Skift det rådne rækværk

Er der råd i rækværket på din altan, balkon eller tagterrasse, så skift det nu! Her viser vi, hvordan du hurtigt bygger et nyt, solidt og sikkert rækværk i klassisk nordisk stil.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weeekend
Pris
900 kroner

Intro

Et råddent rækværk er livsfarligt, når det sidder rundt om en altan, balkon eller tagterrasse. Derfor bør du skifte det, så snart du opdager, at træet ikke er friskt. I vores sag var rækværket så nedbrudt, at tagterrassen ikke havde været i funktion i flere år.

LÆS OGSÅ: Det skal du vide, når du bygger rækværk til terrassen

Løsningen er at fjerne alt det gamle og bygge et nyt rækværk, der passer til husets byggestil. Her bygger vi et med tre stolper og to sektioner. Byggestilen er kopieret fra et klassisk nordisk stakit til haven, men vi bruger med vilje kraftige trædimensioner for at gøre konstruktionen stærkere. På et stakit til haven vil man normalt bruge tyndere trædimensioner overalt.

FØR: Det gamle rækværk var råddent på kritiske steder og fastgjort gennem taget. Derfor måtte rækværket fjernes helt.

EFTER: Det nye rækværk står solidt, selv om det ikke er fastgjort til husets tagspær. En flot løsning, der passer til huset.

Vejledning

01
Fjern det gamle rækværk 2 Trin

Højden på det gamle rækværk virker fornuftig, så vi måler højde og længde, inden rækværket skæres i mindre stykker og fjernes. Rækværket var desuden fastgjort gennem tagstenene til husets spær. Det er en skidt løsning, så vi lukker hullerne i taget med nye tegl.

Taget på den lille tilbygning virker her som underlag på altanen. Det renser og tætner vi, så det er klar til nye stolper. Og så er alt klar til det nye rækværk.

1

Rækværket skæres i stykker med fukssvans eller bajonetsav. Stykkerne hejses forsigtigt ned.

TIPS: Tjek træet for søm, skruer og beslag, inden du saver, hvis du bruger håndsav.

2

Tagfladen renses. Her var det gamle rækværk fastgjort med søm, og der var tætnet med tjære. Begge dele skal væk, og taget slibes, så ny tætnings masse senere har en jævn og fast bund at binde på.

02
Skær brædder ud til stolper og toppe 5 Trin

Stolperne bygger vi af solide brædder (reglar) i to forskellige dimensioner: 34 x 145 og 34 x 70 mm høvlet fyr. De fire sider samles med 6 x 80 mm skruer.

Hvis brædderne krummer en smule, vendes den side, der krummer udad, ud. Ellers risikerer du, at stolpen får en åben sprække i siden, når den er samlet.

I toppen lukkes alle stolperne med dækbrædder. Det giver en flot afslutning og beskytter endetræet.

1

Brædderne (A og B) skæres til på mål. Her bruger vi 34 mm tykke reglar, fordi det giver en langt bedre stabilitet end med “normale” brædder på 21 mm.

2

På de brede brædder (B) mærkes op til skruer. Hver stolpe får fem skruer i hver langside. Skruerne placeres 15 mm fra kant. Bor for med et 6 mm træbor, og undersænk skruerne.

3

Placer de tynde reglar mellem de brede, og skru alt sammen. Alle steder bruges 6 x 80 mm skruer.

4

Hver stolpe lukkes i toppen med en “hat” (C). Vi laver dem af 45 x 170 mm reglar og laver dem kvadratiske, så de bliver 170 x 170 mm.

Kanten saves på skrå (45 grader) i et snit, der fjerner cirka halvdelen af brættets tykkelse.

5

På undersiden saves et spor hele vejen rundt. Det er en drypnæse, som skal sikre, at regnvandet drypper af og ikke løber ind på stolpen.

Sporet skal kun være nogle få millimeter dybt og placeres så yderligt som muligt.

03
Sæt stolperne fast på altanen 5 Trin

Oppe på taget er der rent og gjort klar til monteringen af stolperne. I bunden af hver stolpe sætter vi et stykke murpap på, så fugt ikke trænger op i endetræet. På selve taget lægger vi også et stykke murpap, der primært skal forsegle hullet efter det gamle rækværk. I stedet for murpap kan du bruge tagpap (overpap).

Stolperne fastgøres (med lidt afstand) til underlaget med kraftige vinkeljern.

1

For at forlænge træets levetid sømmer vi murpap fast i bunden af hver stolpe. Brug galvaniserede papsøm.

