Overdækning med glastag

Se her, hvordan du kan bygge en terrasseoverdækning med et eksklusivt, elegant og glasklart tag, der ikke stjæler dagslyset i stuen.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 uge
Pris
45.000 kroner

Intro

Det kan godt betale sig at vælge materialer af god kvalitet, når du skal bygge en overdækning. Hvis du vælger for spinkelt træ og for billige plast-tagplader, kommer overdækningen hurtigt til at ligne noget, der er “klistret fast” på facaden.

Her limer vi selv de bærende stolper sammen, så de får den rigtige dimension. Der sikrer, at de aldrig vrider sig.

Til remmene og spærene bruger vi kraftige limtræsbjælker, der kan klare lange spænd, uden at de bøjer på midten.

Til taget vælger vi stærke polycarbonatplader, der minder om glas og derfor lader masser af sollys skinne igennem. På den måde får du mest muligt ud af de lyse timer - både indendørs og udendørs.

I vejledningen gennemgår vi alle processerne med trin for trin-billeder og tilhørende tekster. Og du får også en komplet materialeliste, så du ved, hvad du skal bruge, hvis du selv vil i gang.

Vejledning

01
Bagrem 5 Trin

Remmen på husmuren er første skridt. Den skal bære alle spærene, og derfor skal der måles nøjagtigt ud, så der kan laves hak, som spærene kan hvile i.

Her er det vigtigt at følge tagpladeproducentens anvisninger, for det er tagpladernes bredde og den krævede afstand mellem hvert spær, der afgør, hvor i remmen hakkene skal sidde.

Da vores mur i den gamle murermestervilla buer en hel del på midten, vælger vi at samle remmen af to stykker, så de kan følge buen. Buen er for stor til, at vi blot kan tvinge remmen til at følge den.

1

Vi mærker nøjagtigt op til hakkene og sætter vinkelrette streger, vi kan save efter. Vi vælger at save ned til halvdelen af remmens højde.

2

Med kapsaven skærer vi de lodrette snit. Saven er indstillet med dybdestop, så kapsavsklingen saver i præcis den dybde, vi har valgt.

3

Med en multicutter kan vi lave det vandrette snit i remmen og fjerne klodsen, så vi ender med at have vores hak.

4

Lav de sidste tilpasninger med et skarpt stemmejern. Du kan male det blottede træ i hakket for at gøre remmen ekstra modstandsdygtig.

5

Nu kan remmen boltes fast til muren med 10 mm franske skruer. Forinden har vi boret huller igennem remmen ind i muren og sat murplugs i.

02
Stolper 5 Trin

To stolper er egentlig nok til at bære den forreste rem. Her supplerer vi dog med ekstra stolper i den ene side, alene fordi vi alligevel har brug for stolper til at bære et plankeværk.

Du kan sagtens købe 95 x 95 mm trykimprægnerede stolper, som bærer rigtig mange terrasseoverdækninger. Problemet med dem er bare, at de ofte er skæve ved køb eller vrider sig, efter at de er sat op.

For at undgå det laver vi vores egne limtræsstolper ved at lime to 45 x 95 mm reglar sammen til en stolpe. På den måde får vi en langt mere stiv stolpekonstruktion.

1

Vi smører rigeligt med udendørstrælim på den ene side af begge reglar. Der skal så meget på, at limen bliver presset ud, når reglarne spændes sammen. Reglarne er forinden blevet malet.

2

De to reglar lægges sammen, limflade mod limflade.

3

Rigeligt med tvinger. Vi tvinger de to reglar sammen og sætter også tvinger på den modsatte led, så reglarne ikke skrider fra hinanden, men limes sammen som en helt glat stolpe.

4

Så kan stolperne sættes i jorden. Der er gravet et 90 cm dybt hul med et pælebor, og der er fyldt stolpebeton i hullet, efter at stolpen er plantet. Sørg for, at stolpen står i lod i begge retninger.

5

Stolperne forbindes midlertidigt med remmen, imens betonen hærder. Begge stolper skal stå i lod i begge retninger.

03
Spær 3 Trin

Nu kan vi måle ud til spærene, der forbinder de to remme, og afgøre hældningen. Tagfladen falder 5 cm pr. meter, så sne kan glide af, og så vi i dette tilfælde kan stå inde i stuen og se ud i haven uden at se direkte ind i remmen.

Spærene er kraftige, så de kan holde til, at vi sætter dem op med et frit spænd på over 3 meter. De er også ekstra tykke, fordi vores dæklister mellem de valgte tagplader er 65 mm brede, og med 65 mm brede spær kan listerne ikke ses nedefra.

