Intro
Vejledning
01
Forbered underlag
3
Trin
Vi bygger denne terrasse oven på et fladt tagpaptag med en anelse fald hen imod et tagnedløb på midten. Det kræver ikke de store forberedelser, bortset fra at taget skal være renset for småsten og grene, så intet kan blive trykket ned i pappet og skabe utætheder.
Bygger du oven på en fliseterrasse, behøver du ikke være lige så omhyggelig med rengøringen - der har du mere brug for at lægge ukrudtsdug ud, så evt. græs mellem fliserne ikke en dag dukker op mellem brædderne.
For at sikre os, at terrassen bliver fuldstændig vandret, har vi lejet en rotationslaser. Den er en stor hjælp.
Gør først underlaget helt rent. Det er især vigtigt her, hvor det er tagpap. Ingen småsten må komme imellem opklodsningen og pappet, da det kan give huller i pappet og forårsage vandskader.
Rens tagnedløbet omhyggeligt. Vi laver ganske vist en renselem senere, men sørg alligevel for, at afløbet er fri for grene og blade, inden du går i gang, så du ikke glemmer det.
02
Klods strøer op
6
Trin
Før du begynder at klodse de strøer op, som terrassebrædderne skal skrues fast på, skal du lægge dem ud på underlaget der, hvor de skal ligge. Hvis de som her skal samles af en kort og en lang strø, så læg dem skiftevis kort-lang, lang-kort, så der ikke bliver en gennemgående samling hen over terrassen. Sørg for, at der er 1 cm luft ud til væggen i begge ender.
Når alle strøerne er lagt ud, kan du sætte din rotationslaser op der, hvor den skal bruges, uden problemer.
Læg alle strøer ud på underlaget. De skal ikke skrues sammen eller fast endnu, de skal bare ligge nogenlunde med den rigtige afstand. Nu er det meget lettere at finjustere placering og højde.
Læg to hjælpelægter på tværs på midten, og streg op nøjagtigt, hvor strøerne skal ligge. Skru lægterne fast, så du har styr på strøerne. Gør det samme i begge ender.
Ret nu alle strøer til efter hjælpelægten, og begynd at klodse dem op, så de kommer op i den rigtige højde. Her har du virkelig gavn af rotationslaseren.
Klik opklodsningskilerne sammen. Den nederste del klikkes fast på underlaget, hvorefter du skubber en topkile ind fra siden, til strøen er oppe i den rigtige højde.
Sav strøerne igennem, hvis de buer opad. Hvis strøerne buer opad, kan du afhjælpe det ved at save et skråt snit hen over en opklodsning. Så fjernes den spænding i træet, som får det til at bue.
03
Mål op til brædder
5
Trin
Når du skal lægge en træterrasse, skal du helst lægge brædderne med en afstand, så du slipper for at flække et bræt på langs. Afstanden skal være 3-5 mm og ikke større, da brædderne kan svinde ind, når det er meget tørt og varmt.
Når terrassen er så stor som denne, er det intet problem, den er 820 cm bred, og derfor kan du sagtens fordele afstanden, så den går op. Er terrassen mindre, kan du komme i den situation, at du ikke kan få det til at gå op. Så må du starte med et ¾ bræt inde ved væggen og så fordele resten.
Læg det første bræt inde ved væggen, med et par mm’s afstand. Streg op efter forkanten af brættet, men kun ude i siderne.
Tegn en streg mellem de to punkter ved hjælp af en kridtsnor. Det er den sikreste måde at slå så lang en streg på, så den bliver lige. Skru første bræt fast efter kridtstregen, og beregn den afstand, brædderne skal ligge med.
Mål fra forkanten af første bræt, og mærk af, hvor brædderne skal ligge. Her skal der være 12,2 cm fra forkant til forkant på brædderne (bræt på 11,8 cm + 4 mm’s afstand). Mærk af på de to yderste strøer og på to af dem indimellem.
Sav brædderne til i længden. Det er vigtigt, at du understøtter den yderste ende af brættet, før du saver. Hertil er en rullebuk uundværlig. 6 m bræt kan du ikke balancere med, mens du saver.
04
Skru brædder på
6
Trin
De 70 brædder, der går til denne terrasse, er 10 cm for lange, og vi skærer dem pænt af i begge ender på kapsaven. Så er vi sikre på, at enderne er vinkelrette og uden skader. Har du brug for at samle brædder, fordi dine ikke er lange nok, skal du sørge for, at samlingerne ikke ligger lige ud for hinanden. Sørg også for, at bræddeenderne ligger med et par mm’s afstand, så der er mulighed for, at træet kan udvide sig, når det bliver fugtigt.
Vi bruger skruer med skærespids og undersænkningshoved, men for en sikkerheds skyld borer vi for til skruerne. Så er vi helt sikre på, at træet ikke flækker, og at skruerne ikke knækker.
Når du saver brædderne til, skal du bruge en fintandet klinge og sørge for, at de ligger helt vinkelret på klingen.
Læg brædder på strøerne, og skru dem fast til de yderste strøer efter opstregningen. Først senere skruer du brædderne fast til alle de andre strøer.
Streg op til skruer med en tynd blyantstreg. Lav kun et lille mærke 2 cm fra kanterne på alle brædder. Brug en lang retskinne til stregerne, så skruerne kommer til at sidde snorlige. Den mindste afvigelse vil kunne ses.
Bor for til skruerne med et 4,5 mm bor. Vær omhyggelig med at bore nøjagtigt i mærkerne og lodret ned, så skruehovedet kommer til at sidde helt vandret uden kanter, du kan rive dig på.
Skru brædderne fast med syrefaste og rustfrie 4,5 x 60 mm skruer.
VIGTIGT! Skruehovederne må ikke komme under niveau med brædderne, da der kan samle sig vand i hullerne.
05
Byg en renselem
7
Trin
Hvis du har et afløb, en brønd eller et tagnedløb et sted under din terrasse, må du ikke bare bygge hen over. Du skal kunne komme til at rense det, så du ikke pludselig får vand til at stå under terrassen. Derfor bygger vi her en renselem, som er næsten usynlig, men nem at åbne.
Spring først fem brædder over ved afløbet, og når alle andre brædder er lagt, kan du save brædder til, så de ligger halvt inde på strøerne på hver side af afløbet i taget.
Læg terrassebrædder rundt om afløbet. Fem brædder saves til og lægges, så de rager halvt ind på strøen. Ret til efter en vinkel, og skru dem fast. Gentag i modsatte side, så der bliver et hul over afløbet.
Sav fem stumper terrassebræt til, så de er 2-3 mm kortere end hullet. De skal lige kunne komme ned på plads, men også være til at løfte op igen.
Læg et bræt ned i hver side af hullet, og sæt en afstandsbrik i hver ende, så brættet sidder i spænd.
Skub en 60 cm løs strø ind under de to bræddestykker næsten helt op til den faste strø nedenunder. Sørg for, at der er et par mm’s afstand imellem.
Skru først de yderste brædder fast til de løse strøer og dernæst de tre, som ligger imellem. Så er din lem færdig, og du kan fjerne afstandsbrikkerne.
Lemmen er klar, og den skal ikke skrues fast, for du skal let kunne komme til den. Her løfter vi den ved at dreje en skrue ned mellem to brædder. En krog kan også bruges.
Materialer
40 x 68 mm ThermoWood-lægter:
• 24 strøer a 450 cm
26 x 120 mm ThermoWood-brædder:
• 70 terrassebrædder a 600 cm
Opklodsningssystem fra Harpun:
• 200 sæt bestående af bundplade, bundkile og topkile
Desuden:
• 1700 syrefaste A4-skruer, 4,5 x 60 mm
• 4,2 x 75 mm Montaflex
Specialværktøj
• Rotationslaser
• Kap/geringssav med rullebuk
Tidsforbrug
Regn med en uges tid og en ekstra weekend. Der er mange lange brædder og rigtig mange skruer.
Pris
Ca. 30.000 kroner for 48 m² terrasse i ThermoWood. Vælger du trykimprægneret træ, kan du nok gøre det for omkring 12.000 kroner.
Sværhedsgrad
Det sværeste i denne opgave er at få alle strøer til at ligge i præcis samme højde. Har du styr på det, går resten næsten af sig selv.