Intro
Vejledning
01
Gammel belægning
4
Trin
Først skal den bestående gulvbelægning (her er det linoleum) og evt. fodlister fjernes. Ikke bare for at få et fast og stabilt underlag, men også for at få et så lavt udgangspunkt for gulvvarmen og den nye gulvbelægning som muligt. For selv om hverken varmenet eller linoleums-klikgulve fylder ret meget i højden, bliver det sammen med gulvspartelmassen til omkring 15 mm. Og jo mindre du samlet hæver gulvet, desto mindre arbejde får du til sidst med tilpasninger ved dørtrin, indfatninger og tilstødende gulve.
Skær det gamle linoleum i strimler på 20-30 cm. Der skal skæres et par gange oven i hinanden med en hobbykniv for at komme igennem det seje linoleum. Brug en lang retskinne eller et lige bræt til at skære efter.
Træk linoleumsstrimlerne af fra en ende af. Rul strimlen op undervejs. Tips: Træk i en vinkel på 80-90 grader. Så undgår du, at strimlerne knækker.
Brug en skarp bred spartel på steder, hvor belægningen sidder ekstra godt fast. Så kan du trække med den ene hånd og samtidig løsne belægningen fra gulvet med den anden hånd.
02
Klar til varmenet
5
Trin
Allerførst skal du have elektrikeren til at trække kabel frem og sætte en dåse på væggen der, hvor termostaten skal sidde. Når den er på plads, skal du lave en rille til det rør, som skal føre temperaturføleren fra termostaten ud midt på gulvet. Spidsen af føleren skal ligge mellem kablerne - den må ikke røre dem.
Før varmenettet kan lægges på plads, skal gulvet primes, så det selvklæbende net kan hæfte på betongulvet. Primeren betyder samtidig, at det lag gulvspartelmasse, som senere skal dække varmekablet, får godt fat i underlaget.
Skær to parallelle snit med en vinkelsliber med diamantskive fra væggen ved termostaten og ud på gulvet, hvor temperaturføleren skal ligge.
Hug betonen mellem rillerne væk med hammer og mejsel. Rillen skal være så dyb, at røret til føleren, som følger med varmemåtten, kommer lige akkurat ned under gulvets niveau.
Støvsug grundigt, når rillen er dyb nok, så du er helt fri for støv og betonrester. Nu er du klar til at give gulvet og rillen betonprimer.
Smør gulvet og rillen med en primer, som kan arbejde sammen med spartelmassen (spørg forhandleren). Primeren smøres ud på gulvfladen med en hvidtekost eller en stor pensel.
03
Varmenettet
5
Trin
Det varmekabel, vi har valgt, er monteret på et selvklæbende net, som er lige til at rulle ud og klæbe fast til gulvet. Selv om nettet klæber, bør du dog sikre det med limklatter, så det ikke flyder op i den våde spartelmasse.
Når du skal vælge varmenet, er det vigtigt, at størrelsen passer til det antal m2, som skal opvarmes. Nettet må hellere være en smule for lille end for stort. Du kan nemlig ikke korte af varmekablet, så hele rullen skal bruges, og der må under ingen omstændigheder være overlapninger, da det kan skade kablerne og resultere i kortslutning. Nettene findes i størrelser fra 0,5 til 12 m2.
Før du går i gang med at rulle varmenettet ud på gulvet, er det en god idé at tjekke, at kablet er i orden og overholder producentens forskrifter. TIPS: Få evt. elektrikeren til at måle, når han monterer termostatdåsen.
OBS: Du må ikke selv tilslutte varmekablet - det SKaL gøres af en elektriker.
Rul nettet ud med kablet på oversiden. Du skal starte udrulningen i nærheden af termostaten, så ledningen kan nå, når elektrikeren skal tilslutte den.
Skær nettet op, når du skal ændre retning. Brug en hobbykniv, og skær forsigtigt midt mellem kablerne. ViGTiGT! Pas på, du ikke beskadiger kablet med kniven.