1

Skær et hak i stolperne til den forreste rem. Det lodrette snit laves i den limede samling, og fordi limen kan være svær at skære i med en håndsav, kan du med fordel bruge en multicutter.

2

Vi flytter nu remmen ind under remmen på muren. Nu kan vi mærke op til placeringen af spærene på remmen. De skal sidde nøjagtig ud for hakkene i murremmen. Efter opmærkningen spændes remmen igen fast til de to yderstolper med tvinger.

3

Spærene er lagt op på begge remme i fuld længde. Ved muren skal de skæres til for at kunne skubbes helt på plads. Mærk op ved at lægge en vinkel på remmen og strege op på spærene.

Styr på spærdimensionerne

Rigtig mange carporte, skure, pergolaer og overdækninger vil med tiden bue nedad. Alt for ofte griber vi nemlig ud efter de forkerte spær.

Hvis spærene er underdimensioneret, buer de, selvom du kun lægger et ganske let tag ovenpå. Det resulterer i nedbøjninger på taget og utætte tagplader.

Tabellen nedenfor gælder for standardspær med en tykkelse på 45 mm. Spærene, vi bruger til overdækningen, er 65 mm tykke og 133 mm høje.

04
Forrem 11 Trin

Nu skal remmen, der bærer spærene, passes til. Spærene er lagt i hakkene ind mod muren og hviler på remmen i den modsatte ende.

For at sikre en stærk og elegant samling skal spærene forsynes med hak, så de kan sættes ned over remmen. Disse hak skal følge remmens hældning.

Inden opmærkningen skal hvert spær rettes ind, så det ligger med nøjagtig samme afstand til nabospærene i denne ende, som det gør langs muren. Denne afstand skal matche tagpladeproducentens anvisninger.

1

Hvert spær lægges på plads oven på remmen, og der streges op nedefra, så remmens sider er markeret på spæret.

2

En stump af remmen bruges som skabelon, så dybden af hakket kan mærkes op på spæret. Her vælger vi at skære et hak på 6 cm ind i spæret.

3

Skær hakket i spæret. Klodsen, der skæres ud, er skæv pga. spærets hældning, så vi passer på at følge stregerne på begge sider af spæret. Det sidste snit klares med en multicutter.

4

Det sidste skrå snit klares med en multicutter. Skær fra begge sider, så snittet bliver så lige som muligt.

5

Det færdige snit. Igen kan du med fordel male det blottede træ i indhakket.

6

Skru remmen fast til stolperne med M10 x 120 mm bræddebolte. Indtil nu har tvingerne givet os mulighed for at justere remmen, men nu kan den gøres endeligt fast.

7

De to yderste spær monteres først. Her var der brug for at skære en smule i stolpen for at få spæret helt plant med enden af remmen.

8

Inde ved muren borer vi for til hvert spær op igennem remmen nedefra med et 6 mm bor.

9

Inden vi skruer, retter vi hvert enkelt spær op, så det sidder vinkelret på remmen. En stor tvinge giver os mulighed for at vride spæret på plads.

10

Hvert oprettet spær får en 5 x 100 mm skrue. Så er de godt fikseret.

11

I den modsatte ende rettes alle spær ind, både så de har den korrekte indbyrdes afstand, og så de sidder i lod. Igen kommer den store tvinge i spil, hvis spæret skal vrides i lod, inden vi sætter en 5 x 100 mm skrue ned igennem spær og rem oppefra.

05
Glastag 6 Trin

Konstruktionen er færdig, og nu kan vi endelig lægge det lækre, glasklare plasttag på.

Vi har undervejs nøje brugt producentens anviste mål til at sikre den rette afstand mellem vores spær - og vi har valgt spærdimension efter det ganske lange spænd på ca. 3 meter, som spærene skal kunne klare.

1

Vi måler op til hver enkelt plade for sig; vores mur buer en smule, så nogle plader skal være lidt længere end andre, hvis kanterne for enden skal flugte.

2

Den øverste liste kan først monteres, når der er lagt to plader på. Du skal derfor op mellem spærene, så du kan strække dig ind over pladerne og skrue toplisten på.

3

Montér samleprofilet. Bor for med et 6 mm bor, og skru profilet fast med de medfølgende 6 mm skruer. Vi monterer først to profiler og herefter ét ad gangen, så vi kan lægge plader op.

4

Nu skubber vi pladen op. Det kræver to mand, så den ene kan støtte pladen, mens den anden skubber på fra enden af pladen.

