Få opskriften på verdens lækreste terrasse

Her får du opskriften på verdens lækreste terrasse. Vi har bedt vores bygningskonstruktør tegne et detaljeret bud på en superlækker og kæmpestor terrasse. Her får du både tegninger, tips og masser af inspiration.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 uger
Pris
50.000 kroner

Intro

Kan en terrasse blive for stor? Herfra er svaret et klart nej! En stor, lækker terrasse gør både sommeren længere og dit boligareal større en stor del af året. For du kommer med garanti til at bruge mange glade timer her. Og da vi ved, at terrasser er noget af det allermest populære stof, vi kan bringe i bladet, får du her en helt unik terrasse.

Den er tegnet specielt til Gør Det Selvs læsere af en bygningskonstruktør, der har en baggrund som tømrer – og som ovenikøbet kan tegne sine ideer i 3D.

Måske er dette præcis den terrasse, du altid har drømt om. Måske kan mindre gøre det. Under alle omstændigheder, så kan du nu kaste dig over tegningerne og de grundige trin for trin-vejledninger til de mest komplekse detaljer. Og så kan du tegne din egen terrasse, så den bliver, præcis som du vil have den.

Det er en fordel at have en del byggeerfaring, hvis man skal bygge en terrasse som den, du ser her. Og undervejs skal du opfinde løsninger, der passer til dine behov og de aktuelle forhold.

Fx kan du styrke samlinger ved at tilføje ekstra klodser og brædder under den hævede terrasse. Og du kan vælge elementer fra eller til, præcis som du har lyst til.

Byg din egen drømmeterrasse, og nyd det lækre udeliv.

God arbejdslyst!

Vejledning

01
Start med et solidt skelet 4 Trin

Vi har funderet terrassen på stolpesko, der er støbt ned i punktfundamenter. Du kan også benytte stolpesten, der graves ned, og som også har stolpesko til at fastgøre terrassens bjælker til. Bjælkerne er 45 x 195 mm trykimprægneret spærtræ, mens strøerne, der lægges ovenpå, er 45 x 95 mm.

Afstanden mellem bjælker og mellem strøer afhænger af de brædder, du vil lægge på terrassen. Spørg der, hvor du køber træet.

1

Støb punkterne, og forbind med bjælker. Fundamenterne er reelt helt eller delvist under jordoverfladen. Vi dem her af hensyn til overblikket. Lav ét fundament, læg bjælken i skoen, mål ud til næste punkt osv.

2

Sådan ser opbygningen ud med samtlige punktfundamenter og bjælker. På så kompleks en terrasse som denne er en målfast tegning afgørende.

3

Strøerne lægges på tværs af bjælkerne. Her er der 60 cm’s afstand fra midten af én strø til midten af den næste. Spørg i tømmerhandlen eller byggemarkedet, hvor tæt strøerne skal ligge under dine brædder.

4

Strøerne samles altid på en bjælke, så de er bedst muligt understøttet. Tag højde for dette, når du vælger strøernes længde ved indkøb, og når du støber fundamenter og dermed vælger afstand mellem bjælkerne.

02
Trapper af få elementer 5 Trin

De to trapper er bygget relativt simpelt op. Du kan samle dem efter anvisningerne her og så gøre dem fast til terrassens bjælker.

Du skal naturligvis tilpasse målene til din terrasse. Sørg for godt med under­ støtning til trinnene - er du i tvivl, så lav hellere en understøtning for meget end en for lidt.

Vi bygger trappen i 45 x 95 mm reg­ lar, magen til terrassens strøer. En del af de mindre stumper her kan derfor sagtens laves af “affald” fra strøkon­ struktionen.

Den lille trappe er placeret mellem de to terrasser.

1

Saml forstykket (C) med understøtningerne (D). Sæt 5 x 60-mm-skruer igennem forstykket og ind i understøtningernes ender. Det hele bliver skjult senere.

2

Sæt tværstykket (E) fast oven på understøtningerne (D) ved hjælp af samlestykkerne (F) som vist. Vent med at skrue det sidste samlestykke til højre fast.

3

Sæt et trin ekstra på ved at tilføje understøtningerne (G), der skrues fast gennem bagstykket (E) og ved hjælp af samlestykkerne (H) som vist. Det hele skrues sammen med 5 x 60 mm A4-skruer.

4

Nu kan trappen samles med terrassen. Trappen stødes op til bjælkerne, og det sidste samlestykke (F) skrues fast uden på bjælken (A).

5

Trin og stødtrin skrues på til sidst. Alle samlinger og skruer er skjult indenunder - så er der brug for ekstra fastgørelse, så sæt flere klodser på. Det ses ikke, når terrassen er beklædt.

03
Skelet til den runde terrasse 5 Trin

Den runde terrasse er bygget lidt anderledes op end den firkantede. Og udfordringerne her er noget større, så hvis du vil give dig i kast med den, er det en fordel, hvis du har en del byggeerfaring. Vi forklarer hovedtrækkene her, men det er et krav, at du selv kan rette konstruktionen til, så den passer præcist til dine lokale forhold.

De bærende bjælker hviler i nedstøbte stolpesko, men ude langs kanten af terrassen er konstruktionen lidt speciel, som du kan se her.

Den runde konstruktion kræver lidt ekstra af dine byggeevner.

