Tynd gulvvarme - nu til både el og vand

Det behøver ikke at koste dig mere end 15-18 mm ekstra i højden at lægge varme ind i gulvet – uanset om du vil varme op med el eller varmt vand. I de to udgaver, vi lægger her, er det meste af arbejdet ens for de to varmekilder.

Intro

Hvis du drømmer om et lunt gulv og kun har holdt dig tilbage, fordi du ikke kan overskue at skaffe plads til den klodsede konstruktion af tykke slanger, varmefordelingsplader, beton og anden teknik – så kan du roligt begynde at drømme igen.

Tynde systemer til både el og vand

Kan du hæve dit gulv bare 15-18 mm, har du plads til at varme det op. Uanset om du vil varme op med el eller med varmt vand. Og langt det meste af arbejdet kan du klare selv.

Du har kun brug for et besøg af elektrikeren, så han kan koble den elektriske varmemåtte på nettet – eller til at tilføje en varmepatron, hvis du vil kunne varme gulvet i badeværelset lidt op uden for fyringssæsonen, selvom du ellers har lukket ned for centralvarmen.

Læs mere gulvvarme her!

Fælles for systemerne

Fælles for de tynde systemer med gulvvarme er, at kablerne eller slangerne skal ligge tæt for at give en jævn varme i det tynde gulv. Til gengæld kan de ligge på lette trækonstruktioner, de kan hurtigt varme gulvet op, og det koster ikke en masse energi at varme gulvet op til et kort besøg i sommerhuset.

LÆS OGSÅ: Gulvvarme under trægulv

Typisk tænkt som lidt luksus

Begge systemerne her kan med lidt god vilje varme rummet op alene. Det er groft sagt et spørgsmål om, hvor tæt kabler og slanger ligger. Men ofte er gulvvarme i de her udgaver tænkt som det, man kalder komfortvarme. Et tilskud til den øvrige opvarmning.

Føles gulvet under fødderne lunt, behøver rummet ikke at være nær så varmt, og hæver gulvet luftens temperatur et par grader, tørrer håndklæder og fliser langt hurtigere. Lidt luksus – men også en måde at undgå at varme hele huset op på.

Vejledning

01
El: De elektriske varmemåtter klæbes fast 5 Trin

Varmemåtterne samles en gang for alle og måles igennem, inden du begynder at lægge dem ud. Herefter kan du forsigtigt skære måtten op, hvor den skal vendes ude ved væggen eller omkring et toilet, bare du ikke skader kablet - og ikke lader kablet krydse sin bane, når måtterne klæbes fast på gulvet.

1

Rummet måles op. Ud fra målet og behovet for varme finder du type og størrelse på måtterne. Gulvet renses for alt, der kan skade kablet, og primes evt.

2

Måtterne samles og måles igennem. Elektrikeren skal kende modstanden i dit samlede system, for en skade på kablet afsløres af en ændret modstand.

3

Måtterne rulles ud. De klippes til -uden at skade kablet! - og fordeles. De griber selv fast, men du kan flytte dem et par gange, før du trykker dem godt fast.

4

Måtterne dækker vi med et tyndt lag gulvspartelmasse. Vi vælger den ekstra arbejdsgang for at få tjekket systemet helt, inden vi lægger fliser over det.

5

Systemet måles igennem igen og kobles på elnettet. Dette overlader du til elektrikeren. Boksen kan rumme en mere eller mindre avanceret styring.

02
Vand: Den tynde vandslange lægges i tætte rækker 5 Trin

Den 8 mm tykke slange i Thermotechs Minifloor 8-system kan bindes til et støbenet, lægges i celleplastplader med varmefordelingsplader – og som her sømmet på 22 mm gulvspånplader. Før du køber noget, streger du slangens bane op med en afstand på 10 cm og bløde buer. Mål længden op med en snor, og køb slangen, så den passer. Den kobles via en shuntventil på husets varmekilde tilføjet en 350 watt elpatron.

1

Slangen trækkes ud gennem væggen til shuntventilen, som styrer temperaturen i systemet til fx maks. 27 grader. Shunten her kan tage flere kredse.

2

Slangen trækkes rundt efter det mønster, som du har tegnet op på gulvet. Afstanden mellem banerne bør være cirka 10 cm.

3

Slangen sømmes fast på underlaget med de tilhørende kabelsko. Slangen må endelig ikke knækkes for skarpt; den føres i bløde buer mellem banerne.

4

Slangen føres uden om toilet, skabe og andre steder, hvor den kan være udsat eller bliver lukket inde. I rum over 12 m² får du bedre varme med flere kredse.

5

Når slangerne er lagt fast, testes anlægget. Det er en god idé at få en installatør til at fylde vand på og sikre, at alt fungerer, før du lukker af med fliser.

03
Varmen støbes ind i spartelmasse 5 Trin

Uanset om du har lagt en vandslange eller et elkabel på dit gulv, dækkes det nu af et afretningslag, der beskytter det og danner bund for det synlige gulv - her fliser. Laget kan opbygges med flise-klæber eller gulvspartelmasse, der rettes af efter højdemarkeringer.

1

Højdemarkeringer placeres. Med hjælp fra et langt vaterpas limer vi afstandsklodser på gulvet, så deres højde viser, hvor gulvet skal være.

2

Huller og sprækker lukkes. Hvis du støber afretningslaget på plader, vil der ofte være huller og sprækker. De lukkes, så massen ikke siver ud her.

3

Gulvspartelmassen hældes ud. Den elastiske gulvspartelmasse røres op efter anvisningen, så den er tilpas blød uden at miste sin styrke.

4

Spartelmassen rettes af med en gummispartel. Her har du rigtig stor glæde af dine højdemarkeringer - uden dem ville du arbejde i blinde.

5

Fliserne klæbes oven på afretningslaget. Alt efter rummet kan du også dække det støbte lag med vinyl, laminat - eller hvad du nu foretrækker.

Tegning

3D-model

3D-model

Gulvvarme på vand og el

Her kan du zoome ind og se, at de to forskellige opbygninger ligner hinanden meget.

Åbn 3D-model

Video

TEKNIK: Fliser på væg og gulv

Inddel flader i felter. Så er der styr på linjerne.

TIPS: Tjek dit vaterpas

TEKNIK: Selvnivellerende spartelmasse

Med tandspartel og pigrulle fordeles massen helt jævnt

Tips & Tricks

EL

Elgulvvarmen fra Devi er enkel at etablere. Den selvklæbende varmemåtte indeholder et langt kabel, der slynger sig over måtten. Du kan frit dele måtten, så den fører kablet den bedste vej, så længe du ikke klipper i kablet eller krydser det. Måtten købes, så den kan varme rummet op alene eller som supplement. Du må ikke ændre på den, og elektrikeren skal koble den til.

VAND

Den 8 mm tykke slange i Thermotechs Minifloor 8 giver dig mulighed for at varme op med din normale varmekilde på utrolig lidt plads. Slangen bestilles færdig til rummet i en længde, der tilpasses behovet for opvarmning – og skal så blot kobles på en shuntventil, der styrer temperaturen. Tilføjes en elvarmepatron, kan du også få varme uden for fyringssæsonen.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Gulvvarme