Brændeovn

Montering af ny brændeovn eller reparation af den gamle! Vejledning til korrekt optænding! Eller tips til, hvordan du vælger det bedste brænde og udnytter det optimalt. Uanset hvad du leder efter, finder du svaret her.

  Alle artikler om brændeovne

  Det bør du vide om brændeovne

  Brændeovne er hyggelige og billige i drift. I vores artikler viser vi dig, hvordan du vælger den rigtige brændeovn. Læs fx om fordelene ved at skifte din gamle brændeovn ud med en ny og mere miljøvenlig model. Lær også at lave en korrekt optænding og fyring.

  Valg af brændeovne

  Vælger du en brændeovn med strålevarme, får du en hurtig og koncentreret varme ud fra brændeovnen. Vær opmærksom på, at den type brændeovn kan være hård ved træmøbler, som står tæt ved brændeovnen.

  Redaktionen anbefaler: Brændeovn til piller og brænde

  Vælger du en brændeovn med konvektionsvarme, spredes varmen ud i hele rummet. I denne type brændeovn, cirkulerer varmen. Brændeovnen har nemlig en ekstra ydre kappe på siderne, så varmen fra forbrændingen overføres til luften gennem denne kanal. Kold luft trækkes ind under brændeovnen, ledes op mellem sidepladerne og kommer til sidst ud foroven som varm luft. Konvektionsovne giver dermed en jævn og behagelig varme.

  LÆS MERE: Få varme i hele huset med et varmeflytningsanlæg

  Montering af brændeovn

  Tag din skorstensfejer med på råd, når du skal have ny brændeovn. Det er alligevel skorstensfejeren, der skal godkende opstillingen.

  Læs mere om: Montering af røgrør på brændeovnen

  Inden du går i gang med at montere en brændeovn og skorsten, skal du være helt sikker på, at du overholder alle regler og love. Der er nemlig flere afstandsregler, du skal overholde.

  LÆS OGSÅ: Ny pejseindsats i den gamle, åbne pejs

  Lav en korrekt optænding i din brændeovn

  Når der skal tændes op i brændeovn, er det vigtigt, at du bruger det rigtige brænde, og at brændet er tørt, så der ikke udvikles giftig sod.

  I denne artikel kan du læse 3 smarte tricks til at tjekke fugtighed i brænde: 3 tips: Tjek om dit brænde er tørt!

  Det er også vigtigt, at du fyrer lovligt. Du må fx ikke tænde op brændeovnen med paller.

  Læs mere om, hvordan du undgår at fyre ulovligt her: 5 tips til korrekt fyring i brændeovn

  De fleste har lært, at når der skal ild i brændeovnen, skal der små pinde og kviste i bunden og større stykker træ ovenpå. Men du opnår en renere forbrænding og får mere værdi ud af brændet, hvis du tænker modsat.

  LÆS MERE: Bedre varmeøkonomi med korrekt optænding

  Det betaler sig at fyre med det rigtige træ, så du får mest mulig varme for pengene.

  Læs flere gode råd her: 14 tips: Sådan får du mere ud af dit brænde

  Vedligeholdelse af brændeovn

  En korrekt strøm af luft og gasser i ovnen forudsætter, at lugerne slutter helt tæt. Derfor skal paklisterne også efterses regelmæssigt og evt. udskiftes.

  LÆS MERE: Ny glasfiberpakning i brændeovnslågen

  Til gengæld skal brændkammerets inderbeklædning holde sig selv ren. Ellers er det tegn på, at du fyrer med for lav temperatur. Og hvis inderbeklædningen revner, skal den udskiftes/mures om.

  Hvis de isolerende ildfaste plader i brændeovnen er gået i stykker, går det ud over ovnens forbrænding. Heldigvis er det let at skifte sten til brændeovnen ud, så du igen får fuldt udbytte af brændet.

  Læs mere om: Sådan skifter du plader til brændeovnen

  Ruden i lugen bør også være ren, men selv ved korrekt fyring kan glasset med tiden få et gråligt slør. Det pudses dog let væk med et fugtet stykke køkkenrulle dyppet i lidt ren, grå aske. Men husk, at ovnen skal være kold.