Gulvvarme - udnytter varmen til fulde
Gulvvarme er en behagelig form for opvarmning med mange fordele. Da varme naturligt stiger op ad, udnytter du varmen til fulde med gulvvarme. Desuden kan det være en mulighed for at frigøre plads, hvor der tidligere stod radiatorer og fyldte i rummet.
Det kan være en halvdyr fornøjelse at omlægge til gulvvarme, men står du selv for ombygningen, er der en del at spare.
LÆS MERE: 24 ekspert-tips til gulvvarme
Hvilken type gulvvarme skal jeg vælge?
Tidligere var gulvvarme forbeholdt betongulve og fandtes ofte kun i badeværelser. Sådan er det ikke længere.
Med den vandbårne gulvvarme bliver gulvvarmen bredt ud til resten af huset med plastslanger i varmefordelingsplader.
Og det gode er, at du selv kan etablere gulvvarmen - både el-gulvvarme eller vandbåren gulvvarme.
El-gulvvarme
De fleste elektriske gulvvarmesystemer kræver ikke mere end 5 mm i byggehøjde. Derfor er el-gulvvarme velegnet til mindre renoveringer, som når der skal lægges nye fliser på et eksisterende badeværelsesgulv.
El-gulvvarme er også velegnet til komfortvarme i mindre rum og dér, hvor det ikke er muligt at føre vandrør frem.
Gulvvarme lægges ud i tynde kabler, ledningsnet eller ganske tynd varmefolie, som klæbes på det rå gulv. Det kan være et betongulv, et spånpladegulv eller det gamle trægulv i stuen.
Redaktionen anbefaler: Sådan støber du gulvvarme i beton
Kabler og ledningsnet lægges i gulvspartelmasse, mens varmefolien er klar, til at der lægges gulv ovenpå, så snart den er lagt ud og forbundet. El-gulvvarme er velegnet til avancerede timer termostater, som kun tænder, når du er hjemme.
LÆS MERE: 4 muligheder: Sådan får du tynd gulvvarme
Vandbåren gulvvarme
Du kan nemt få vandbåren gulvvarme overalt i huset. De nyeste systemer er tynde, nemme at arbejde med og vejer så lidt, at du også kan få gulvvarme på første sal.
Det kan samtidig have stor betydning for din varmeregning, hvilken type gulvvarme, du vælger.
Elgulvvarme koster cirka tre gange så meget i drift som en løsning ved vandbaseret gulvvarme, der kobles på fjernvarmen.
Gulvvarme under trægulve
Et trægulv er dejligt at gå rundt på – men et varmt trægulv med gulvvarme er lige en tand bedre. Det er stadig en udbredt misforståelse, at effektiv gulvvarme hænger sammen med rør indstøbt i beton.
Der er nemlig udviklet gulvvarmesystemer specielt til trægulve, og de virker! Systemerne har oven i købet fordele i forhold til gulvvarme i beton, du kan nemlig meget hurtigere ændre rumtemperaturen.
Varmen i trægulvet transporteres af plastslanger – pex-rør – der ligger lige under trægulvet. Men varmen bliver jævnt fordelt takket være varmefordelingsplader – og det forhindrer, at trægulvet får varmestriber.
Varmefordelingspladerne er 0,5 mm tykke aluplader med en rille, som pex-røret presses ned i. Takket være aluminiummets gode varmeledningsevne breder varmen sig jævnt. Hvis du vil lægge gulvvarme i et eksisterende trægulv, er du altså nødt til først at brække de gamle gulvbrædder op.
LÆS OGSÅ: Sådan etablerer du gulvvarme under trægulvet
Fejl i gulvvarmesystemet
Har du fået kolde fødder, selvom du har gulvvarme?
Så er du ikke alene, for mange af os oplever, at gulvvarmen ikke fungerer, som den burde. Men du kan sagtens selv finde frem til problemets årsag. Du skal bare vide lidt om principperne i et gulvvarmesystem, inden du kan gå på jagt efter de mest oplagte årsager til fejl.
Læs mere om: Gulvvarmen virker ikke - find fejlen!