Lær at støbe stolpesko

Vil du være sikker på at dit nye og flotte plankeværk, stakit, pergolaen, den overdækkede terrasse, pavillionen, og alle dine andre projekter, som bliver holdt oppe af stolpesko, holder i længden, skal du støbe stolpeskoene fast på den rigtige måde.

En stolpesko støbt fast i beton forhindrer stolperne i at rådne. Selv tykke, trykimprægnerede stolper vil nemlig forgå med tiden, hvis de har permanent jordkontakt (altså når de graves ned), og den eneste rigtige måde at bruge stolper på, er ved at placere dem oven på stolpesko, der er støbt fast og fri af jorden.

Stolpesko findes i mange forskellige udformninger og størrelser, og uanset hvilken type stolper, du vælger at bruge, kan du finde sko, der passer til dem. Stolpesko bruges typisk til punktfundamenter under mindre bygninger, terrasser og plankeværker.

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du stolpesko

Betonfod til stolper

Men det er slet ikke nok, bare at trykke stolpeskoene ned i jorden. Ved første efterårsstorm vil konstruktionen vælte, og så kan du starte forfra. For at sikre at stolpeskoene bliver stående klippestabilt i de næste mange år, skal du støbe stolpeskoen fast i en betonfod.

Første trin er at grave et hul i en dybde på 90 cm, hvilket er frostfri dybde her i Danmark. Dernæst skal hullet fyldes op med beton, og stolpeskoen placeres.

Det lyder måske nemt nok, men der er stadig lang vej til målet. For sætter du bare stolpeskoen ned i betonen, vil den nemlig synke eller vælte - det kræver den helt rette teknik og en portion tips og tricks, at støbe stolpeskoene korrekt, så de bliver stående præcist, hvor du vil have dem.

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du stolpebeton

Løsningen er at lave en stump rør med en diameter på cirka 10 cm, som omkranser hver stolpesko. Metoden byder på flere fordele: Med en snor kan du rette alle stolpeskoene ind, så de både er i vater og flugter præcist i forhold til hinanden. Og når stolpeskoene er støbt fast, kan du let dække støbningen med sten eller græs.

Første dag: huller

1

Grav ned til frostfri dybde, og fyld hullet med beton til ca. 25-30 cm fra jordplan. Beton blandes med 1 del cement, 3 dele grus og gerne 3-4 dele småsten.

2

Sæt røret lidt ned i den våde beton. Røret er tilpasset, så dets overkant er lig med, eller lige over, jordplan. Stop røret ud med et tilfældigt fyldmateriale, her en pose med lidt mineraluld.

3

Fyld beton omkring røret. Det skal fyldes op til 5-6 cm fra jordplan. Lad nu betonmassen hærde et døgns tid.

Næste dag: stolpesko

1

Fyld røret med beton. Betonen består af 1 del cement og 3 dele grus, men ikke småsten. Massen blandes forholdsvis lind, så den “flyder ud” mod rørets sider.

2

Vibrer betonmassen ved at slå på røret med en murske eller hammer, så der ikke opstår luftlommer i røret. Fyld op til og glat af plant med rørets overkant.

3

Sæt stolpeskoens pind i den våde beton. Vibrer igen med slag mod røret, så betonen smyger sig tæt omkring pinden.

4

Understøt stolpeskoen med listestykker. Du kan justere skoens højde fra 0 til 50 mm ved at ændre listetykkelsen. Snoren hjælper med at holde linjen med de øvrige stolpesko.

5

Tjek, at stolpeskoen er i vater. Listerne gør det nemt at lægge vaterpasset op, så du kan rette stolpeskoen i vater.

6

Sådan! Græstørven er lagt på plads over betonen. Kun en smule af røret og selve stolpeskoen er synlige.

Andre læser lige nu ...