Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gulvvarme

Gulvvarme er en behagelig form for opvarmning med mange fordele. Da varme naturligt stiger opad, udnytter du varmen til fulde med gulvvarme. Her kan du læse om de forskellige typer gulvvarme, og hvordan du monterer gulvvarmen. At lægge gulvvarme er et oplagt gør det selv-projekt.

Alle artikler om gulvvarme

Gulvvarme - udnytter varmen til fulde

Gulvvarme er en behagelig form for opvarmning med mange fordele. Da varme naturligt stiger op ad, udnytter du varmen til fulde med gulvvarme. Desuden kan det være en mulighed for at frigøre plads, hvor der tidligere stod radiatorer og fyldte i rummet.

Det kan være en halvdyr fornøjelse at omlægge til gulvvarme, men står du selv for ombygningen, er der en del at spare.

Hvilken type gulvvarme skal jeg vælge?

Tidligere var gulvvarme forbeholdt betongulve og fandtes ofte kun i badeværelser. Sådan er det ikke længere. Med den vandbårne gulvvarme bliver gulvvarmen bredt ud til resten af huset med plastslanger i varmefordelingsplader. Og det gode er, at du selv kan etablere gulvvarmen - både el-gulvvarme eller vandbåren gulvvarme.

El-gulvvarme

De fleste elektriske gulvvarmesystemer kræver ikke mere end 5 mm i byggehøjde. Derfor er el-gulvvarme velegnet til mindre renoveringer, som når der skal lægges nye fliser på et eksisterende badeværelsesgulv. El-gulvvarme er også velegnet til komfortvarme i mindre rum og dér, hvor det ikke er muligt at føre vandrør frem.

Gulvvarme lægges ud i tynde kabler, ledningsnet eller ganske tynd varmefolie, som klæbes på det rå gulv. Det kan være et betongulv, et spånpladegulv eller det gamle trægulv i stuen.

Kabler og ledningsnet lægges i gulvspartelmasse, mens varmefolien er klar, til at der lægges gulv ovenpå, så snart den er lagt ud og forbundet. El-gulvvarme er velegnet til avancerede timer termostater, som kun tænder, når du er hjemme.

Vandbåren gulvvarme

Du kan nemt få vandbåren gulvvarme overalt i huset. De nyeste systemer er tynde, nemme at arbejde med og vejer så lidt, at du også kan få gulvvarme på første sal.

Det kan samtidig have stor betydning for din varmeregning, hvilken type gulvvarme, du vælger. Elgulvvarme koster cirka tre gange så meget i drift som en løsning ved vandbaseret gulvvarme, der kobles på fjernvarmen.

Gulvvarme under trægulve

Et trægulv er dejligt at gå rundt på – men et varmt trægulv med gulvvarme er lige en tand bedre. Det er stadig en udbredt misforståelse, at effektiv gulvvarme hænger sammen med rør indstøbt i beton.

Der er nemlig udviklet gulvvarmesystemer specielt til trægulve, og de virker! Systemerne har oven i købet fordele i forhold til gulvvarme i beton, du kan nemlig meget hurtigere ændre rumtemperaturen.

Varmen i trægulvet transporteres af plastslanger – pex-rør – der ligger lige under trægulvet. Men varmen bliver jævnt fordelt takket være varmefordelingsplader – og det forhindrer, at trægulvet får varmestriber.

Varmefordelingspladerne er 0,5 mm tykke aluplader med en rille, som pex-røret presses ned i. Takket være aluminiummets gode varmeledningsevne breder varmen sig jævnt. Hvis du vil lægge gulvvarme i et eksisterende trægulv, er du altså nødt til først at brække de gamle gulvbrædder op.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage