Terrassen længe leve

Glem alt om en grim terrasse, der har søbet i sne og sjap hele vinteren. Terrassen her kan klappes op i lodret, så den er beskyttet og holder længere.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
5 dage
Pris
3500 kroner

Så smuk tager den nye terrasse sig ud. Klar til brug om sommeren.

Intro

En sommerhusterrasse er rar at have: Sommeraftenerne bliver ekstra hyggelige, når gulvet forlænges udenfor, og gør du dig lidt umage, pynter den også på huset.

Ulempen er blot, at terrassen også ligger der i vinterhalvåret. Og mens gulvet inden døre har det godt og tørt, er det udendørs gulv, terrassen, udsat for regn, slud og sne – og om vinteren vil det ofte være dækket af sne, som periodevis smelter og bliver til sjap, der kan ligge på terrassen i ugevis. Det er selvsagt ikke godt for træet.

Opskrift på sammenklappelig træterrasse

Derfor får du her opskriften på en terrasse, der kan ændres fra en vandret flade til en lodret plade på få minutter.

Når du lukker sommerhuset af for vinteren eller blot tager hjem til hverdagen for at vende tilbage en uge eller to senere, så klapper du nemt terrassen op ad huset, og så kan det regne og sne alt, hvad det vil.

Terrassen bliver slet ikke udsat for de voldsomme fugtpåvirkninger, der ellers ville have forkortet dens levetid betydeligt. Med en simpel hængelås kan den opklappede terrasse også fungere som indbrudssikring.

Vejledning

01
Byg først rammen 7 Trin

Vi starter med at bygge en solid ramme, der kan bære terrassen. Da vi har valgt at bygge terrassen i lærketræ, har vi et problem med den lange bærebjælke (C), fordi lærk har en tendens til at vride sig. Det er lettere at skaffe to korte lige reglar på 3 meter end én lang på 6.

Derfor samler vi bære bjælken af to reglar med en bladsamling på midten (hen over midterste stolpesko) ved at save halvt ind i stolperne 30 cm fra enderne og dernæst på langs, så der opstår et “blad”.

Terrassen her bliver 124,5 centimeter dyb, men du kan jo bygge den dybere, så længe du kan løfte sektionerne.

1

Placer vægremmen (A), så dens overkant er 11 centimeter fra dørtrinets underkant. Det svarer til tykkelsen af to terrassebrædder plus fem centimeter luft op til trinet. Bor for med sneglebor til skruerne til remmen.

2

Vægremmen skrues fast til husets bundrem med franske skruer pr. 80 centimeter. Her bruger vi 8 x 150 mm skruer med spændskiver under.

3

Stolpeskoene nedstøbes i beton og placeres, så forkanten af bærebjælken (C) her sidder 110 cm fra væggen. Højden tilpasses, så overkanten af vægremmen (A) og bærebjælken (C) er i vater.

4

Saml bærebjælken (C) midlertidigt med skruetvinger. Placer samlingen i stolpeskoen, og bor igennem beslagets to huller og stolpen med et Ø 8 mm bor. Bor yderligere et hul på hver side af beslaget midt i bjælkens side.

5

Bladsamlingen spændes sammen med i alt fire bræddebolte, 8 x 110 mm, hvor de to fastholder bjælken til beslaget. Bjælken fastgøres i de øvrige beslag med to bræddebolte i hver. Tjek flittigt med vaterpas, at alt er vandret.

Samlingen får PU-lim, inden den spændes sammen.

6

Skru bjælkeskoene på hhv. bærebjælken (C) og vægremmen (A) med 5 x 35 mm beslagskruer, der også bruges til at skrue strøerne fast.

7

Strøerne lægges i bjælkeskoene, der placeres, så strøernes overkant flugter med vægremmens (A) og bærebjælkens (C) overkant. B1 fæstnes med vinkelbeslag, forstærket med bræddebolt.

02
Saml så dækket 2 Trin

Felterne, der udgør terrassens dæk, bygger vi af 28 x 120 mm terrassebrædder, der kan ligge med maks. 60 cm spænd. Brædderne er høvlet, så deres relle mål er 28 x 120 mm. Her er der valgt lærketræ. Brædderne (G1, -2, -3, -4) saves på længde, ni brædder til hvert felt. Der er mange længder at holde styr på, så mærksamtli-ge brædder til hvert felt med samme nummer eller bogstav.

De ni revler (F) saves på længde (106,2 cm). Revlerne skrues på terrasse-bræddernes bagside. Der skal bruges fire 4,5 x 50 mm A4-skruer i hver samling. A4-skruerne er både rustfri og syrefaste og skader ikke lærketræet.

1

Læg terrassebrædderne (G) på et plant arbejdsbord. Styr afstanden mellem brædderne med 5 mm afstandsklodser. Bræddernes endetræ skal lægges præcis i flugt, og revlerne (F) skruer du fast med 4,5 x 50 mm A4-skruer.

