Intro
Vejledning
01
Bagrem
5
Trin
Remmen på husmuren er første skridt. Den skal bære alle spærene, og derfor skal der måles nøjagtigt ud, så der kan laves hak, som spærene kan hvile i.
Her er det vigtigt at følge tagpladeproducentens anvisninger, for det er tagpladernes bredde og den krævede afstand mellem hvert spær, der afgør, hvor i remmen hakkene skal sidde.
Da vores mur i den gamle murermestervilla buer en hel del på midten, vælger vi at samle remmen af to stykker, så de kan følge buen. Buen er for stor til, at vi blot kan tvinge remmen til at følge den.
Vi mærker nøjagtigt op til hakkene og sætter vinkelrette streger, vi kan save efter. Vi vælger at save ned til halvdelen af remmens højde.
Med kapsaven skærer vi de lodrette snit. Saven er indstillet med dybdestop, så kapsavsklingen saver i præcis den dybde, vi har valgt.
Med en multicutter kan vi lave det vandrette snit i remmen og fjerne klodsen, så vi ender med at have vores hak.
Lav de sidste tilpasninger med et skarpt stemmejern. Du kan male det blottede træ i hakket for at gøre remmen ekstra modstandsdygtig.
02
Stolper
5
Trin
To stolper er egentlig nok til at bære den forreste rem. Her supplerer vi dog med ekstra stolper i den ene side, alene fordi vi alligevel har brug for stolper til at bære et plankeværk.
Du kan sagtens købe 95 x 95 mm trykimprægnerede stolper, som bærer rigtig mange terrasseoverdækninger. Problemet med dem er bare, at de ofte er skæve ved køb eller vrider sig, efter at de er sat op.
For at undgå det laver vi vores egne limtræsstolper ved at lime to 45 x 95 mm reglar sammen til en stolpe. På den måde får vi en langt mere stiv stolpekonstruktion.
Vi smører rigeligt med udendørstrælim på den ene side af begge reglar. Der skal så meget på, at limen bliver presset ud, når reglarne spændes sammen. Reglarne er forinden blevet malet.
Rigeligt med tvinger. Vi tvinger de to reglar sammen og sætter også tvinger på den modsatte led, så reglarne ikke skrider fra hinanden, men limes sammen som en helt glat stolpe.
Så kan stolperne sættes i jorden. Der er gravet et 90 cm dybt hul med et pælebor, og der er fyldt stolpebeton i hullet, efter at stolpen er plantet. Sørg for, at stolpen står i lod i begge retninger.
03
Spær
3
Trin
Nu kan vi måle ud til spærene, der forbinder de to remme, og afgøre hældningen. Tagfladen falder 5 cm pr. meter, så sne kan glide af, og så vi i dette tilfælde kan stå inde i stuen og se ud i haven uden at se direkte ind i remmen.
Spærene er kraftige, så de kan holde til, at vi sætter dem op med et frit spænd på over 3 meter. De er også ekstra tykke, fordi vores dæklister mellem de valgte tagplader er 65 mm brede, og med 65 mm brede spær kan listerne ikke ses nedefra.
Skær et hak i stolperne til den forreste rem. Det lodrette snit laves i den limede samling, og fordi limen kan være svær at skære i med en håndsav, kan du med fordel bruge en multicutter.
Vi flytter nu remmen ind under remmen på muren. Nu kan vi mærke op til placeringen af spærene på remmen. De skal sidde nøjagtig ud for hakkene i murremmen. Efter opmærkningen spændes remmen igen fast til de to yderstolper med tvinger.
04
Forrem
11
Trin
Nu skal remmen, der bærer spærene, passes til. Spærene er lagt i hakkene ind mod muren og hviler på remmen i den modsatte ende.
For at sikre en stærk og elegant samling skal spærene forsynes med hak, så de kan sættes ned over remmen. Disse hak skal følge remmens hældning.
Inden opmærkningen skal hvert spær rettes ind, så det ligger med nøjagtig samme afstand til nabospærene i denne ende, som det gør langs muren. Denne afstand skal matche tagpladeproducentens anvisninger.
Hvert spær lægges på plads oven på remmen, og der streges op nedefra, så remmens sider er markeret på spæret.
