Byg din egen tagterrasse

Der er ikke noget så lækkert som at træde ud på en solvarm træterrasse på bare fødder. Det overgår langt en fliseterrasse, og er den lagt rigtigt og passet fornuftigt, har du glæde af den i mange år. Se her, hvordan vi lagde en luksustræterrasse på næsten 50 m2.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
10 dage
Pris
30.000 kroner

Intro

En træterrasse er en fantastisk ting, og laver du den rigtigt fra bunden, kan den nærmest ende med at blive dit andet hjem. I denne artikel viser vi, hvordan du lægger et flot, ubrudt trægulv ud over hele fladen. Det er ganske vist en tagterrasse, men principperne er de samme, hvis du lægger i græsplænehøjde.

Vi bruger 6 meter lange brædder, der godt nok er lidt besværlige at komme rundt med, men som til gengæld gør, at vi ikke har nogen samlinger på terrassen. Vi klodser hele terrassen op på plastickiler, som er lette at finjustere. Du kan naturligvis vælge at bruge træklodser og trækiler, så skal du blot huske at bruge trykimprægneret træ.

Hvilket træ skal du vælge?

Vi har bygget denne terrasse af ThermoWood. Det er varmebehandlet fyrretræ, der har en høj holdbarhed (helt op til 30 år) og modstandsdygtighed over for svampeangreb. Imprægneringen foregår uden brug af giftige kemikalier og dampe, du kan faktisk få svanemærket ThermoWood. Prisen for 50 kvadratmeter løber op i cirka 30.000 kroner.

Du kan også vælge at lægge ter rassen i hårdttræ; det dyreste er nok teaktræ. Regn med, at denne terrasse vil løbe op i over 60.000 kroner. Vælger du den løsning, får du til gengæld en terrasse, som holder både din og husets tid ud. Og den vil blive stadig smukkere. Uanset om du hvidskurer den eller olierer årligt.

Endelig kan du bygge din terrasse af trykimprægneret træ. Det er lavet af en ikke alt for god kvalitet fyr og imprægneret med ret så giftige kemikalier. Derfor må du aldrig bruge det indendørs. Fordelen ved trykimprægneret træ er, at det har en rimelig holdbarhed - ca. 20 år, hvis det får træbeskyttelse.

Og så er der prisen. Bygger du den viste terrasse i tryk imprægneret træ, vil den komme til at stå i ca. 12.000 kroner.

Vedligeholdelse

En træterrasse skal vedligeholdes. Er den trykimprægneret, skal du give den grundingsolie og en laserende træbeskyttelse. Heldækkende vil skalle af og kræve årlig opmaling.

ThermoWood leveres grundet, men bør på et tidspunkt olieres eller males med en laserende træbeskyttelse. Heller ikke ThermoWood bør få heldækkende træbeskyttelse.

Teakterrasser skal du bare lade være, så bliver de sølvgrå. Du kan også sæbeskure dem, så bliver de næsten hvide. Eller du kan oliere dem, så beholder de den røde glød i mange år.

Vejledning

01
Forbered underlag 3 Trin

Vi bygger denne terrasse oven på et fladt tagpaptag med en anelse fald hen imod et tagnedløb på midten. Det kræver ikke de store forberedelser, bortset fra at taget skal være renset for småsten og grene, så intet kan blive trykket ned i pappet og skabe utætheder.

Bygger du oven på en fliseterrasse, behøver du ikke være lige så omhyggelig med rengøringen - der har du mere brug for at lægge ukrudtsdug ud, så evt. græs mellem fliserne ikke en dag dukker op mellem brædderne.

For at sikre os, at terrassen bliver fuldstændig vandret, har vi lejet en rotationslaser. Den er en stor hjælp.

1

Gør først underlaget helt rent. Det er især vigtigt her, hvor det er tagpap. Ingen småsten må komme imellem opklodsningen og pappet, da det kan give huller i pappet og forårsage vandskader.

2

Rens tagnedløbet omhyggeligt. Vi laver ganske vist en renselem senere, men sørg alligevel for, at afløbet er fri for grene og blade, inden du går i gang, så du ikke glemmer det.

3

Beskyt tagpappet. Rotationslaseren har tre spidse ben, som kan ødelægge paptaget. Tag tre stumper krydsfiner, hvor du lige har boret et lille hul i midten, så står den stabilt uden at bore huller.

02
Klods strøer op 6 Trin

Før du begynder at klodse de strøer op, som terrassebrædderne skal skrues fast på, skal du lægge dem ud på underlaget der, hvor de skal ligge. Hvis de som her skal samles af en kort og en lang strø, så læg dem skiftevis kort-lang, lang-kort, så der ikke bliver en gennemgående samling hen over terrassen. Sørg for, at der er 1 cm luft ud til væggen i begge ender.

Når alle strøerne er lagt ud, kan du sætte din rotationslaser op der, hvor den skal bruges, uden problemer.

1

Læg alle strøer ud på underlaget. De skal ikke skrues sammen eller fast endnu, de skal bare ligge nogenlunde med den rigtige afstand. Nu er det meget lettere at finjustere placering og højde.

2

Læg to hjælpelægter på tværs på midten, og streg op nøjagtigt, hvor strøerne skal ligge. Skru lægterne fast, så du har styr på strøerne. Gør det samme i begge ender.

3

Ret nu alle strøer til efter hjælpelægten, og begynd at klodse dem op, så de kommer op i den rigtige højde. Her har du virkelig gavn af rotationslaseren.