2

Skær et stykke murpap ud, og læg det, så det dækker reparationsstedet fra det gamle rækværk. Marker placeringen med en blyant, og tag pappet væk igen.

3

Nu kan du tætne med tætningsmasse. Læg den som en ubrudt pølse hele vejen rundt i kanten og hele vejen rundt om hullet. Tryk pappet fast.

4

Mål op, og placer vinkelbeslaget. Det sættes i tagtætningsmasse og skrues fast med beslagskruer.

VIGTIGT! Brug vinkeljern, der er beregnet til udendørs brug - fx af rustfrit stål.

5

Sæt stolpen på nogle afstandsklodser, og skru den fast til vinkelbeslaget med beslagskruer. Klodserne fjernes først, når rækværket er stabilt.

04
Saml det nye rækværk og sæt det op 8 Trin

Rækværket bygges af vandrette revler og lodrette stave. De vandrette revler sættes på begge sider af de lodrette stave, så der er to i toppen og to forneden.

I toppen af hver sektion af rækværket sættes en håndliste. Den skal være bredere end toppen af sektionen, men smallere end stolperne. Så vi bruger 45 x 120 mm, som vi runder i toppen med elhøvl og slibemaskine.

1

Revlerne lægges op, og de to yderste stave skrues fast. Brug kun en skrue i hver samling, indtil du har tjekket, at diagonalmålene er ens.

2

Nu kan alle stave skrues fast med to skruer i hver samling. Vi bruger 4,2 x 41 mm skruer. Afstanden mellem stavene skal være ens hele vejen.

3

Når revlerne på den anden side af stavene er skruet på, er sektionen færdig og klar til at blive monteret mellem to af stolperne. Tjek, at sektionen passer.

4

Tjek, at sektionen er i vater, og skru den fast med beslagskruer.

TIPS: Hvis du synes, stolperne er for høje i forhold til de vandrette sektioner, kan du stadig nå at save stolperne til i højden.

5

I bunden er der ikke plads til at skrue sektionen fast på vinkelbeslagene. Så her fastgøres de vandrette revler med to skrå skruer ind i stolpen - en skrue fra hver side.

6

Håndlisterne (F) høvles på skrå i toppen. Tegn hjælpestreger på langs til at høvle efter. Slut af med at slibe overf aden helt jævn og glat.

7

Vi skruer håndlisten fast nedefra, så vi undgår synlige skruer i toppen af håndlisten. Hvis du vælger at skrue oppefra, bør du spartle og male skruehullerne, så regnvand ikke trænger ind i træet.

8

Til sidst skal stolpen bare have hat på. Vi skruer også den fast med skrå skruer nedefra. Men du kan også lime og skrue den fast oppefra og lukke skruehullerne med spartel og maling.

Materialer

• 34 x 70 mm høvlet fyr (A), til stolper
• 34 x 145 mm høvlet fyr (B), til stolper
• 45 x 170 mm høvlet fyr (C), til stolpehat
• 22 x 45 mm høvlet fyr (D), til stave
• 22 x 70 mm høvlet fyr (E), til revler
• 45 x 120 mm høvlet fyr (F), til håndliste
• Store vinkelbeslag, 40 x 90 x 90 mm
• Små vinkelbeslag, 20 x 40 x 40 mm
• 6 x 80 og 4 x 55 mm Climate-skruer
• 5 x 40 mm beslagskruer
• 4,2 x 41 mm skruer (til stave)
• Knastelak, grunder og maling
• Murpap, papsøm, tætningsmasse

Tidsforbrug

Det nye rækværk kan bygges på en weekend, hvis olie og grunder er hurtigttørrende.

Pris

Du kan bygge 4,5 meter for cirka 900 kroner inkl. maling.

Sværhedsgrad

Rækværket er rimelig simpelt at bygge. Det eneste svære er at få stolperne gjort fast til underlaget, så du kan få en helt stabil konstruktion.

Tegning

Tips & Tricks

Luk knasterne inden du maler

Inden rækværket grundes og males, bør det behandles med knastelak. Alle knaster bør behandles med mindst to lag, og første lag skal være tørt, inden næste lag påføres. Her har vi valgt at overfladebehandle stolperne, efter at de er samlet. Men det bedste er faktisk at gøre det, inden du skruer dem sammen. Så holder træet længere.

Alle knaster lukkes med to lag knastelak. Ellers slår harpiksen gennem malingen.

Stolperne grundes med et tykt lag olieholdig grunder og males.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Terrasse