2

Sæt et lille “skørt”(H) i feltets front. Det skjuler revlernes endetræ og sprækken mellem bjælke og terrassebrædder. Felt 1 forsynes også med skørt i ydersiden (H1). Det stikker 11,5 cm ud fra bagkanten, så det når ind til væggen.

03
Skru nu dækket på 4 Trin

Før vi kan sætte vores felter fast, skal der placeres et gennemgående terrassebræt (E) langs med væggen i hele terrassens bredde og den ene ende. Brættet skal bruges til at gøre de opklappelige felters hængsler fast på, og det skal sikre, at felterne står en smule skrået ind mod huset, så de ikke klapper i med et brag. Inden brættet kan skrues på, skal det dog klodses op, så det kommer i niveau med felternes revler.

Opklodsningerne (D) laver vi i stykker frem for et helt bræt for at spare på det ikke helt billige lærketræ. Det er vigtigt for det endelige resultat, at opklodsningernes fronter flugter.

1

Skru de forskellige opklodsninger (D) fast til strøerne (B) og til vægremmen med 4,5 x 50 mm skruer.

2

Tjek, om væggen har små indad-eller udadgående skævheder, med en retskinne eller en snor. Ret skævheder til, fx ved at sætte en afstandsbrik bag opklodsningerne. Fronterne skal flugte.

3

De gennemgående terrassebrædder (E) og (E1) skrues fast med 4,5 x 50 mm A4-skruer ned i de underliggende opklodsnings brædder (D). I det indadgående hjørne er de gennemgående brædder skåret i 45 grader.

4

Skru hvert felt fast med to bladhængsler (bach flaps) 80 x 80 mm, der placeres 15 cm inde fra hver side, så de skrues ned i hhv. opklodsning og revler igennem terrassebrædderne. Brug 4,5 x 50 mm A4-skruer i hængslerne.

Materialer

Rammen

45 x 95 mm reglar, lærk:

 • 1 vægrem (A), 525,2 cm
 • 8 strøer (B) a 96 cm
 • 1 strø (B1), 105 cm

90 x 90 mm stolper, lærk:

 • 2 bærebjælker (C) a 300 cm

32 x 115 mm terrassebrædder, lærk:

 • 3 opklodsninger (D) a 25 cm
 • 3 opklodsninger (D1) a 50 cm
 • 1 opklodsning (D2) a 110 cm

Desuden:

 • 5 stolpesko
 • 16 bjælkesko til strøer a 45 x 96 mm
 • 2 vinkelbeslag, 55 x 70 mm, med ribbe (til B1)
 • 5 x 35 mm beslagskruer
 • 2 bræddebolte a 8 x 60 mm
 • 8 bræddebolte m. vingemøtrik a 8 x 170 mm
 • 4 bræddebolte m. vingemøtrik a 8 x 110 mm
 • 8 franske skruer m. spændskive a 8 x 150 mm
 • PU-lim

Specialværktøj

 • Kap/geringssav
 • Sneglebor

Dækket

32 x 125 mm terrassebrædder, lærk (høvlet mål: 28 x 120 mm):

 • 1 fast bræt mod væg (E), 540 cm
 • 1 fast bræt mod væg (E1), 124,5 cm
 • 9 revler (F) a 106,5 cm
 • 9 gangbrædder (G1) a 119,5 cm
 • 9 gangbrædder (G2) a 180 cm
 • 9 gangbrædder (G3) a 119,5 cm
 • 9 gangbrædder (G4) a 107 cm

28 x 120 mm terrassebrædder, lærk fl ækket til 28 x 60 mm:

 • 5 skørter (H) a 116,5, 119, 119,5, 123,5 og 180 cm

Desuden:

 • Cirka 300 4,5 x 50 mm A4-skruer
 • 8 bladhængsler, 80 x 80 mm
 • 5 overfald a 85 x 38 mm

Tidsforbrug

Regn med 4-5 dage, når du også skal have tid til at støbe stolpeskoene fast.

Pris

Cirka 3500 kroner i lærketræ

Sværhedsgrad

Vær omhyggelig med opmåling og samling, så er det ikke et svært projekt.

Tegning

Start med rammen

Vægremmen (A) er fastgjort til husets væg, mens den modstående (C) sidder på de nedstøbte stolpesko. Bærebjælken (C) er konstrueret af to stolper, der er samlet midtpå med en bladsamling. Strøerne (B og B1) er sat fast til (A) og (C) med bjælkesko og vinkelbeslag.

Rammen sidder fast på husets væg og i nedstøbte beslag.

Start med rammen

Saml dækket

Hver sektion består af ni brædder samlet med to revler nedefra. De er forsynet med et “skørt” langs hele kanten. Hver sektion bliver hængslet fast til det gennemgående bræt (E) langs huset og kan derfor klappes op i lodret position.

Saml dækket

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Terrasse