Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lær at støbe stolpesko

Print Gem artikel

Vil du være sikker på at dit nye og flotte plankeværk, stakit, pergolaen, den overdækkede terrasse, pavillionen, og alle dine andre projekter, som bliver holdt oppe af stolpesko, holder i længden, skal du støbe stolpeskoene fast på den rigtige måde.

En stolpesko er af galvaniseret jern. Den løfter stolpen op, men holder stadig stolpen fast til underlaget.

En stolpesko støbt fast i beton forhindrer stolperne i at rådne. Selv tykke, trykimprægnerede stolper vil nemlig forgå med tiden, hvis de har permanent jordkontakt (altså når de graves ned), og den eneste rigtige måde at bruge stolper på, er ved at placere dem oven på stolpesko, der er støbt fast og fri af jorden.

Stolpesko findes i mange forskellige udformninger og størrelser, og uanset hvilken type stolper, du vælger at bruge, kan du finde sko, der passer til dem. Stolpesko bruges typisk til punktfundamenter under mindre bygninger, terrasser og plankeværker.

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du stolpesko

Betonfod til stolper

Men det er slet ikke nok, bare at trykke stolpeskoene ned i jorden. Ved første efterårsstorm vil konstruktionen vælte, og så kan du starte forfra. For at sikre at stolpeskoene bliver stående klippestabilt i de næste mange år, skal du støbe stolpeskoen fast i en betonfod.

Første trin er at grave et hul i en dybde på 90 cm, hvilket er frostfri dybde her i Danmark. Dernæst skal hullet fyldes op med beton, og stolpeskoen placeres.

Det lyder måske nemt nok, men der er stadig lang vej til målet. For sætter du bare stolpeskoen ned i betonen, vil den nemlig synke eller vælte - det kræver den helt rette teknik og en portion tips og tricks, at støbe stolpeskoene korrekt, så de bliver stående præcist, hvor du vil have dem.

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du stolpebeton

Løsningen er at lave en stump rør med en diameter på cirka 10 cm, som omkranser hver stolpesko. Metoden byder på flere fordele: Med en snor kan du rette alle stolpeskoene ind, så de både er i vater og flugter præcist i forhold til hinanden. Og når stolpeskoene er støbt fast, kan du let dække støbningen med sten eller græs.

I artiklen “Sæt stolpeskoene præcist og solidt”, kan du se, hvordan stolpeskoene støbes fast i deres betonfødder, og hvordan du får dem til at stå præcist, som de skal.

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Lær at støbe stolpesko
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage