Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvordan virker et jordvarmeanlæg?

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Selv om du ikke har olie i undergrunden, er der masser af energi i grunden omkring dit hus. Energien kan et jordvarmeanlæg hente ind i din bolig.

Hvordan virker et jordvarmeanlæg?

Når solen skinner, suger jorden varme til sig, og temperaturen i det øverste jordlag stiger. Jorden holder på varmen i lang tid, og den oplagrede energi kan bruges til at varme din bolig op. Det sker i en varmepumpe.

Processen svarer til et køleskab, blot er der her tale om, at varmen trækkes ud af jorden og afgives i huset – og at det ikke er nok at arbejde med et enkelt kredsløb med kølevæske, men med tre adskilte kredsløb med hver sin væske.

Tema: Spar energi

Et jordvarmeanlæg kan typisk spare dig for 50-60 procent af varmeregningen i forhold til oliefyr eller fjernvarme. Investeringen er normalt tjent ind i løbet af 10 år. Anlægget bruger ganske vist strøm til at drive pumpen og kompressoren, men for hver kilowatt strøm, du bruger, får du 3-3,5 kilowatt varme, og CO2-udslippet reduceres med 50-75 procent.

Første kredsløb: Frostsikret væske varmes op

Opsamlingen af jordvarmen sker gennem en 200-600 meter lang plasticslange, som snor sig gennem haven. I slangen er der en frostsikret brinevæske, som opvarmes til jordtemperatur.

Andet kredsløb:Kølevæske presses sammen

En pumpe fører væsken ind i huset til en varmeveksler (kaldet en fordamper ), hvor energien føres over i næste kredsløb. I denne kreds løber en kølevæske med et kogepunkt på -10 grader, og da dens temperatur er endnu lavere, når den løber ind i fordamperen, er den flydende. Brinen varmer den op, og når køle væsken fordamper, suger den energien ud af brinen, som derefter sendes tilbage i jordslangen.

Den fordampede kølevæske har nu gasform og føres videre til en kompressor. Når den presses kraftigt sammen, stiger dens temperatur til cirka 100 grader.

Log ind eller køb adgang for at se tegningen

Tredje kredsløb: Opvarmet vand føres ud til radiatorerne

Den varme gas føres derefter gennem endnu en varmeveksler, kaldet en kondensator. Her afgiver gassen varme til vandet i anlæggets tredje kredsløb, hvor varmen føres videre til radiatorer, gulvvarmeanlæg og vandvarmere via en tank, som sikrer jævn varme i anlægget.

Mens den afgiver sin varme og kommer ned på omkring 50 grader, fortætter gassen og bliver igen til flydende kølevæske, fordi den stadig er under tryk. Ligesom i fordamperen udveksles energien ekstra hurtigt, når stoffet skifter form.

Nu skal kølevæsken igen kunne samle energi op fra den koldere brine. Derfor føres den gennem en ekspansionsventil, hvor trykket falder til en enkelt bar igen - derved falder temperaturen til under minus 10 grader, hvor den altså stadig optræder som væske og er klar til en ny tur.

En gang årligt skal anlægget ses efter - filteret skal renses, og det kan være nødvendigt at fylde mere brine på.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage