Nyd udsigten - eller nyd dit privatliv

Det er ren luksus at have en stor træterrasse, som man kan gå direkte ud på fra stuen eller køkkenet. Se her, hvordan du hæver terrassen, hvis du fx bor i et hus med høj kælder. Og få opskriften på gardinerne, der holder vinden og nysgerrige blikke ude.

Intro

En stor, god terrasse højner husets og havens brugsværdi i sommermånederne. Og hæver du terrassen op, så den ligger i direkte forlængelse af køkken-eller stuegulvet, får du endnu en gevinst: bedre udsigt.

Men den højtliggende terrasse har også en enkelt ulempe: Jo højere den kommer op, jo mere vind er der. Derfor kan en planlagt dag på terrassen nemt gå i vasken, hvis det blæser for meget.

Det problem kan imidlertid løses ganske nemt - med stærke gardiner, der er lige til at rulle op og ned efter behov. Med dem kan du skabe læ præcis, hvor du vil. Og lukke helt af for fremmede blikke, når du foretrækker at nyde solen i fred.

Solid platform

Terrassen bygges op over en bærende platform, der beklædes med to slags brædder: trykimprægnerede og hvidmalede brædder fra terrassens gulv og ned til jorden. Og brædder af den mørke træsort belinga til selve rækværket. Det giver en fin kontrastvirkning og får de store vægge til at syne lettere. Rullegardinerne monteres på gelænderstolperne, der føres helt op i en højde af cirka 180 centimeter over terrassegulvet.

Vejledning

01
Sådan bygger du 7 Trin

Terrassen her er bygget til et ældre hus og tilpasset et hjørne, der går indad. Men den kan naturligvis også være helt firkantet eller bygges efter andre forhold. Her får du de råd og gode detaljer, der gør det let at bygge din egen version.

Selve platformen, der løfter terrassen op i niveau med stuegulvet, bygges af trykimprægnerede bjælker og stolper. Stolperne monteres på nedgravede fundamentklodser med indstøbte jernbeslag for at holde dem fri af jorden.

Selv om det umiddelbart kunne virke som det mest logiske, skal du dog ikke begynde med at rejse stolper og grave fundamentklodser ned. Start i stedet med at montere den første bjælke oppe på muren under terrassedøren - så får du lettere konstruktionen til at passe.

1

Begynd fra toppen Montér først bjælkerne (A) på husets facade med 8 x 140 mm skruer og tilhørende rawlplugs. De bjælkeender, der kommer til at rage uden for huset, understøtter du midlertidigt med stolper (B), som spændes fast med skruetvinger.

2

Terrassens ramme samles Bjælkerne (A), der udgør platformens ramme, monteres nu. I hjørnerne samles bjælkerne med 50 x 50 x 50 mm vinkelbeslag, der skrues eller sømmes fast. Understøt hjørnerne med midlertidige stolper.

3

Grav fundamentets klodser ned Når terrassens ramme er på plads, kan du med en lodsnor måle ned og finde den nøjagtige placering af fundamentklodserne (M). Grav klodserne ned, så de indstøbte jernbeslag får den rette placering til montering af stolperne.

4

Montér hjørnestolperne endeligt Kort stolperne (B) af i rette længde ved at holde dem på plads i fundamentbeslagene forneden, tegne en streg i flugt med underkanten af bjælken (A) foroven og save til. Montér så stolperne med vinkelbeslag.

5

Skær de sidste stolper til Stolper, der ikke er placeret lige under en tværbjælke, saves til, så de griber om yderbjælkerne. Fastgør dem med skruer gennem stolperne ud i bjælkerne samt med vinkelbeslag under bjælkerne på hver stolpeside.

6

De sidste bjælker lægges på plads Du kan nu korte de mellemliggende bjælker (A) af og gøre dem fast til de bærende bjælker med bjælkesko. Sørg for, at afstanden mellem bjælkerne ikke overstiger 80 centimeter.

7

Beklæd nu platformen ved at sømme terrassebrædder (C) fast til bjælkelaget med 65 mm kamsøm. Fastgør et afstandsbræt (D) til hver stolpe, og montér beklædningen (E) med 4 x 50 mm skruer fra bjælkernes underkant og ned.

02
Det øverste rækværk 9 Trin

1

Mærk op på stolperne (F og G), hvor beklædningsbrædderne (H) skal monteres - der skal være cirka 0,5 centimeter mellem dem. Husk også at beregne plads til de to nederste beklædningsbrædder, der skjuler terrassens bærende bjælkelag og er af trykimprægneret fyrretræ.

2

Bor huller til skuerne i den første stolpe - anvend et 4 mm bor. Herefter kan du bruge denne stolpe som skabelon, når der skal bores for i de øvrige stolper.

3

Mærk op, hvor stolperne (F og G) skal placeres, og skru dem på i flugt med underkanten af terrassens bjælkelag (A). Brug 5 x 60 mm skruer til opgaven.

4

Skru et bræt fast i husets murværk med 5 x 60 mm skruer og tilhørende rawlplugs. Bekældningsbrædderne (H) kan herefter skues fast til dette bræt.

5

Beklædningsbrædderne (H) monteres nu med 4 x 35 mm skruer fra stolpernes inderside. Start med at montere hver andet bræt, og placer de øvrige herimellem. Hold evt. brædderne på plads med klemmer.

6

Før håndlisten (N) monteres, saver du indhak, der svarer til rækværkets gennemgående stolper (G). Skru herefter håndlisten på med 4 x 40 mm skruer.

7

Fastgør de øverste kantbrædder (J) til stolpeenderne, og skru dækbrædderne (K) ovenpå. Brug 4 x 40 mm skruer.

8

Skru nu de sidste trykimprægnerede brædder på. Disse brædder dækker stolpeenderne og platformens yderste bjælker.

9

Til slut monteres stolperne (L), der afstiver terrassens beklædning. Brug 5 x 80 mm skruer, og skru fra terrassens inderside.

03
Sådan laver du gardinerne 6 Trin

Du behøver ikke kunne sy for at fremstille rullegardinerne. Markise-stoffet er kunststof, der ikke er slemt til at trevle, hvis det skæres over med noget meget varmt, så kanterne smeltes. Brug fx en loddekolbe, der kan anvendes præcis som en kniv.

Har du en symaskine, skader det dog ikke at sy et ombuk langs de lodrette sider. Så er du helt sikker på at undgå trevler.

Beregn cirka tre centimeters mellemrum mellem gardinerne, når du måler op, hvor brede de skal være.

1

Skær alle baner til, og sy evt. et ombuk langs de lodrette kanter. Lim og skru en halvrund liste (B) på hver stofside nederst samt en flad liste (C) på hver side øverst. Brug 3,5 x 20 mm skruer.

2

Bor tre 5 mm huller i hver af listerne (B). Bind den elastiske line sammen med stramme knuder til stropper (K), der er 7 centimeter i diameter. Svid lineenderne med en lighter, så de ikke trevler, og stik stropperne gennem hullerne.

3

Bor et hul, der er 4 mm i diameter, i hver ende af de øverste gardinlister (C). Stik elastisk line gennem hullerne, og bind løkker (J) med en diameter på omkring 6 centimeter.

4

Bor tre 10 mm huller til samlemufferne (H) i de øverste lister. Hæng herefter gardinet op med et par klemmer, og mærk af, hvor bordskruerne (E) skal placeres. Fjern herefter gardinet igen.

5

Skru nu en låsemøtrik (F) fast til bordskruen (E) som afstandsklods. Du kan evt. skrue en metalsamlemuffe på bordskruen som kærv, når bordskruerne skrues i.

6

Så er du kar til at montere gardinet. Sæt en slutskive (G) på hver bordskrue (E), hæng rullegardinerne op, og skru endelig samlemufferne (H) fast.

04
Rul ned på under 5 minutter 3 Trin

Jo enklere de fungerer, og jo færre dele der kan gå i stykker, desto længere holder de. Dét er tanken bag gardinerne, der rulles op og ned med håndkraft. Og det går fint uden snoretræk eller anden automatik. De otte gardiner på terrassen her kan rulles op på under fem minutter, fordi hver bane kun er ca. én meter lang.

Når gardinerne er nede, holdes de fast med elastiske stropper, der sættes omkring kroge i rækværket. Det sikrer, at gardinerne ikke giver larmende smæld, når det blæser. Elastikken strækkes og slappes nemlig ganske langsomt, i takt med at vindstyrken ændres.

1

Når gardinet er rullet op, holdes det fast med to elastiske stropper.

2

Fjerner du de to stopper, ruller gardinet stort set ned af sig selv.

3

Forneden har hvert gardin tre stropper, der hægtes på kroge i rækværket.

Materialer

Til terrassen

50 x 125 mm trykimprægneret fyr:
• Bjælker (A)
• Stolper (B)
Her i alt cirka 55 meter

28 x 120 mm trykimprægnerede terrassebrædder:
• Gulvbelægning (C)
Her i alt ca. 172 meter

21 x 91 mm trykimprægnerede terrassebrædder:
• Afstandsbrædder (D)
• Nederste beklædning (E)
Her i alt cirka 235 meter

21 x 91 mm belinga:
• Gelænderstolper (F og G)
• Brystningsbeklædning (H)
• Håndlister (N)
• Øverste kantbrædder (J og K)
Her i alt cirka 210 meter

43 x 91 mm belinga:
• 7 afstivningsstolper (L) a 254 cm

Endvidere:
• 9 fundamentklodser (M) med indstøbte beslag
• 50 x 50 x 50 mm sømbeslag
• Bjælkesko til 50 mm tykke bjælker
• 8 x 140 mm skruer og tilhørende rawlplugs
• 4 x 35 mm skruer
• 4 x 40 mm skruer
• 4 x 50 mm skruer
• 5 x 60 mm skruer
• 5 x 80 mm skruer
• 65 mm kamsøm

Pris: Cirka 13.000 kroner

Til ét gardin

Markisestof af kunstfiber:
• 1 gardin (A), 103 x 150-200 cm

Elastisk line, 3 mm tyk
• Cirka 1 meter til løkker (J) og stropper (K)

12 x 28 mm halvrunde lister:
• 2 lister (B), nederst, a 150-200 cm

9 x 33 mm lister:
• 2 lister (C), øverst, a 150-200 cm

Endvidere:
• 3,5 x 20 mm skruer (D)
• 3 stk. M6 60 bordskruer (E)
• 3 stk. M6 låsemøtrikker (F)
• 3 stk. M6 slutskiver (G)
• 3 stk. M6 samlemuffer af plast (H)
• 3 kroge (L)
• PVA-lim

Cirka 300 kroner for et gardin, der er 150 centimeter bredt

Her kan du få materialerne:
Elastisk line købes i sejlsportsforretninger.
Markisestof fås i flere stofforretninger.

Pris

Ialt: 13.300 kroner

Tegning

Skelettet af stolper og bjælker bygges i den form og størrelse, der passer til huset. Hold en afstand på maksimalt 80 centimeter mellem bjælkerne (A). Fundamentklodserne af kloakrør med indstøbte jernbeslag graves ned, så kun beslagene rager op over jorden.

Sådan bygger du

Terrassens rækværk har vi valgt at lave i den mørke træsort belinga. Det giver en flot kontrast til det hvidmalede træværk nedenunder. Desuden holder belinga i mange år, uden at du behøver at imprægnere det. Alternativt kan du naturligvis vælge trykimpræneret fyr.

Der er ikke de store ben i at beklæde rækværket - det kræver blot lidt omhyggelighed og en god portion skruer. Ge-lænderstolperne (F og G) monteres på platformens bjælkelag, og herefter skrues alle de vandrette beklædningsbrædder (H) på. Som ekstra afstivning af rækværket monteres syv stolper (L) fra gelænderets overkant og ned til jorden. Og endelig skrues håndlisterne (N) og gelænderets øverste kanter (K og J) på.

Udnyt pladsen under terrassen Sætter du en simpel låge i den nederste del af beklædningen, kan arealet under terrassen bruges som depot. Her kan du fx opbevare tiloversblevne byggematerialer, som det tit er svært at finde plads til.

Sådan bygger du

Hvert gardin hænger i tre bordskruer og holdes på plads med samlemuffer af plast. Når sommeren er slut, behøver du blot løsne mufferne og løfte gardinet af.

Gardinernes breddemål er fra 150 til 200 centimeter. Lav dem ikke meget bredere end 200 centimeter, da vindpresset kan blive for stort.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

TEKNIK: Montering af vinkelbeslag

Vend beslaget rigtigt og giv samlingen optimal styrke

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Træterrasse