Sæt lys på terrassen i en fart

Lys på terrassen udvider sæsonen betydeligt – og så tager det kun ganske få timer at montere, hvis du bruger et af de nye sæt med LED-lamper. Og det bedste er, at du må gøre det hele selv og derfor sparer elektrikeren.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
2.000 kroner

Intro

Til forskel fra 230 V belysning, som kræver en autoriseret elinstallatør, hvis du vil have lys udendørs, så må du helt lovligt selv installere 12 V belysning. Og med de nye LED-lampesystemer er det blevet legende let. Selvfølgelig skal du være omhyggelig og tænke dig om, så ingen ledninger kommer i klemme eller på anden måde skades, men bare du følger producentens instruktioner, er der ingen problemer.

Har du en terrasse med lukket sokkel, kræves der lidt ekstraarbejde med at lukke op og trække kabler, men læs vores anvisninger, så vil det ikke volde dig nævneværdige problemer.

LÆS OGSÅ: Galleri med 11 udendørslamper

Vejledning

01
Trappelys 5 Trin

Tjek lampens diameter, før du borer hul til den. Der skal stå i brugsanvisningen, hvilken størrelse bor du skal bruge, men vi måler nu selv for en sikkerheds skyld.

1

Mål ud, og mærk af, nøjagtig hvor lampen skal placeres. Du kan evt. tage trappetrinet af, så du lettere kan komme til.

2

Bor hul med en hulsav eller et kopbor, og sørg for at holde boremaskinen, så du borer helt lige. Ellers kommer lampen til at sidde skævt.

3

Fjern de nødvendige brædder, hvis du ikke gjorde det før. Så kan du komme til at trække rør og kabler - og det er lettere at montere lampen i hullet.

4

Pres lampen på plads i hullet. Den medfølgende monteringsring kan du undlade, som her, så kommer lampen helt i niveau med brættet.

5

Lampen sidder fast uden skruer på grund af nogle plastflanger på siden af lampehuset. Hele lampen er indkapslet i plast og tåler al slags vejr.

02
Lys i gulvet 3 Trin

Ram terrassen ind. Lys kan bruges til mange ting, og de små LED-lamper giver en fin markering af overgangen mellem terrasse og have, når mørket falder på.

1

Bor hul med en lille hulsav, som passer i diameter til de lamper, der skal sidde i gulvet. Mærk alle lamper af, før du borer, så du er sikker på, at de er fordelt, som du vil have det.

2

Fjern samlemuffen fra lampens ledning, ellers kan du ikke få den ned gennem hullet. Stik ledningen gennem hullet, og sæt lampen i.

3

Pres lampen godt ned i hullet, og sørg for, at metalkraven ligger helt tæt til brættet, så der ikke kommer falsk lys ud langs kanten.

03
Træk selv kablerne 8 Trin

Nu går vi indenfor, hvor transformatoren, som alle lamperne tilsluttes, skal hænge. Elektrikeren har allerede været her og har monteret en normal 230 V stikkontakt. Du kan også få transformatorer til udendørs montering - så skal du bare have et strømudtag der.

Vi har valgt at trække alle kabler i elektrikerrør under terrassen. Det er ikke et lovkrav, men det giver hold på ledningerne og gør dem lettere at trække. Endelig er der ikke så stor risiko for, at mus eller rotter gnaver dem over.

1

Bor hul gennem væggen. Bor indefra med et langt 16 mm bor til mur eller træ, afhængigt af væggen. I forvejen har du selvfølgelig fundet ud af, hvor det er smart, at kablet kommer ud.

2

Stik et elektrikerrør gennem hullet, og fortsæt på ydersiden med en 90° bøjning, som skal mødes med det rør, som kommer fra terrassen senere.

3

Træk elektrikerrør gennem alle terrassebjælkerne i huller, du har boret forinden. Lav et par cm’s afstand mellem rørene ud for hver lampe. TIPS: Bor 18 mm huller - så er rørene lettere at få igennem bjælkerne.

4

Brug en søgefjeder, når alle rørene er på plads. Fjederen stikker du igennem udefra, så du ender inde ved væggen til sidst. Nu er du klar til at trække kablet.

5

Når fjederen kommer ud, piller du den af og monterer et øje. Gør kablet fast, og giv det et par omgange isolerbånd, så det holder. Træk kablet igennem. TIPS: Det er smart at være to om det her, så en trækker og en hjælper i den anden ende.

Skift fjederen ud med et øje, som kablet gøres fast i.

6

Slut lamperne til. Skil lampens klemskrue ad, læg kablet ned i skinnen i skruen, og skru den helt sammen igen. To nåle i bunden af skruen går nu ind i kablet og skaber forbindelsen.

7

Vent med at montere brædderne. Når alle lamper er på plads og forbundet, er du klar til at skrue terrassebrædderne på igen. Men afprøv lyset først. TIPS: Hvis en lampe ikke lyser, skal du tjekke, at stifterne i klemskruen ikke er bøjede.

8

Indstil transformatoren. Den kan indstilles til manuelt tænd og sluk samt aktivering ved bevægelse. Endelig kan den stilles, så lyset tænder automatisk, når det bliver mørkt.

Tidsforbrug

Alt efter hvor mange lamper du sætter op, skal du regne med en halv til en hel dag.

Pris

Cirka 1000 kroner pr. lampe og 1000 kroner for transformatoren

Sværhedsgrad

Når du har boret hul gennem væggen og bjælkerne under terrassen, er det bare at trække kablerne. Det er let.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Terrasse