Vandbåren gulvvarme med lav byggehøjde

Du kan sagtens få vandbåren gulvvarme overalt i huset. De nyeste systemer er tynde, nemme at arbejde med og vejer så lidt, at du også kan få gulvvarme på første sal.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
700 kr./m2

Intro

Byggehøjden på gulvvarme er blevet lavere. Det skyldes blandt andet, at varmeslanger ikke længere behøver at være udført i kraftige pex-rør, der støbes fast i et tykt lag beton.

Tyndere slanger

I dag fås systemer til gulvvarme med vand med tynde slanger, der støbes i selvnivellerende gulvspartelmasse. Man kan derfor lave gulvvarme med lav byggehøjde.

Lavere vægt

Den lave byggehøjde på gulvvarmen betyder samtidig, at gulvvarmesystemet vejer meget mindre. Derfor kan gulvarme med vand blandt andet lægges på første sal.

Fordele ved gulvvarme

Ud over den lave byggehøjde på gulvvarmen, kan der være flere fordele ved at vælge gulvvarme frem for traditionel opvarmning med radiatorer. Gulvvarme giver blandt andet en behagelig og jævn varme i rummet. Samtidig giver det større frihed til at indrette boligen, så man ikke kommer i karambolage med radiatorer. Samtidig skal gulvvarme hverken males, rengøres eller vedligeholdes.

Vand er billigere end el

Det kan være en halvdyr fornøjelse at omlægge til gulvvarme, men står du selv for ombygningen, er der en del at spare. Det kan samtidig have stor betydning for din varmeregning, hvilken type gulvvarme, du vælger. Elgulvvarme koster cirka tre gange så meget i drift som en løsning ved vandbaseret gulvvarme, der kobles på fjernvarmen.

Gulvvarme med lav byggehøjde – og fald

Systemet, vi lægger i artiklen her, fås i tykkelser helt ned til 16 mm. Her lægger vi det i et rum med afløb. Derfor skal gulvet have et fald, og så bliver gulvvarmelaget højere. Vi lagde 25 mm spartelmasse på i den ene ende af rummet – 40 mm i den anden. Med et lag gulvfliser ovenpå blev den samlede byggehøjde altså 48-50 mm.

Samarbejde med professionelle

Vi valgte at få et professionelt firma til at stå for den sidste del af projektet, fordi det gav flere fordele. Med skjulte rør i gulvet ønskede vi frem for alt “at købe” os til en garanti på test af anlægget og alt spartelarbejdet. Forarbejdet til vores gulvvarme med vand – det klarede vi selv.

LÆS OGSÅ: Sådan lægger du el-gulvvarme

Sådan virker gulvvarme

Vejledning

01
Forberedelse 7 Trin

Gulvet skal gøres klar til varmerør og gulvspartelmasse. Først skal alle huller og sprækker lukkes, så gulvspartelmassen ikke løber væk. Dernæst skal gulvet primes, så spartelmassen hæfter godt til underlaget.

For at bestille varmeslangerne i den rigtige længde er det nødvendigt at lave en præcis tegning af rummet. Når først du har modtaget varmeslangerne, må du nemlig ikke skære af længden.

Varmeslangerne skal ligge med cirka 10 centimeters afstand, og der må ikke ligge slanger under wc, badekar og andre faste installationer.

1

Gulvet gøres klar til den spartelmasse, der skal oven på varmeslangerne. Alle huller og sprækker mellem gulv og væg skal lukkes. Her gør vi det med mineraluld, som presses hårdt sammen.

2

Omkring alle rør fuges med akylfuge, fugeskum eller andet, der kan lukke hullerne, så den flydende spartelmasse ikke løber igennem.

TIPS: Brug en hurtigttørrende fugemasse. Så kan du hurtigt komme videre.

3

Gør gulvet rent for klatter af lim, spartelmasse osv. Brug en bred spartel til at fjerne klatterne med - spartlen kan også afsløre, om der er søm eller skruer, der stikker op i gulvet.

