Kæmpe terrasse i flere niveauer

Her kan du se, hvordan du kan forvandle et kedeligt hjørne i haven til den flotteste terrasse i flere niveauer med trapper, reposer og skarpe afslutninger.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
5 uger
Pris
670 kroner/m²

Intro

En terrasse kan være en stor opgave i sig selv, men forestil dig så lige, at den ovenikøbet skal være konisk og tilmed skal laves på en skrå grund. Det lyder måske en smule uoverskueligt, men kan sagtens lade sig gøre, hvis du går systematisk frem.

Terrassen er bygget i flere niveauer for at udligne det store fald, der er på grunden.

Derudover er der også lavet et repos med en hyggelig overdækning, der både har listeloft, stenvæg og en indbygget plantekasse.

Som med alle store byggeprojekter er det nødvendigt med en god plan, inden du går i gang. Derfor viser vi dig, hvordan det hele er gjort, så du trygt kan kaste dig ud i et lignende projekt.

Udgravning og stolpesætning

Fire niveauer

Repos og flotte afslutninger

Vejledning

01
Stolper og bjælkelag 7 Trin

Mærk terrassens udvendige areal op på jorden. Det gøres nemmest med jordspyd og en murersnor. Start med at sætte 95 x 95-mm-stolperne, hvor de skal være (ved trapper, hjørner, overdækning, hegn mv.). Støb dem direkte i jorden, eller sæt dem i stolpesko.

Dimensionen på bjælkelaget afhænger af den afstand, der skal være mellem bjælkerne. Der bruges 45 x 145 mm spærtræ til dette projekt, og afstanden mellem hver enkelt bjælke er 45 cm. Der bør i øvrigt klodses op for min. hver 2 meter under hver enkelt

1

Hvis grunden er meget skrå, kan det være nødvendigt at udligne terrænet visse steder. Alt efter mængden af jord, der skal graves væk, kan det fordeles på det øvrige areal.

2

Start med at sætte alle hjørnestolperne. Du kan vælge at bruge stolpesko, eller du kan sætte stolperne direkte i jorden. Herefter kan remmen (der skal understøtte bjælkelaget) monteres.

3

Når remmen løber langs med huset, er det ikke nødvendigt at grave eller støbe stolperne ned. Her kan remmen fæstnes direkte til væg eller sokkel.

4

Når stolperne er sat, og remmene er monteret, kan det tværgående bjælkelag laves. Bjælkerne monteres mellem remmene. De bør fastgøres med vinkelbeslag eller bjælkesko på remmene.

5

Remme og bjælker understøttes for hver 200 cm. Det kan du gøre ved at klodse op på en 30 x 30 cm betonflise. Under flisen skal der være ca. 10 cm stabilgrus, som blot stampes med håndkraft.

6

Hvis der er god plads mellem terræn og bjælkelag, kan der placeres en hel rem som understøtning. Det sparer dig for tid, når der skal klodses op.

7

Når bjælkelaget er lagt, kan du skrue mellemstykker på som her. Det retter bjælkelaget op og gør det stabilt, og så skal du ikke tænke på, om skruerækkerne bliver skæve, når brædderne skal monteres.

02
Trapper og reposer 5 Trin

Hvis du skal lave trapper eller flere niveauer på terrassen, så kan det godt betale sig at regne lidt på det, så det går op med hele brædder. Det sparer dig for tid på bordrundsaven, og så er det bare pænere.

Lad målet på brædderne afgøre størrelsen på reposer og trapper - så vidt det er muligt.

Hvis du skal lave en trappe på terrassen, så kan det ligeledes være en fordel at lave trinnene dybe nok til, at de kan bruges som siddeplads.

1

Læg altid brædderne ned, og skær dem så til bagefter med dyksav og føringsskinne. Det er langt nemmere end at tilpasse hvert enkelt bræt - og slutresultatet er langt bedre.

2

Hvis du har en stor flade på terrassen, som du gerne vil bryde, så kan du lave et repos midt i det hele, ligesom her. Reposet bygges blot oven på det eksisterende skelet.

3

Bygges der et repos oven på terrassen som her, er det vigtigt, at der laves en afstand på 8 mm mellem slutbrættet og dækket.

4

Topbrættet, der danner den afsluttende frise omkring terrassebrædderne, er monteret, så det rager ca. 1,7 cm ud over det lodrette slutbræt.

