Lær at støbe stolpesko

Med metoden du får her, er du sikker på, at stolpeskoene nok skal holde den lille bygning, overdækningen eller den nye terrasse solidt fast i de næste 50 år.

Vil du være sikker på at dit nye og flotte plankeværk, stakit, pergolaen, den overdækkede terrasse, pavillionen, og alle dine andre projekter, som bliver holdt oppe af stolpesko, holder i længden, skal du støbe stolpeskoene fast på den rigtige måde.

Klik på overskrifterne for at komme direkte til afsnittet i artiklen.

Derfor skal du bruge stolpesko

En stolpesko støbt fast i beton forhindrer stolperne i at rådne.

Selv tykke, trykimprægnerede stolper vil nemlig forgå med tiden, hvis de har permanent jordkontakt (altså når de graves ned), og den eneste rigtige måde at bruge stolper på, er ved at placere dem oven på stolpesko, der er støbt fast og fri af jorden.

Stolpesko findes i mange forskellige udformninger og størrelser, og uanset hvilken type stolper, du vælger at bruge, kan du finde sko, der passer til dem. Stolpesko bruges typisk til punktfundamenter under mindre bygninger, terrasser og plankeværker.

Betonfod til stolper

Men det er slet ikke nok, bare at trykke stolpeskoene ned i jorden. Ved første efterårsstorm vil konstruktionen vælte, og så kan du starte forfra. For at sikre at stolpeskoene bliver stående klippestabilt i de næste mange år, skal du støbe stolpeskoen fast i en betonfod.

Sådan bruger du stolpesko

Første trin er at grave et hul i en dybde på 90 cm, hvilket er frostfri dybde her i Danmark. Dernæst skal hullet fyldes op med beton, og stolpeskoen placeres.

LÆS MERE: Hold dig fri af frosten

Det lyder måske nemt nok, men der er stadig lang vej til målet. For sætter du bare stolpeskoen ned i betonen, vil den nemlig synke eller vælte - det kræver den helt rette teknik og en portion tips og tricks, at støbe stolpeskoene korrekt, så de bliver stående præcist, hvor du vil have dem.

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du stolpebeton

Løsningen er at lave en stump rør med en diameter på cirka 10 cm, som omkranser hver stolpesko. Metoden byder på flere fordele: Med en snor kan du rette alle stolpeskoene ind, så de både er i vater og flugter præcist i forhold til hinanden. Og når stolpeskoene er støbt fast, kan du let dække støbningen med sten eller græs.

Første dag: Grav hullerne til stolpeskoene

Den første dag skal du grave huller i frostfri dybde, som du derefter skal fylde med beton til at støbe stolpeskoene i. Vi viser dig her, hvordan du skal gøre, så du undgår at stolpeskoen synker eller vælter.

1

Grav ned til frostfri dybde, og fyld hullet med beton til ca. 25-30 cm fra jordplan. Beton blandes med 1 del cement, 3 dele grus og gerne 3-4 dele småsten.

2

Sæt røret lidt ned i den våde beton. Røret er tilpasset, så dets overkant er lig med, eller lige over, jordplan. Stop røret ud med et tilfældigt fyldmateriale, her en pose med lidt mineraluld.

3

Fyld beton omkring røret. Det skal fyldes op til 5-6 cm fra jordplan. Lad nu betonmassen hærde et døgns tid.

Næste dag: Støb stolpeskoene i beton

Næste dag er du klar til at støbe stolpeskoene i beton. Vi viser her, hvordan du støber stolpeskoene, så de er helt i vater.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Tømrer