Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Brændeovn

Brændeovne er hyggelige og billige i drift. I vores artikler viser vi dig, hvordan du vælger den rigtige brændeovn. Læs fx om fordelene ved at skifte din gamle brændeovn ud med en ny og mere miljøvenlig model.

Det bør du vide om brændeovne

Brændeovne er hyggelige og billige i drift. I vores artikler viser vi dig, hvordan du vælger den rigtige brændeovn. Læs fx om fordelene ved at skifte din gamle brændeovn ud med en ny og mere miljøvenlig model. Lær også at lave en korrekt optænding og fyring.

Valg af brændeovne

Brændeovn med strålevarme eller konvektionsvarme
Vælger du en brændeovn med strålevarme, får du en hurtig og koncentreret varme ud fra brændeovnen. Vær opmærksom på, at den type brændeovn kan være hård ved træmøbler, som står tæt ved brændeovnen.

Vælger du en brændeovn med konvektionsvarme, spredes varmen ud i hele rummet. I denne type brændeovn, cirkulerer varmen. Brændeovnen har nemlig en ekstra ydre kappe på siderne, så varmen fra forbrændingen overføres til luften gennem denne kanal. Kold luft trækkes ind under brændeovnen, ledes op mellem sidepladerne og kommer til sidst ud foroven som varm luft. Konvektionsovne giver dermed en jævn og behagelig varme.

Montering af brændeovn

Tag din skorstensfejer med på råd, når du skal have ny brændeovn. Det er alligevel skorstensfejeren, der skal godkende opstillingen. Inden du går i gang med at montere en brændeovn og skorsten, skal du være helt sikker på, at du overholder alle regler og love. Der er nemlig flere afstandsregler, du skal overholde. Læs mere om reglerne her.

Lav en korrekt optænding i din brændeovn

De fleste har lært, at når der skal ild i brændeovnen, skal der små pinde og kviste i bunden og større stykker træ ovenpå. Men du opnår en renere forbrænding og får mere værdi ud af brændet, hvis du tænker modsat.

Vender du bålet på hovedet, så små pinde og kviste ligger øverst, vil de varme ovnens brændkammer op. Lidt efter lidt vil ilden få fat i de store stykker, der ligger i bunden. Men temperaturen skal helt op på 680 grader, før de store stykker brænder helt rent.

Så fordelene ved at tænde i toppen er: renere forbrænding, bedre udnyttelse af varmeenergien i træet og mindre sod i skorstenen.

Vedligeholdelse af brændeovn

En korrekt strøm af luft og gasser i ovnen forudsætter, at lugerne slutter helt tæt. Derfor skal paklisterne også efterses regelmæssigt og evt. udskiftes. Til gengæld skal brændkammerets inderbeklædning holde sig selv ren. Ellers er det tegn på, at du fyrer med for lav temperatur. Og hvis inderbeklædningen revner, skal den udskiftes/mures om. Ruden i lugen bør også være ren, men selv ved korrekt fyring kan glasset med tiden få et gråligt slør. Det pudses dog let væk med et fugtet stykke køkkenrulle dyppet i lidt ren, grå aske. Men husk, at ovnen skal være kold.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage