En stolpesko er af galvaniseret jern. Den løfter stolpen op, men holder stadig stolpen fast til underlaget.

En stolpesko er af galvaniseret jern. Den løfter stolpen op, men holder stadig stolpen fast til underlaget.

En stolpesko støbt fast i beton forhindrer stolperne i at rådne. Selv tykke, trykimprægnerede stolper vil nemlig forgå med tiden, hvis de har permanent jordkontakt (altså når de graves ned), og den eneste rigtige måde at bruge stolper på, er ved at placere dem oven på stolpesko, der er støbt fast og fri af jorden.

Stolpesko findes i mange forskellige udformninger og størrelser, og uanset hvilken type stolper, du vælger at bruge, kan du finde sko, der passer til dem. Stolpesko bruges typisk til punktfundamenter under mindre bygninger, terrasser og plankeværker.

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du stolpesko

Betonfod til stolper

Men det er slet ikke nok, bare at trykke stolpeskoene ned i jorden. Ved første efterårsstorm vil konstruktionen vælte, og så kan du starte forfra. For at sikre at stolpeskoene bliver stående klippestabilt i de næste mange år, skal du støbe stolpeskoen fast i en betonfod.

Første trin er at grave et hul i en dybde på 90 cm, hvilket er frostfri dybde her i Danmark. Dernæst skal hullet fyldes op med beton, og stolpeskoen placeres.

Det lyder måske nemt nok, men der er stadig lang vej til målet. For sætter du bare stolpeskoen ned i betonen, vil den nemlig synke eller vælte - det kræver den helt rette teknik og en portion tips og tricks, at støbe stolpeskoene korrekt, så de bliver stående præcist, hvor du vil have dem.

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du stolpebeton

Løsningen er at lave en stump rør med en diameter på cirka 10 cm, som omkranser hver stolpesko. Metoden byder på flere fordele: Med en snor kan du rette alle stolpeskoene ind, så de både er i vater og flugter præcist i forhold til hinanden. Og når stolpeskoene er støbt fast, kan du let dække støbningen med sten eller græs.

I artiklen “Sæt stolpeskoene præcist og solidt”, kan du se, hvordan stolpeskoene støbes fast i deres betonfødder, og hvordan du får dem til at stå præcist, som de skal.