Nyt liv til terrassen

Træterrassen lever et hårdt liv året rundt. Fra 30 grader i bagende sol over silende regn til iskolde frostgrader med sne. Det sætter sine spor, så derfor får du nu opskriften på, hvordan du sikrer den et langt og godt liv.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
1200 kroner

Intro

Når foråret endelig kommer, kan det være en trist oplevelse at gense træterrassen, der har ligget i dvale hele vinteren. Ofte vil den være pletvis grøn af alger og i øvrigt hårdt medtaget af vinterens barske vejr.

Men fortvivl ikke. Træ er et taknemmeligt materiale, og med den rette indsats kan terrassen blive flot igen og tilmed rustet til endnu en sæson med påvirkninger fra vind og vejr.

Her viser vi, hvordan du renser terrassen grundigt af med terrasserens og efterfølgende behandler den med en olie specielt beregnet til trykimprægnerede træterrasser.

LÆS OGSÅ: Rensning af træterrasse: Sådan gør du

Er din terrasse lavet af andre træsorter end trykimprægneret fyr, er fremgangsmåden i forbindelse med rensningen den samme, men slutbehandlingen kan være en anden.

Det kan farvehandleren rådgive om, og producenten af terrassebrædderne har ofte også et bud på, hvilken type beskyttelse der egner sig bedst. Vi benytter en helt igennem klassisk terpentinbaseret olie, der har den fordel, at den også kan påføres ved meget lave temperaturer. Sågar ved frostgrader, hvis blot træet er tørt.

Om du vælger olie eller vandbaseret beskyttelse til din terrasse, er i høj grad et spørgsmål om tro og holdning. Nogle vil påstå, at den klassiske oliebehandling er det bedste for træet, mens andre vil have den holdning, at vandbaserede produkter holder bedre.

Uanset hvad du vælger, så bliver slutresultatet og holdbarheden aldrig bedre end det forarbejde, du har gjort. Det er derfor, du skal være omhyggelig med rensningen og med at lade træet tørre godt igennem, inden du påfører beskyttelsen. God fornøjelse – det betaler sig.

Vejledning

01
Sådan gør du 5 Trin

Forudsætningen for, at træterrassen bliver flot igen, er, at den bliver renset helt i bund. Her har vi brugt et produkt fra Flügger (Terrasserens A), der effektivt fjerner misfarvning, snavs og rester af gammel træolie. Det er stærkt basisk, så du bør undgå kontakt med aluminium, glas og evt. planter. Produktet har en geléagtig konsistens og er nemt at påføre uden stænk og sprøjt.

Skal du efterfølgende behandle med vandbaseret terrassebeskyttelse, er det nødvendigt at neutralisere træet med Terrasserens B. Her bruger vi dog en klassisk oliebehandling, og så kan neutraliseringen springes over.

1

Påfør terrasserens på et par brædder ad gangen. Træet bør være tørt, inden du går i gang. Brug en blød børste, og skrub rensemidlet grundigt ind i træet. Lad det virke i ca. 10 minutter.

2

Efter 10 minutter er det tid at få skrubbet snavs og alger væk. Her bruger vi en højtryksrenser med en terrasserenser på laveste ef ekt. Undgå højt tryk, da det kan ødelægge træet. Du kan også bruge en skurebørste og masser af vand.

3

Forskellen er til at få øje på. Nu er alle spor af vinterens hærgen fjernet, og træet fremstår helt rent og ubeskyttet, fri for alger og snavs. Er der flossede områder, kan de efterslibes med slibepapir.

4

Når træet er tørt, påføres olie. En farvet olie giver den bedste beskyttelse, men vi vælger en transparent beskyttelse, da vi ønsker, at strukturen i træet skal stå tydeligt. Rør olien grundigt igennem inden påføring.

5

Træolien påføres med pensel eller rulle. Brug penslen til kanter og svært tilgængelige steder, og lad rullen klare de store flader. Påfør, til træet er mættet, men undgå, at der dannes øer af olie.

Tidsforbrug

2 dage på grund af tørretiden indimellem.

Pris

Cirka 1200 kroner for rensemidler og olie til 30 m2 terrasse.

Sværhedsgrad

Der er absolut intet svært i dette her projekt.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Træterrasse