4

Lav eventuelt et kontroltjek, hvis du vil være helt sikker på, at du har målt rigtigt op til længden af varmerørene. Tegn rørenes placering op på gulvet, og brug et stykke snor i samme længde som varmerørene til at måle efter med.

5

Bor huller gennem væggen til varmerørene. Varmefordeleren (shunten) må ikke sidde i rum med høj luftfugtighed. Her lægger vi gulvvarme i et badeværelse, så varmefordeleren skal sættes op i rummet ved siden af.

6

Brug støvsugeren til at fjerne støv og løse partikler. Gulvet skal være helt rent, inden gulvet primes.

7

Hele gulvet primes, så underlaget ikke er sugende. Brug en pensel til at fordele primeren med.

TIPS: Producenten anbefaler, at gulvet primes igen, når varmerørene er fastgjort. Så vil gulvspartelmassen binde ekstra godt.

02
Læg varmeslanger 3 Trin

Nu er varmeslanger købt. Vi har tegnet op på gulvet, hvor slangerne skal ligge.

Vi har kontrolleret med et langt stykke snor, at mønsteret passer med slangernes længde. Og vi har sat varmefordeleren fast på væggen i rummet ved siden af. Så nu er vi klar til at lægge varme slangerne ud og sømme dem fast til underlaget med de søm, der købes sammen med varmesystemet.

Slangerne lægges med runde buer i enderne - der må ikke være knæk på varmeslangerne.

Termotech-systemet, vi bruger, har et indbygget elpanel på 350 watt, så gulvet kan holdes lunt, selv om varmen i resten af huset er lukket af for sommeren.

1

Den ene slange tilsluttes fordeleren. En lille støttebøsning (et stykke metalrør) sættes i varmeslangen. inden slangen sættes på fordeleren. Støttebøsningen forhindrer, at slangen klemmes sammen, når den spændes fast.

2

Varmeslangerne sømmes fast med de medfølgende kabelsøm. Sæt søm pr. cirka 10 cm - dog med kortere afstand i starten og ved rundinger.

VIGTIGT! Slangerne skal ligge helt tæt på underlaget - også når der senere spartles.

3

Varmeslangerne ligger i lige rækker i det meste af rummet. Det giver en jævn fordeling af gulvvarmen. Under toilet og badekar må der ikke ligge slanger. Her er der gjort klar til at placere et badekar i venstre side af rummet.

03
Gør klar til spartling 4 Trin

Når de tynde varmeslanger er på plads, skal gulvet have et ekstra lag primer. Slanger og søm primes også.

Vi valgte at lade en autoriseret vvs-installatør teste anlægget og stå for spartlingen af gulvet. Det kostede 3260 kroner i arbejdsløn at få alt ar bejdet forsikret. Vil du selv spartle gulvet, bør du først prøvekøre anlægget. Hæld vand på anlægget, og lad pumpen køre cirka 15 minutter.

Er systemet tæt, kan du fortsætte med at tætne gulvet. Vær særlig omhyggelig omkring afløbet - dårlig tætning mellem afløb og rist på et forhøjet gulv er ofte årsag til vandskader.

1

Installatøren forhøjer først afløbet med en ring, der skal sikre, at det kommer op i den rigtige højde på det færdige gulv.

2

Afløbet lukkes med en forhøjer-ring. Ringen skal forhindre, at den flydende spartel masse løber ned i risten.

TIPS: Du kan også bruge et stykke gummiliste, som limes fast med silikone.

3

Små afstandsbrikker klippes til i den rigtige højde. De limes fast på underlaget for at stå stabilt.

4

Afstandsbrikkerne lægges ud flere steder på gulvet. De skal sikre, at spartel massen har samme niveau overalt.

TIPS: Er du dygtig til at bruge gulvspartel, kan du spartle gulvet i samme plan - og senere slibe dig til et korrekt fald mod af øb.

04
Spartl gulvet 4 Trin

Her skal gulvspartelmassen bruges på et spånpladegulv. Derfor bruger vi Fiber Quick fra Bostik. Den er forstærket med fibre, så den kan bruges på et trægulv. På et betongulv behøver gulvspartelmassen ikke at være fiberarmeret.

Uanset hvilken slags gulvspartelmasse du bruger, er det vigtigt, at du følger blandingsvejledningen på emballagen, så konsistensen bliver helt rigtig og ens fra portion til portion.

Gulvspartelmassen er nem at røre op med et piskeris på boremaskinen, men du får brug for flere store portioner, der er tunge at flytte rundt. Her lægger vi 25 mm spartelmasse i den ene ende af rummet - 40 mm i den anden ende.

1

Spartelmassen blandes efter anvisningerne på posen. Anvend en form for målebæger.

VIGTIGT! Du må ikke bruge ekstra vand for at fortynde den flydende spartelmasse. Det svækker styrken i det færdige gulv.

2

Bland spartelmassen i store portioner. Her blander vi 75 kilo ad gangen og har fyldt vand i andre beholdere, så indholdet er næsten klar. Store portioner skal sikre, at massen bliver homogen og flyder pænt sammen.

3

Når al spartelmasse er fordelt, glattes det med en bred spartel. Afstandsbrikkerne viser, hvornår der er spartelmasse nok på gulvet. Spor fra gummistøvlerne fyldes efter.

4

I rum med afløb etableres et jævnt fald i hele rummet. Her er rummet ret lille, og højdeforskellen er cirka 15 mm.

05
Lav et korrekt fald 3 Trin

1

Når spartelmassen er tør, skrabes det øverste lag væk ved afløbet, så der opstår et lidt kraftigere fald. Hvis det gøres, inden spartelmassen er hærdet helt, er det som at skrabe i tørt ler. Alt efter luft fugtighed er det efter 2 til 5-6 timer.

2

Tjek, at faldet mod afløbet er korrekt. Brug et vaterpas. Er spartelmassen for tør til at skrabe i med spartlen, bruges en slibemaskine.

3

Gulvet slibes let med en slibesten, så overf aden bliver helt jævn. Små toppe i spartelmassen skal fjernes. Herefter skal spartelmassen hærde, inden gulvet kan vådrumssikres. Med denne spartelmasse skal gulvet stå mindst 24 timer.

Materialer

Til gulvvarme:

  • Thermotech Minifloor 8-system
  • Primer

Til spartling af gulvet:

  • Gulvspartelmasse, her Fiber Quick
  • Afstandsbrikker
  • Evt. afløbsrist
  • Forhøjelsesringe (med membran)
  • Evt. akrylfugemasse (eller lignende)
  • Evt. mineraluld

Tidsforbrug

Hvis du er hurtig, kan arbejdet udføres på 2-3 hele arbejdsdage – men tiden er spredt over flere dage.

Pris

Til gulvvarmesystemet og spartelmassen har vi brugt cirka 7500 kroner i to rum på i alt 11 kvadratmeter.

Sværhedsgrad

Selve gulvvarmeslangerne er ikke svære at lægge. Du skal bare være omhyggelig. Men at spartle gulv er ikke let.

Tips & Tricks

Tre andre typer gulvvarme med lav byggehøjde

PÅ NET. Der findes systemer, hvor de tynde pex-rør er monteret på net, der er lige til at rulle ud. Rørene i NeoTherms MiniHeat er 8 mm tykke, og der fås net til 2,5 og 5 kvadratmeter. Byggehøjden kan komme helt ned på 8 til 12 mm.

I RILLER. I nogle systemer trykkes pex-rørene blot ned i riller. De rillede plader kan være af træ (Lif ex) eller flamingo (Roth). Med Lif ex kan du få gulvvarme med en samlet byggehøjde på 29 mm (inklusive et flisegulv oven på byggepladen).

I PLADER. Du kan også få systemer, hvor de tynde pex-rør trækkes inde i et plademateriale af metal (Eftex) eller kunststof (Roth). Det giver en lav byggehøjde - helt ned til 10 mm. Metalpladerne fra Eftex fordeler også varmen.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Gulvvarme