Sådan monteres en varmepumpe

For at få mindst mulig støj, træk og varmespild skal du først have styr på placeringen af varmepumpens ude- og indedel. Selve opsætning af luft til luft- varmepumpen er herefter et job for en certificeret installatør.

Luft til luft-varmepumper er et oplagt valg til mindre huse, og mange fritidshusejere har da også fået øjnene op for muligheden. Tusindvis af pumper er blevet monteret i de senere år, og vi viser her, hvordan det foregår i praksis.

Luft til luft-varmepumpen, som vi sætter op i dette sommerhus, er udviklet til det nordiske klima og er i øvrigt en af de mere kraftfulde med en SCOP på 4,2, hvilket ligger i den meget høje ende.

Modellen har mulighed for fjernstyring, så du, uanset hvor du befinder dig, kan ændre indstillingerne via mobiltelefonen.

En “10°C”-funktion hjælper desuden med til at holde råkulde og fugt væk, uden at du skal foretage dig andet end at trykke på én knap. Og en “Turbo”-funktion sikrer, at du kan varme huset lynhurtigt op.

Installationen, vi viser her, tog montøren en halv arbejdsdag, og den samlede pris var 21.000 kroner. Med i prisen var også et fjernbetjeningsmodul, og installation af et nyt el-udtag lige ved siden af den indvendige del af pumpen.

Bosch Compress 7000 EHP 6.5 AA

Varmepumpen, som vi monterer i denne vejledning, er en Bosch Compress 7000 EHP 6.5 AA.

  • Varmekapacitet: 6,5 kW
  • Kølekapacitet: 4.0 kW
  • Energimærke: A
  • Høj ydelsesgrad (SCOP): 4,2
  • Svanemærket
  • Mulighed for fjernstyring

Indedelen monteres

Arbejdet begynder indendørs, hvor indedelens ophængsbeslag sættes op. Hullet i væggen bores indefra og ud, slangerne føres ud, og maskinen kan hænges op.

I princippet er den del af arbejdet, hvor indedelen af varmepumpen sættes op, noget en almindelig handy gør det selv’er sagtens kunne gøre selv.

Imidlertid kræver gennemboringen af murstensvæggen et dyrt specialbor, og når det gælder sammenkoblingen af inde og udedelen, og når vi kommer til trykprøvningen og senere vakuumpumpningen, er der ingen vej uden om en autoriseret professionel. Han har alt specialværktøjet, og han sørger for, at alt fungerer efter hensigten, og at der er garanti på arbejdet.

1

Her er valgt at hænge inverteren på rummets endevæg tæt på et hjørne. Her er der ingen, som kommer til at sidde i træk, og den sættes tæt på loftet, så varmefordelingen bliver bedst mulig. Ophængsbeslaget gøres nu fast med skruer.

2

Med et specialbor bores hele vejen gennem muren. Hullet laves med en let hældning udefter for at sikre, at den kondens, varmepumpen hiver ud af luften, løber ud i det fri. Værkstedsstøvsugerens slange er sat lige under borehullet for at fjerne borestøvet.

3

Mens inverteren løftes op til beslag og hul, skubbes kabler og rør gennem hullet til ydersiden af væggen. Herefter kan inverteren hægtes op på beslaget, og vi er færdige indendørs for nu. Ved denne montering, som er foretaget af en elektriker, blev der også sat en eludtag op lige ved inverteren. Det er altså en lille ekstra udgift du skal regne med, hvis der ikke sidder et elstik i den umiddelbare nærhed.

4

Udenfor hænger kabler og rør nu klar til den videre montering. Det sorte gummikabel fungerer som signalkabel og strømføring, mens der ligger kobberrør inde i den grå isoleringsskål.

Udedelen monteres

Maskinen hænges op på husets ydervæg med et specialdesignet og fleksibelt ophæng.