5

Når en plade er lagt på plads, passer dens kanter ind i samleprofilet. Herefter skal der monteres en dækliste med skruer, der passer ned imellem plastpladerne. Skruerne købes sammen med profilerne.

6

Endelig klikkes en klikliste ned i dæklistens midte, så der er lukket helt af. Nu kan vi kravle ned, flytte os ét spær og kravle op for at montere næste plade med dæk- og klikliste.

06
Inddækning 4 Trin

Langs muren skal vi have lagt en inddækning oven på hele konstruktionen, så der ikke løber vand ned den vej.

Inddækningen købes sammen med tagdelene, og er de for lange, kan to inddækninger blot overlappe hinanden.

For at kunne kravle rundt på taget lægger vi lange brædder ud, så vi undgår at træde på plastpladerne. Presenninger beskytter mod ridser.

1

De klare plader er ikke trædefaste, og de er sarte over for ridser mv. Derfor dækker vi både af med presenninger og brædder.

2

Vi borer for igennem inddækningen med 60 cm mellemrum og skruer profilet fast med plugs og 4,5 x 60 mm skruer.

3

Imellem hvert spær skubber vi en tætningsstrimmel ind mellem murinddækningen og pladerne. Så er der helt tæt, og selv slagregn kan ikke finde vej ind under pladerne.

4

Når pladerne er spulet fri for det støv, der uvægerligt kommer fra arbejdet med inddækningen, kan vi nyde lyset, der uhindret skinner igennem de klare plader.

Materialer

Trækonstruktion:

 • 65 x 133 mm limtræsbjælker til spær og bagerste rem.
 • 45 x 95 mm høvlet trykimprægneret spærtræ (limes sammen to og to til stolper).
 • 45 x 145 mm høvlet trykimprægneret spærtræ til forreste rem.

Tag:
(Her har vi brugt SunGlazeprodukter fra Plastmo)

 • 4 mm tagplader a 58,5 x 420 mm
 • Profilsæt (inkl. skruer)
 • 4 mm endepropper
 • 4,8 x 35 mm skruer til profillisterne
 • Alu-topinddækning
 • 3,2 mm ekspanderende fugebånd

Desuden:

 • Alu-tagfod uden asfalt (her Icopal)
 • Vejrbestandig trælim
 • 10 mm franske skruer og murplugs (til fastgørelse af bagerste rem)
 • M10 x 120 mm bræddebolte (til fastgørelse af den forreste rem)
 • 5 x 80 mm, 5 x 100 mm og 5 x 120 mm udendørs skruer
 • 2 poser stolpebeton

Tidsforbrug

En uges tid.

Pris

Ca. 45.000 kr. for 25 m²

Sværhedsgrad

Læs monteringsvejledningen til tagpladerne grundigt, før du går i gang - så slipper du for unødigt ekstraarbejde.

3D-model

3D-model

Overdækning med glastag

Terrasseoverdækning er praktisk og hyggelig, glastaget sikrer at vi ikke stjæler dagslys i stuerne.

Åbn 3D-model

3D-model

Bagrem

Remmen på husmuren bærer alle spærene, de fæstnes i hak og remmen er boltet til væggen.

Åbn 3D-model

3D-model

Spær

Indhakket i spærret er skåret skæv pga. tagets hældning.

Åbn 3D-model

3D-model

Glastag

Plasttag skubbes ind i samleprofilet og spændes fast med dæklister.

Åbn 3D-model

3D-model

Inddækning

Samlingen mellem mur og tag tætnes med en tætningsstrimmel ind mellem murinddækningen og pladerne.

Åbn 3D-model

Video

Sådan bruger du multicutteren

I denne video lærer du alt om maskinens smarte funktioner og tilbehør. De mange forskellige slags tilbehør gør det muligt både at save, stemme ud, afkorte, fræse og slibe på steder, hvor andre værktøjer ikke kan komme til. Og maskinen kan bruges i både træ, plast, metal, mørtelfuger mm.

Video

Støbte stolper

Med afstivning får du dem i lod, mens betonen hærder

Video

Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Video

Sådan bruger du rundsaven

I videoen her lærer du alt om om rundsavens muligheder, klinger og funktioner. Rundsaven er bomstærk og kan med den rigtige indstilling klare alt fra grove til helt fine snit - både lige og forskellige vinkler. Og med den rigtige klinge kan du bruge saven i både træ, metal, gasbeton, murværk og kunststof.

Video

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Overdækket terrasse