En stump af remmen bruges som skabelon, så dybden af hakket kan mærkes op på spæret. Her vælger vi at skære et hak på 6 cm ind i spæret.
Skær hakket i spæret. Klodsen, der skæres ud, er skæv pga. spærets hældning, så vi passer på at følge stregerne på begge sider af spæret. Det sidste snit klares med en multicutter.
Det sidste skrå snit klares med en multicutter. Skær fra begge sider, så snittet bliver så lige som muligt.
Skru remmen fast til stolperne med M10 x 120 mm bræddebolte. Indtil nu har tvingerne givet os mulighed for at justere remmen, men nu kan den gøres endeligt fast.
De to yderste spær monteres først. Her var der brug for at skære en smule i stolpen for at få spæret helt plant med enden af remmen.
Inden vi skruer, retter vi hvert enkelt spær op, så det sidder vinkelret på remmen. En stor tvinge giver os mulighed for at vride spæret på plads.
05
Glastag
6
Trin
Konstruktionen er færdig, og nu kan vi endelig lægge det lækre, glasklare plasttag på.
Vi har undervejs nøje brugt producentens anviste mål til at sikre den rette afstand mellem vores spær - og vi har valgt spærdimension efter det ganske lange spænd på ca. 3 meter, som spærene skal kunne klare.
Vi måler op til hver enkelt plade for sig; vores mur buer en smule, så nogle plader skal være lidt længere end andre, hvis kanterne for enden skal flugte.
Den øverste liste kan først monteres, når der er lagt to plader på. Du skal derfor op mellem spærene, så du kan strække dig ind over pladerne og skrue toplisten på.
Montér samleprofilet. Bor for med et 6 mm bor, og skru profilet fast med de medfølgende 6 mm skruer. Vi monterer først to profiler og herefter ét ad gangen, så vi kan lægge plader op.
Nu skubber vi pladen op. Det kræver to mand, så den ene kan støtte pladen, mens den anden skubber på fra enden af pladen.
Når en plade er lagt på plads, passer dens kanter ind i samleprofilet. Herefter skal der monteres en dækliste med skruer, der passer ned imellem plastpladerne. Skruerne købes sammen med profilerne.
06
Inddækning
4
Trin
Langs muren skal vi have lagt en inddækning oven på hele konstruktionen, så der ikke løber vand ned den vej.
Inddækningen købes sammen med tagdelene, og er de for lange, kan to inddækninger blot overlappe hinanden.
For at kunne kravle rundt på taget lægger vi lange brædder ud, så vi undgår at træde på plastpladerne. Presenninger beskytter mod ridser.
De klare plader er ikke trædefaste, og de er sarte over for ridser mv. Derfor dækker vi både af med presenninger og brædder.
Vi borer for igennem inddækningen med 60 cm mellemrum og skruer profilet fast med plugs og 4,5 x 60 mm skruer.
Imellem hvert spær skubber vi en tætningsstrimmel ind mellem murinddækningen og pladerne. Så er der helt tæt, og selv slagregn kan ikke finde vej ind under pladerne.
Materialer
Trækonstruktion:
- 65 x 133 mm limtræsbjælker til spær og bagerste rem.
- 45 x 95 mm høvlet trykimprægneret spærtræ (limes sammen to og to til stolper).
- 45 x 145 mm høvlet trykimprægneret spærtræ til forreste rem.
Tag:
(Her har vi brugt SunGlazeprodukter fra Plastmo)
- 4 mm tagplader a 58,5 x 420 mm
- Profilsæt (inkl. skruer)
- 4 mm endepropper
- 4,8 x 35 mm skruer til profillisterne
- Alu-topinddækning
- 3,2 mm ekspanderende fugebånd
Desuden:
- Alu-tagfod uden asfalt (her Icopal)
- Vejrbestandig trælim
- 10 mm franske skruer og murplugs (til fastgørelse af bagerste rem)
- M10 x 120 mm bræddebolte (til fastgørelse af den forreste rem)
- 5 x 80 mm, 5 x 100 mm og 5 x 120 mm udendørs skruer
- 2 poser stolpebeton
Tidsforbrug
En uges tid.
Pris
Ca. 45.000 kr. for 25 m²
Sværhedsgrad
Læs monteringsvejledningen til tagpladerne grundigt, før du går i gang - så slipper du for unødigt ekstraarbejde.