Når det gælder udedelen af varmepumpen, spiller det ikke nogen teknisk rolle, på hvilken side af huset den placeres, men der må selvfølgelig ikke være forhindringer for luftstrømmen lige ved maskinen. Derudover er det også vigtig, at den ikke hænger nærmere end 40 cm fra jorden, da der i løbet af vinteren kan løbe meget kondensvand ud, som fryser til is på jorden.

1

Udedelen placeres her lige under hullet i muren, hvilket gør kabel- og rørføringen meget enkel. Desuden kommer denne udedel til at hænge under et halvtag, men den kan selvfølgelig også sidde frit. For udedelen spiller det i øvrigt ingen rolle i hvilket verdenshjørne, den sættes op.

2

Udedelens ophæng består af en skinne, som skrues på væggen, og to L-formede beslag. Skinnen har en libelle, som sidder en anelse skævt – den skævhed kompenserer for, at maskinen er væsentlig tungere i den side, hvor kompressoren sidder. Derfor skal skinnen også justeres ind efter libellen på skinnen og ikke efter vaterpasset!

3

Det robuste ophæng er lavet, så det passer til flere forskellige størrelser varmepumper og er derfor justerbart i bredden. De to L-formede beslag hæftes både på skinnen og skrues i væggen med kraftige skruer og dertil hørende plugs.

4

Forbindelsen mellem inde- og udedel består af et strøm- og signalkabel, et tryksystem i kobberrør til kølemidlet og et rør til at lede kondens ud. Alle rør samles i en kabelbakke fra hullet ned til maskinen.

Samling og trykprøve

Rør og elektronik fra indedelen kobles til udedelen. Og så er det tid til at teste anlægget.

Kobberrørene, som kommer fra indedelen, bliver nu sat sammen med yderdelens kobberrør. Før strøm- og signalkabel kan sættes til, testes kobberrørenes samlinger under et kraftigt tryk. Det foregår ved, at montøren sender nitrogen ind i rørene, som så skaber et tryk op til 15 bar.

1

Kobberrørene skæres til, og med et specialværktøj forsynes rørene med kraver og omløbere. Herefter kan inde- og udedelens kobberrør kobles sammen, og vi er klar til en trykprøvning.

2

Via en ventil sættes systemet nu under tryk med nitrogen op til 15 bar. Samlingerne sprayes med lækagedetektor som - når skummet lige har lagt sig - danner en tæt hinde om samlingerne, der vil afsløre luftbobler ved utætheder.

3

Efter den vellykkede trykprøve lukkes nitrogenet ud, og eventuel kondens fjernes med en vakuumpumpe. Imens vakuumpumpen gør sit arbejde, den skal køre i en times tid, isoleres rørene og hullet i muren tætnes med skum.

4

Før anlægget kan startes op, sættes filteret på plads på indedelen. Det opfanger urenheder i luften og skal renses med jævne mellemrum. Tilbage er der så bare at indstille styringen og trykke på start!

Tænk grundigt over placeringen

... og besøg eventuelt et hus, som allerede har en pumpe.

Placeringen af inverteren (indedelen af varmepumpen) er en balancegang. På den ene side skal den helst sidde så diskret som muligt, men den skal samtidig placeres ”centralt”, så du får den bedst mulige varmefordeling.

Der skal altså prioriteres, og derudover skal du være opmærksom på, at inverteren udsender en luftstrøm (træk) og giver lyd fra sig (en summen/susen).

Med hensyn til luftstrømmen, er det oplagt at finde et sted, hvor der ikke sidder folk lige foran fx i en sofa eller ved et spisebord. Men når det gælder lyden, er det lidt mere drilsk, for her er det gængse råd fra fagfolk, at den bedste placering er i et rum, hvor du ikke opholder dig længere tid af gangen, fx en mellemgang eller et bryggers. Lyd påvirker os forskelligt. Hvad der for nogen er nærmest uhørligt, er for andre en frygtelig larm. Det kan derfor kun anbefales at tage hele familien med ud og høre et anlæg i et rigtigt hus inden den endelige beslutning.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Varmepumpe