Indedelen monteres
Her er valgt at hænge inverteren på rummets endevæg tæt på et hjørne. Her er der ingen, som kommer til at sidde i træk, og den sættes tæt på loftet, så varmefordelingen bliver bedst mulig. Ophængsbeslaget gøres nu fast med skruer.
Med et specialbor bores hele vejen gennem muren. Hullet laves med en let hældning udefter for at sikre, at den kondens, varmepumpen hiver ud af luften, løber ud i det fri. Værkstedsstøvsugerens slange er sat lige under borehullet for at fjerne borestøvet.
Mens inverteren løftes op til beslag og hul, skubbes kabler og rør gennem hullet til ydersiden af væggen. Herefter kan inverteren hægtes op på beslaget, og vi er færdige indendørs for nu. Ved denne montering, som er foretaget af en elektriker, blev der også sat en eludtag op lige ved inverteren. Det er altså en lille ekstra udgift du skal regne med, hvis der ikke sidder et elstik i den umiddelbare nærhed.
Udedelen monteres
Udedelen placeres her lige under hullet i muren, hvilket gør kabel- og rørføringen meget enkel. Desuden kommer denne udedel til at hænge under et halvtag, men den kan selvfølgelig også sidde frit. For udedelen spiller det i øvrigt ingen rolle i hvilket verdenshjørne, den sættes op.
Udedelens ophæng består af en skinne, som skrues på væggen, og to L-formede beslag. Skinnen har en libelle, som sidder en anelse skævt – den skævhed kompenserer for, at maskinen er væsentlig tungere i den side, hvor kompressoren sidder. Derfor skal skinnen også justeres ind efter libellen på skinnen og ikke efter vaterpasset!
Det robuste ophæng er lavet, så det passer til flere forskellige størrelser varmepumper og er derfor justerbart i bredden. De to L-formede beslag hæftes både på skinnen og skrues i væggen med kraftige skruer og dertil hørende plugs.
Samling og trykprøve
Kobberrørene skæres til, og med et specialværktøj forsynes rørene med kraver og omløbere. Herefter kan inde- og udedelens kobberrør kobles sammen, og vi er klar til en trykprøvning.
Via en ventil sættes systemet nu under tryk med nitrogen op til 15 bar. Samlingerne sprayes med lækagedetektor som - når skummet lige har lagt sig - danner en tæt hinde om samlingerne, der vil afsløre luftbobler ved utætheder.
Efter den vellykkede trykprøve lukkes nitrogenet ud, og eventuel kondens fjernes med en vakuumpumpe. Imens vakuumpumpen gør sit arbejde, den skal køre i en times tid, isoleres rørene og hullet i muren tætnes med skum.
Tænk grundigt over placeringen
... og besøg eventuelt et hus, som allerede har en pumpe.