Når nettet er skåret over, kan du forsigtigt vende rullen og fortsætte den modsatte vej. Banerne skal ligge op til hinanden, men må ikke overlappe.
04
Spartling
3
Trin
Rør den cementbaserede spartelmasse op med vand efter anvisningen. TIPS: Brug et piskeris på en boremaskine, det er den nemmeste måde at røre massen på, så den bliver ensartet og uden klumper.
Lad spartelmassen stå nogle minutter, og rør den så igennem igen, før du hælder den ud på gulvet. Start i et hjørne, og hæld massen ud på et mindre område (1-2 m2) ad gangen.
05
Klik gulvet på
10
Trin
Når gulvmassen er helt tør efter et døgn, kan du lægge den gulvbelægning, du synes bedst om, bare den er egnet til gulvvarme.
Et traditionelt linoleumsgulv lægges i baner eller fliser, og arbejdet med at lægge det på plads kræver ekspertise og håndelag. Helt anderledes forholder det sig med de smarte linoleumsplanker på 30 x 90 cm, som vi bruger her. De lægges en række ad gangen og klikkes sammen som et puslespil. Linoleumsplankerne findes i et utal af farver, som kan lægges i mønstre eller som ensfarvet gulv. Samlingerne er nemlig så tætte, at det færdige gulv ligner ét stort stykke linoleum.
Mål gulvet omhyggeligt op, før du lægger den første række planker. Både for at afsløre, om rummet er vinkelret, og for at sikre, at den sidste række planker ikke bliver alt for smal.
Læg gulvet fra en ende af med noten fremad. Her starter vi med de korte rækker inde i hakket under komfuret. Læg mærke til afstandsklodserne, som skal sikre de 10 mm luft i siderne.
Mål op til én række ad gangen. Husk, der skal være 10 mm luft i alle sider. Pladerne skæres let til med en stiksav. TIPS: Skær fra bagsiden, så undgår du ridser og opflosning.
Start med at klikke en række plader sammen ende mod ende. TIPS: Husk at forskyde endesamlingerne hvis mønstret tillader det. På den måde låser rækkerne hinanden i det færdige gulv.
Når du har klikket enderne sammen, vippes hele rækken sammen med den foregående række. Sørg for at presse feren godt ned i noten, før du vipper rækken ned på plads.
Slå forsigtigt rækkerne sammen, til samlingen er næsten usynlig. TIPS: Bank med siden af en hammer på et løst stykke gulv, som passer i noten - så bliver kanten ikke ødelagt.
Før gulvet under indfatningerne omkring døren. Skær bunden af indfatningen med en Feincutter eller en lille fukssvans. Brug et stykke gulv som underlag, så højden passer med det nye gulv.
Planken kan ikke vippes på plads, hvis den skal ind under fx en indfatning. I stedet skubbes den på plads, og låsevulsten skæres af i enden. Resten af rækken vippes ned over samlingen, som sikres med en stribe trælim.
Skær låsevulsten af med en hobbykniv, og kom i stedet trælim i samlingen.
Den sidste række op mod væggen kan du ikke komme til med hammer og bankeklods. I stedet kan du trykke samlingerne sammen med et koben eller som her et kalveknæ.
Materialer
Til 8,5 m2 gulv:
• 8 m2 varmekabel på net (fra Devi)
• 70 kg gulvspartelmasse (210 fra Lip)
• 2,5 l Primer (54 fra Lip)
• 8,5 m2 Marmoleum Click (fra Forbo)
• 15 m fejelister
Specialværktøj
• Vinkelsliber med diamantskive
• Boremaskine med piskeris
• Gummispartel
Læs mere om produkterne
www.devi.dk, www.lip.dk
og www.forbo.dk
Tidsforbrug
Du skal regne med 2-3 dages arbejde, medmindre rummet er meget stort. Og så skal spartelmassen tørre i cirka 24 timer.
Pris
I alt cirka 900 kroner/m2
Sværhedsgrad
Varmenettet er lige til at lægge ud på gulvet. Og er du omhyggelig med at fordele gulvmassen jævnt, giver klikgulvet heller ikke de store problemer.