1

Sådan ser den færdige konstruktion ud. Vi viser her, hvordan den indrammede del er bygget op. Princippet er det samme hele vejen rundt.

2

Strøerne (B) skæres til, så de flugter med bjælken (A). Stolpen (K) er fastgjort i stolpeskoen, og de ydre bjælker (A) er skruet fast skråt igennem bjælkerne og ind i stolpen med 6 x 100-mm-skruer.

3

Øverste bjælke (A) sættes på. Her fastgøres strøerne (B) ved at bore ind igennem bjælken og ind i enden på strøen. Læg mærke til forstærkningen (L).

4

Nu kan skørtet (M) monteres. Skørtet er de terrassebrædder står på højkant og dækker kanten af terrassen. Her sættes de uden på stolperne (A) hele vejen rundt.

5

Den runde terrasse er en udfordring at bygge - men den vil garanteret imponere både naboer, venner og familie.

04
Solidt rækværk med håndliste 5 Trin

Rækværk og håndliste er måske en detalje i det store projekt, men i forhold til din terrasses udseende har netop dén detalje stor betydning.

Vi har valgt en liste i 21 x 145 mm brædder. Det giver et elegant udtryk.

Håndlisten hviler på stolper, der skal placeres med ens indbyrdes afstand.

Selve håndlisten får du brug for at skære i vinkel der, hvor den skifter retning. Det er heldigvis lettere, end det måske lyder.

Håndlisten omkranser begge terrasser, men er lidt mere udfordrende på den runde del pga. de skæve vinkler.

1

Stolperne (K) sættes som vist her. Vi har sat dem ved hver anden strø. For enden sikrer en ekstra strø (B) et jævnt underlag for det efterfølgende skørt af terrassebrædder.

2

Pas håndlisten til. Der opstår mange vinklede samlinger. Drop smigvinklen, og gør sådan her: Læg brædderne over hinanden, og markér de diagonale hjørner af stolpen på øverste bræt.

3

Skær øverste bræt til ud fra opmærkningen. Brug en kapsav. Sørg for at save helt lodret - så får du den pæneste samling.

4

Læg det underste bræt tilbage, og mærk nu op ved hjælp af det øverste, tilskårne bræt. Når du saver det nederste bræt over, passer de to brædder perfekt sammen.

5

Håndlisten tilføjer det sidste touch, og det skjulte rum med låger under terrassen er en praktisk tilføjelse.

05
Smarte låger til skjult opbevaring 2 Trin

En smart (og valgfri) detalje er det skjulte rum under terrassen. Bygger du en høj terrasse, er det oplagt at udnytte noget af den plads, der er under dæk-noget dæk ket. Her kan du fx opbevare havemøbler eller legeredskaber, når de ikke er i brug, eller blot i vinterhalvåret.

Hvis du vil have en løsning som denne, skal den tænkes ind fra starten. Her er lågerne hæftet på et sæt ekstra stolper monteret på stolpesko, der er støbt ned sammen med de øvrige fundamenter.

Da den firkantede terrasse er hævet, er der plads til fx havemøbler under den.

1

To ekstra stolpesko med stolper holder lågerne. Lågens placering skal altså tænkes ind i konstruktionen helt fra starten.

2

Lågerne monteres på siden af stolperne Lågerne monteres på siden af stolperne med hængsler, sådan at lågerne med hængsler, sådan at lågerne flugter med skørtet (terrassebrædder på højkant), som omgiver dem. Låger -nes ramme bygges af 45 x 95 mm reglar og beklædes med terrassebrædder.

Materialer

45 x 195 mm høvlet spærtræ (trykimp.):

  • Bjælker (A)

45 x 95 mm høvlet spærtræ (trykimp.):

  • Strøer (B)
  • Trappekonstruktion (C-H)
  • Lågekonstruktion

95 x 95 mm trykimp. stolper:

  • Stolper (K)

21 x 145 mm terrassebrædder:

  • Terrassebrædder
  • Skørter Håndliste
  • Beklædning af låger

Desuden:

  • Justerbare stolpesko
  • Stolpebeton
  • A4-skruer: 5 x 60 mm, 6 x 100 mm

Tidsforbrug

Hvis I kan arbejde på fuld tid, kan to mand klare det på 2-3 uger.

Pris

Som vist med terrassebrædder af fyrretræ cirka 50.000 kroner.

Sværhedsgrad

Vi giver dig tegninger og detaljer, så du kan vælge præcis de dele, du vil have til din drømmeterrasse.

Tegning

Video

TEKNIK: Montering af terrassebrædder

Læg dem i små "grupper", så er det let at fordele luften

TEKNIK: Samling af terrassebrædder

Lav samlinger ovenpå en strø. Så bliver de stærke

TEKNIK: Endesnit på terrassebrædder

Med dyksav og skinne bliver kanten helt lige

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

Tips & Tricks

Terrasse i flere niveauer

Drømmeterrassen består i virkeligheden af to terrasser i hvert sit niveau. Den firkantede terrasse langs huset ligger lidt højere end den runde. Der er ikke gravet en masse jord af grunden; den firkantede terrasse er simpelthen bare hævet, så der er godt med luft under den. De to terrasser er forbundet med en trappe. Der går også en trappe op til hver af de to terrasser.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Træterrasse