12 bygge-tips til træterrassen

Hvis du drømmer om en ny træterrasse, betaler det sig at følge rådene her, så du får det mest optimale resultat. Terrassen bliver plan, stabil at gå på, får en flot finish og er godt beskyttet mod råd, så den holder så lang tid som muligt. Du kommer også til at spare tid.

1. Sørg for, at terrassen bliver vinkelret

Skal terrassen være vinkelret, bør du kende “3-4-5”-reglen. Når det korte mål er 3 m, og det midterste 4 m, vil det længste være 5 m, og hjørnet mellem det korte og det mellemste mål præcis 90 grader. Du kan hurtigt bygge en vinkel efter dette princip og tjekke terrassen.

2. Cirkellaser gør det let at afsætte terrassens højde

For at få en terrasse i vater eller evt. med et lille fald væk fra huset skal du have en højde at måle ud fra. Det får du lettest med en cirkellaser. Bank pæle i jorden ved terrassens hjørner/yderkanter, placér cirkellaseren i midten, og afsæt så den ønskede højde på pælene. Højden markerer du med en snor hele vejen rundt.

3. Klods strøerne op i den rigtige højde

Det er vigtigt, at terrassebrædderne lægges på et plant underlag. Det forudsætter, at de underliggende strøer er placeret i samme niveau, altså at strøernes overside flugter hinanden. Hvis du klodser strøerne op på kiler, er de nemme at justere, så små ujævnheder i underlaget bliver udlignet, og strøernes overside udgør en fuldstændig plan flade.

4. Beskyt strøerne med tagpap

Det er en god idé at beskytte oversiden af strøerne med tagpap. Læg pappet på, så det rager lidt ud over kanten. Det leder vandet væk, så du undgår, at det samles under terrassebrædderne. Du mindsker hermed risikoen for råd.

5. Hold samme afstand mellem strøerne

Strøerne skal placeres med en passende afstand, så terrassen ikke kommer til at gynge. En klassisk afstand mellem strøer af 45 x 95 mm reglar er 60 cm målt fra midte til midte.

6. Vend brædderne rigtigt

Terrassebrædderne skal vende rigtigt, så de ikke vrider sig. Når du kigger på enden af et bræt, skal årringene bue opad – træet skal “smile“. Så vender det rigtigt.

7. Hold den samme afstand mellem brædderne

Terrassebrædder, der ligger ude året rundt, vil udvide sig i fugtigt vejr og trække sig sammen i tørt vejr. Derfor skal der være plads til, at træet kan arbejde. Læg derfor brædderne med en afstand på min. 3-5 mm. Aldrig mindre. Brug afstandsklodser til at sikre ens afstand, når du skruer brædderne fast.

8. Ret de skæve brædder op

Brædder kan have slået sig og være skæve, så de skal rettes op, når du lægger dem, for at få et flot resultat. Brug fx et koben og en klods (så du ikke laver mærker i brættet), og vrid det på plads.

9. Samlingerne må ikke ligge helt tæt

Hvis to terrassebrædder skal ligge i forlængelse af hinanden og samles over en strø, skal der være en afstand på 3-5 mm, så vandet ikke samles her. Sørg for, at længden på brædderne går nogenlunde op, så du ikke skal save for meget af og undgår at få et stort (og dyrt) spild.

10. Skru ikke skruerne for langt i

Undgå, at skruer skrues for langt i, så der kan samles vand over skruehullet. Det øger risikoen for råd. Den optimale placering er, at skruehovedet flugter med terrassebrættets overflade.

11. Sav brædderne af på én gang

Det er smart at vente med at skære terrassebrædderne til med en dyksav til til sidst, når alle er lagt. Du sparer tid, da du undgår at skulle måle op til hvert bræt, og resultatet bliver flottere.

12. Skjul den underliggende konstruktion

Når du er færdig med at lægge terrassebrædder, får du en flot finish, hvis den underliggende konstruktion skjules. Det kan fx gøres ved at montere dækbrædder for enden af strøerne. Sørg for, at terrassebrædderne går ud over dækbrædderne.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Træterrasse