3 tricks til varme i den kolde radiator

Fortvivl ikke, hvis din radiator ikke virker, selvom termostaten er skruet helt op? Du kan sagtens selv få varmen tilbage. Læs her hvordan du gør.

Intro

Har du en kold radiator, selvom du har skruet helt op på termostaten?

Det er et helt almindeligt problem, som du i langt de fleste tilfælde kan løse hurtigt og nemt selv. I denne vejledning viser vi dig hvordan.

Gør det selv: Fiks den kolde radiator

Hvis din radiator ikke virker, er det en god idé først at undersøge, om der er varme på rørene. Hvis alle rør er kolde, er det fyret, der er problemet. Hvis der er varme i røret og ikke i radiatoren, er det termostaten, der driller, og så kan du sagtens selv løse problemet.

Du kan spare mange penge på at løse de simple problemer selv, men du kan også få hjælp af en vvs’er. Husk at kontakte din udlejer, hvis du bor til leje, inden du selv går i gang med at reparere radiatoren.

LÆS OGSÅ: Byg radiatorskjuler af gammel persienne

Min radiator virker ikke

Når din radiator ikke vil varme eller kun bliver varm i toppen, kan der typisk være 3 grunde til problemet.

  1. Luft i radiatoren
  2. Ventilnålen har sat sig fast
  3. Pakdåsen skal udskiftes

Vi viser dig her, hvordan du selv kan løse problemet.

LÆS OGSÅ: Sådan virker en cirkulationspumpe

Vejledning

01
Løsning nummer 1: Udluftning af radiator 4 Trin

Varmer din radiator kun i toppen, og er din radiator kold i bunden, kan det skyldes, at der er luft i radiatoren. Når der er luft i radiatoren, kan vandet, som skal varme radiatoren op, ikke strømme ordentligt igennem. Når det sker, kan radiatoren ikke afgive varme ordentligt. Bliver din radiator kun varm i toppen, kan det altså være, fordi du skal lufte radiatoren ud. Det kan du heldigvis nemt selv gøre.

SÅDAN GØR DU:
Begynd med at slukke for din cirkulationspumpe. Hvis du bor i lejlighed, bør du kontakte udlejer, inden du selv forsøger at løse problemet. Kan pumpen ikke slukkes, starter du i stedet med punkt 2.

Skru op på 5 på kold radiator 1

Skru din radiator op på 5 eller den højeste indstilling.

Luft i radiator 2

Drej derefter på udluftningsventilen, indtil luften begynder at sive ud. Hav en klud eller en spand klar under eller omkring skruen.

Drej radiatorventil, indtil luft i radiator siver ud 3

Når der kommer vand i stedet for luft, lukker du for ventilen igen.

Kold radiator varmer igen efter udluftning af radiator 4

Når luften er ude, bliver din radiator forhåbentligt varm igen. Skru ned for varmen igen.

02
Løsning nummer 2: Få liv i radiatorventil 3 Trin

I langt de fleste tilfælde er problemet, at den lille ventil-stift inde bag termostaten har sat sig fast i løbet af sommeren. I første omgang skal du blot prøve at trykke den ind for at få den i gang igen. Hvis det er svært, så slå let på siden af ventilen for at løsne eventuelle aflejringer af kalk eller andet, der kan blokere den.

Pil termostaten af på kold radiator 1

Pil termostaten af. På ældre modeller er den fæstnet med en pinolskrue og kan let løsnes med en unbraconøgle.

Tryk på radiatorventil 2

Tryk på den lille ventil som gemmer sig bag termostaten. Den kan have sat sig fast og skal måske blot masseres for at komme til live igen.

Bank lidt på siden af radiatorventil 3

Bank lidt på siden af ventilen, hvis stiften stadig sidder fast. Det kan løsne eventuelle aflejringer af kalk eller andet.

03
Løsning nummer 3: Udskift radiatorventil 3 Trin

Hvis stiften ikke er til at få gang i, eller der fortsat er varme i rørene, men koldt i radiatoren, så må du skifte en del af ventilen (pakdåsen). Pakdåsen fås i en stor og en lille model, sørg for at købe den rigtige i byggemarkedet. Du behøver ikke at lukke for vandet. Der kommer højst nogle få dråber ud, når du fjerner ventilen.

Skru pakdåse af på kold radiator 1

Skru pakdåsen af med en nøgle. Der kan komme lidt dråber ud, som kan fanges med en klud eller et viskestykke.

Tryk bag ved pakdåse på kold radiator 2

Tryk på den lille plade bag pakdåsen.
Hvis der kommer vand ud, er det dåsen, som blokerer for gennemstrømningen. Den skal skiftes. Når den er fjernet, bør du kunne høre vandet løbe i rørene.

Sæt ny pakdåse i kold radiator 3

Skru den nye pakdåse i.
Stram den med let hånd, og kontrollér, at der ikke siver vand ud. Tjek, at stiften kan presses ind og blokere for vandet – det kan du høre.

Video

I denne video viser vi dig, hvordan du får liv i din radiatorventil, hvis din radiator ikke varmer ordentligt. I videoen kan du også se, hvordan du let og hurtigt selv kan udskifte en radiatorventil.

Video

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...