TIP:Tjek først rørene

Hvis radiatoren ikke virker, så tjek først, om der er varme på rørene. Er alle rør kolde, er det fyret, der er problemet. Er der varme i røret og ikke i radiatoren, er det termostaten, der driller, og så har du to muligheder.

1. Runde: Få liv i ventilen

I langt de fleste tilfælde er problemet, at den lille ventilstift inde bag termostaten har sat sig fast i løbet af sommeren. I første runde skal du blot prøve at trykke den ind for at få den i gang igen. Hvis det er svært, så slå let på siden af ventilen for at løsne eventuelle aflejringer af kalk eller andet, der kan blokere den.

SÅDAN GØR DU:
Fiks den kolde radiator 1. Pil termostaten af. På ældre modeller er den fæstnet med en pinolskrue og kan let løsnes med en unbraconøgle.
Fiks den kolde radiator2. Tryk på den lille ventil som gemmer sig bag termostaten. Den kan have sat sig fast og skal måske blot masseres for at komme til live igen.
Fiks den kolde radiator3. Bank lidt på siden af ventilen, hvis stiften stadig sidder fast. Det kan løsne eventuelle aflejringer af kalk eller andet.

SE OGSÅ: Hvordan virker en termostat?

2. Runde: Udskift ventilen

Hvis stiften ikke er til at få gang i, eller der fortsat er varme i rørene, men koldt i radiatoren, så må du skifte en del af ventilen (pakdåsen). Pakdåsen fås i en stor og en lille model, sørg for at købe den rigtige i byggemarkedet. Du behøver ikke at lukke for vandet. Der kommer højst nogle få dråber ud, når du fjerner ventilen.

SÅDAN GØR DU:
Fiks den kolde radiator 1. Skru pakdåsen af med en nøgle. Der kan komme lidt dråber ud, som kan fanges med en klud eller et viskestykke.
Fiks den kolde radiator2. Tryk på den lille plade bag pakdåsen. Hvis der kommer vand ud, er det dåsen, som blokerer for gennemstrømningen. Den skal skiftes. Når den er fjernet, bør du kunne høre vandet løbe i rørene.
Fiks den kolde radiator3. Skru den nye pakdåse i. Stram den med let hånd, og kontrollér, at der ikke siver vand ud. Tjek, at stiften kan presses ind og blokere for vandet – det kan du høre.

Du kan også downloade hele vejledningen gratis.

LÆS OGSÅ: Byg radiatorskjuler af gammel persienne