Sådan virker en cirkulationspumpe

Det er cirkulationspumpen, der bringer det varme vand rundt til radiatorer og gulvvarmen. Uden pumpe - ingen varme! Bliv klogere på cirkulationspumpen her.

Hvad er en cirkulationspumpe?

En cirkulationspumpe er en pumpe som sørger for, at det varme vand når ud til alle radiatorer i huset. Hvad enten du har oliefyr eller fjernvarme, er cirkulationspumpen hjertet i systemet. Og som et menneskehjerte arbejder en cirkulationspumpe konstant, uden vi tænker over det. Sommer og vinter. Dag og nat. 8760 timer om året sidder cirkulationspumpen på sin diskrete plads i garagen eller bryggerset. Og pumper!

Langt de fleste boliger har en eller to cirkulationspumper – en til varme og en til brugsvand:

 • Cirkulationspumpen til brugsvand sikrer, at der hurtigt strømmer varmt vand i vandhaner og armaturer, så du ikke skal vente alt for længe på det varme vand, når du skal i bad.
 • Cirkulationspumpen til varme transporterer vand rundt i radiatorer og gulvvarmesystemer.
 1. Display på forsiden af pumpen gør det nemt at betjene pumpen manuelt, hvis du ønsker det, men i øvrigt justerer den moderne cirkulationspumpe sig selv automatisk. På det oplyste LED-display kan du hele tiden følge, hvor lidt energi pumpen bruger. En ALPHA2 bruger helt ned til 5 watt.
 2. Avanceret elektronik i moderne modeller analyserer hele tiden systemet og justerer sin ydelse efter forholdene. Lukker du en radiator, vil den gamle pumpe faktisk arbejde ekstra hårdt i et forsøg på at sende samme mængde vand gennem rørene. Den moderne pumpe derimod registrerer straks forskellen og sætter lynhurtigt sin ydelse ned, så der kun sendes det nødvendige vand rundt.
 3. Lejer af keramik sørger for, at motor og pumpe løber med et minimum af modstand og støj. Det vand, som pumpes rundt i varmesystemet, løber gennem kernen af pumpehuset og køler motoren og smører lejerne. Sørg derfor altid for at montere pumpen med aksen vandret, så vandet kan køle og smøre korrekt.
 4. Pumpehuset af støbejern indeholder pumpe og motor. Ny teknologi betyder, at de to dele fylder langt mindre end i ældre modeller, men der er standardafstand mellem tilslutningspunkterne, så skifter du til en ny, mere energivenlig model, passer den ind, hvor den gamle sad.
 5. De Magnetiske kerner i centrum trækker skovlene rundt, når elektromagneterne omkring dem aktiveres. En af årsagerne til, at en moderne pumpe som ALPHA2 har så lavt et strømforbrug, er, at den type motor bruger meget lidt energi. Den anden årsag er, at pumpen hele tiden justerer hastigheden efter det aktuelle behov.
 6. Små skovle af kunstfiber slynger vandet ud af pumpen og får det til at cirkulere i varmerørene. Jo hurtigere skovlene roterer, jo højere bliver trykket ud af pumpen.
 7. Afskærmningskappen af rustfrit stål forhindrer vandet i at trænge ind til de elektriske beviklinger.
 8. Strømtilslutningen er enkel. Er der et stik med jord i rummet, kan du uden videre selv slutte en ny pumpe til.
 9. Indtag, hvor det varme vand løber ind i pumpen efter at være blevet varmet op i din varmekilde.

Udskift den gamle cirkulationspumpe og spar penge

Hvis du gerne vil spare penge på din el-regning, kan det være en rigtig god idé at overveje, om din cirkulationspumpe skal skiftes ud. Ved at skifte en gammel cirkulationspumpe ud med en ny, kan der nemlig være mange penge at spare. Op til 800 kroner årligt. Det er grunden til, at de nye automatiske modeller også kaldes for sparepumper.

På gamle modeller kan cirkulationspumpen som regel indstilles på tre hastigheder, der svarer til vinter, forår/efterår og sommer. Men hånden på hjertet: Hvor mange husker at regulere sin cirkulationspumpe? Derfor kører den i de fleste hjem, som den blev installeret: nemlig for fulde omdrejninger. Også selv om det er mindre end fem procent af året, der er brug for det i Danmark.

Moderne cirkulationspumpe er en sparepumpe

En moderne sparepumpe virker ikke alene som varmesystemets hjerte, men også som dets hjerne. Intelligente kredsløb i cirkulationspumpen aflæser behovet for varmt vand og beregner, hvor meget tryk der er brug for. Har fyret natsænkning, registrerer cirkulationspumpen også det og går på laveste niveau. Med en ny cirkulationspumpe får du derfor nemmere ved at opretholde den rette temperatur i din bolig.

Skift selv til ny cirkulationspumpe

Du kan selv skifte til en ny cirkulationspumpe på et par timer med et par rørtænger og tætningsmateriale. Og er der stik med jordforbindelse i dit fyrrum, kan du normalt selv slutte strøm til den.

LÆS OGSÅ: Find den billigste varmekilde til huset

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Varme