1. Jordvarme
2. Varmepumpe
3. Træpiller
4. El
Sådan kombineres varmekilderne bedst
Solvarme
Solvarmeanlægget består af slanger med en væske i, præcis som jordvarmeanlæggets slanger, men typisk placeret på taget. Slangerne løber så igennem din vandbeholder, hvor de afgiver varme til vandet, hvorefter den nu afkølede væske løber tilbage til solvarmen igen.
Anlægget sidder typisk på taget af huset, og bruger du det til at supplere et træpillefyr, vil du kunne sikre varmt vand hele sommerhalvåret med et relativt lille anlæg.
Som supplement til en luft til luft-varmepumpe kan solvarmeanlægget varme dit brugsvand hele året.
Skal du bruge solvarme i et hus med vandbåren varme, kan du vælge et større anlæg, der så kan supplere det varme vand i centralvarmesystemet, så du sparer yderligere på varmeregningen.
Regn med at bruge 1-1,5 m² anlæg pr. medlem af husstanden, hvis solvarmen alene skal bruges til det varme brugsvand.
Du skal sikre dig, at dit tag kan bære solvarmeanlægget, inden du sætter det op.
Et brugsvandsanlæg med solvarme kan købes for 30-50.000 kroner og er herefter gratis i drift.
Elpatron
Et træpillefyr kan både varme radiator- og brugsvand. Men om sommeren kan det virke som spild at have fyret kørende, når der nu ikke er brug for varme radiatorer.
Her kan en såkaldt elpatron i vandvarmeren hjælpe dig. Den varmer vandet op, når pillefyret er slukket (og kan i øvrigt redde dig fra et koldt brusebad, hvis fyret af en eller anden grund står af midt i fyringssæsonen).
Det er selvfølgelig ikke billigt at varme vandet op med el, men samlet set kan det være bedre end at lade pillefyret køre. Det konkrete regnestykke afhænger dog både af dit pillefyrs effektivitet og den aktuelle elpris.
En elpatron koster typisk 1.000-1.500 kroner.
Effektive radiatorer
Et klassisk problem, der melder sig, når du overvejer at skifte dit nuværende gas- eller oliefyr ud med fx en varmepumpe, er, at vandet fra en varmepumpe er noget koldere end vandet fra et olie- eller gasfyr.
Har du radiatorer, er det ikke sikkert, at de bliver varme nok til, at du kan holde varmen.
Hvis du vil tjekke det, så prøv at skrue på dit fyr en kold vinterdag, så det vand, der sendes ud i centralvarmesystemet, er cirka 45 grader varmt. Fryser du under de omstændigheder, får du nok brug for radiatorer, der er konstrueret til vand med en lav fremløbstemperatur, hvis du skifter til varmepumpe.
Det kan fx være modeller, hvor en lille blæser sørger for en bedre fordeling af varmen.
En lavtemperaturradiator koster fra ca. 5.000 kroner.