Trælim, grunder og vandbaseret halvblank maling

Specialværktøj

 • Båndsliber og borestander

Tidsforbrug

En dag

Pris

Cirka 700 kroner

Sværhedsgrad

For at få et perfekt resultat skal du være omhyggelig med opmåling og udstemning til hak i hak-samlingerne. Ellers er opgaven lige til at gå til.

Tegning

Få overblik over alle delene

Der indgår mange forskellige dele i fremstillingen af brændekurven. Derfor er det en god idé at save alle plader og lister til, inden du går i gang med at samle den. Skal det færdige møbel males med heldækkende maling, kan du også med fordel forsyne de forskellige dele med bogstaver (efter tegningen her). Det giver godt overblik.

Tremmerne i brændekurvens sider gør, at der kommer godt med luft til brændet.

Det brede greb i bagstykket (A) gør vognen let at flytte rundt med.

Stålstængerne (L) er en praktisk detalje, fordi drysset fra brændet falder ned gennem risten i skuffen nedenunder.

Få overblik over alle delene

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Brændeovn