5

Flotte vinkelsamlinger på hjørnet. brættet der afslutter terrassedækket, og det lodrette slutbræt er skåret i smig i hjørnerne.

03
Terrassedæk og detaljer 4 Trin

Tænk over hvordan de forskellige afslutninger skal se ud, før du monterer terrassebrædderne.

Der er mere arbejde i underlaget, end man umiddelbart skulle tro, og det er tidskrævende at lave alle de små detaljer.

Brædderne monteres her med skjulte skruer, der skrues i fra siden af brættet.

Er det hårdttræ, er det nødvendigt, som minimum, at bore for, inden du skruer. Er det trykimprægneret træ eller thermofyr som her, kan der skrues direkte i brættet.

1

Byg en plantekasse midt i terrassen. Hullet til plantekassen kan nemt skæres ned i terrassen til sidst. Vil du have småsten i som her, kan du bygge en lille kasse nede i selve hullet, så stenene bliver, hvor de skal.

2

Hvert repos slutter med et helt bræt. Hvis ikke det er muligt at måle trappen eller reposet ud, så det passer med hele brædder, så kan du “gemme” skæringen under det første trin.

3

Skal hegnet integreres i terrassen, så er det pænest, hvis stolperne monteres på skelettet, inden terrassebrædderne lægges.

4

Ved overdækningen er stolperne også sat, inden slutbrættet monteres.

04
Flisevæg 5 Trin

Hegnsfelter op mod naboen er ikke den eneste løsning, der findes, hvis du gerne vil have lidt privatliv.

Du kan nemlig sagtens selv bygge en flisevæg. Det fungerer rigtig godt som bagvæg her i overdækningen, men det kunne også gøres i et hjørne af haven, hvor der er bålsted, lounge eller andet.

Det er ret simpelt, og hvis der er sat stolper i forvejen, er det endnu nemmere.

Her gøres det ved at montere krydsfiner og fibergips på stolperne for at gøre konstruktionen stiv, inden fliserne sættes op og fuges.

1

Underlaget til flisevæggen, der danner bagvæg i overdækningen, skal bygges af et stabilt materiale, så fugerne mellem fliserne ikke revner. Derfor bruges der vandfast krydsfiner på 18 mm. Kanterne på pladen bør lukkes med minimum to lag maling.

2

Uden på krydsfineren monteres der 15 mm fibergips. Det er et uorganisk og modstandsdygtigt materiale, som er meget velegnet til flisemontering.

3

Inden fliserne kan monteres, skal væggen primes. Det gøres, så underlaget ikke suger fugten ud af klæberen og dermed forringer klæbeevnen. Primeren er farvet for at afsløre eventuelle ubehandlede områder.

4

Fliserne kan sættes op, når primeren har tørret et par timer. Fliserne klæbes fast med almindelig fliseklæber.

5

Hele fladen fuges, når klæberen er tør. Fyld fugerne godt ud med multifuge, og vask så grundigt af med en våd svamp.

Samspillet mellem naturstenene og det mørkebrune træ virker rigtig godt. De smalle lister i loftet sørger for at skærme for solen.

Materialer

Terrasse:

 • 45 x 145 mm bjælker til underlag
 • 95 x 95 mm trykim. hjørnestolper
 • 28 x 120 mm terrassebrædder i thermofyr
 • 28 x 145 mm brædder til lodret afslutning af trinnene
 • 45 x 100 mm reglar til skelet omkring bænk mv.
 • 60 mm skruer til terrassebrædderne
 • 80, 100 og 120 mm skruer til den underliggende konstruktion
 • Bjælkesko og vinkelbeslag til rem
 • Fliser til at understøtte bjælkelaget
 • Stabilgrus til hjørnestolperne
 • Plastkiler eller murpap til opklodsning på fliserne
 • Evt. stolpesko til hjørnestolperne

Overdækning:

 • 45 x 145 mm træ til spær
 • 20 x 40 mm lister til loftet
 • 95 x 95 mm hjørnestolper

Tidsforbrug

Ca. 5 uger.

Pris

Ca. 670 kr. pr. m² (ved 25 m²)

Sværhedsgrad

En terrasse som denne kræver en del forberedelse og grundig planlægning. Når du har styr på planen, er det blot at arbejde systematisk fremad.

Tegning

Video

Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Stopklods til kapsaven

Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

Endesnit på terrassebrædder

Med dyksav og skinne bliver kanten helt lige

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Træterrasse