4

Klik opklodsningskilerne sammen. Den nederste del klikkes fast på underlaget, hvorefter du skubber en topkile ind fra siden, til strøen er oppe i den rigtige højde.

5

Sav strøerne igennem, hvis de buer opad. Hvis strøerne buer opad, kan du afhjælpe det ved at save et skråt snit hen over en opklodsning. Så fjernes den spænding i træet, som får det til at bue.

6

Skru lægten fast til klodserne. Skruen skal gå igennem strøen, kilen og ned i bundkilen, men ikke ned i pappet. Her er anvendt 4,2 x 75 mm Montaflex.

VIGTIGT! Bor for, så træet ikke flækker.

03
Mål op til brædder 5 Trin

Når du skal lægge en træterrasse, skal du helst lægge brædderne med en afstand, så du slipper for at flække et bræt på langs. Afstanden skal være 3-5 mm og ikke større, da brædderne kan svinde ind, når det er meget tørt og varmt.

Når terrassen er så stor som denne, er det intet problem, den er 820 cm bred, og derfor kan du sagtens fordele afstanden, så den går op. Er terrassen mindre, kan du komme i den situation, at du ikke kan få det til at gå op. Så må du starte med et ¾ bræt inde ved væggen og så fordele resten.

1

Læg det første bræt inde ved væggen, med et par mm’s afstand. Streg op efter forkanten af brættet, men kun ude i siderne.

2

Tegn en streg mellem de to punkter ved hjælp af en kridtsnor. Det er den sikreste måde at slå så lang en streg på, så den bliver lige. Skru første bræt fast efter kridtstregen, og beregn den afstand, brædderne skal ligge med.

3

Mål fra forkanten af første bræt, og mærk af, hvor brædderne skal ligge. Her skal der være 12,2 cm fra forkant til forkant på brædderne (bræt på 11,8 cm + 4 mm’s afstand). Mærk af på de to yderste strøer og på to af dem indimellem.

4

Sav brædderne til i længden. Det er vigtigt, at du understøtter den yderste ende af brættet, før du saver. Hertil er en rullebuk uundværlig. 6 m bræt kan du ikke balancere med, mens du saver.

5

Det første bræt skrues på efter en kridtstreg, så du er sikker på, det ligger fuldstændig lige.

04
Skru brædder på 6 Trin

De 70 brædder, der går til denne terrasse, er 10 cm for lange, og vi skærer dem pænt af i begge ender på kapsaven. Så er vi sikre på, at enderne er vinkelrette og uden skader. Har du brug for at samle brædder, fordi dine ikke er lange nok, skal du sørge for, at samlingerne ikke ligger lige ud for hinanden. Sørg også for, at bræddeenderne ligger med et par mm’s afstand, så der er mulighed for, at træet kan udvide sig, når det bliver fugtigt.

Vi bruger skruer med skærespids og undersænkningshoved, men for en sikkerheds skyld borer vi for til skruerne. Så er vi helt sikre på, at træet ikke flækker, og at skruerne ikke knækker.

1

Når du saver brædderne til, skal du bruge en fintandet klinge og sørge for, at de ligger helt vinkelret på klingen.

2

Læg brædder på strøerne, og skru dem fast til de yderste strøer efter opstregningen. Først senere skruer du brædderne fast til alle de andre strøer.

3

Streg op til skruer med en tynd blyantstreg. Lav kun et lille mærke 2 cm fra kanterne på alle brædder. Brug en lang retskinne til stregerne, så skruerne kommer til at sidde snorlige. Den mindste afvigelse vil kunne ses.

4

Bor for til skruerne med et 4,5 mm bor. Vær omhyggelig med at bore nøjagtigt i mærkerne og lodret ned, så skruehovedet kommer til at sidde helt vandret uden kanter, du kan rive dig på.

5

Skru brædderne fast med syrefaste og rustfrie 4,5 x 60 mm skruer.

VIGTIGT! Skruehovederne må ikke komme under niveau med brædderne, da der kan samle sig vand i hullerne.

6

Ret skæve brædder til. Brædder er som regel ikke helt lige. Hvis de slår sig lidt, kan du tvinge dem på plads med et bredt koben. Du kan også bruge et par hårde trækiler, de laver ikke mærker.

05
Byg en renselem 7 Trin

Hvis du har et afløb, en brønd eller et tagnedløb et sted under din terrasse, må du ikke bare bygge hen over. Du skal kunne komme til at rense det, så du ikke pludselig får vand til at stå under terrassen. Derfor bygger vi her en renselem, som er næsten usynlig, men nem at åbne.

Spring først fem brædder over ved afløbet, og når alle andre brædder er lagt, kan du save brædder til, så de ligger halvt inde på strøerne på hver side af afløbet i taget.

1

Læg terrassebrædder rundt om afløbet. Fem brædder saves til og lægges, så de rager halvt ind på strøen. Ret til efter en vinkel, og skru dem fast. Gentag i modsatte side, så der bliver et hul over afløbet.

2

Sav fem stumper terrassebræt til, så de er 2-3 mm kortere end hullet. De skal lige kunne komme ned på plads, men også være til at løfte op igen.

3

Læg et bræt ned i hver side af hullet, og sæt en afstandsbrik i hver ende, så brættet sidder i spænd.

4

Skub en 60 cm løs strø ind under de to bræddestykker næsten helt op til den faste strø nedenunder. Sørg for, at der er et par mm’s afstand imellem.

5

Skru først de yderste brædder fast til de løse strøer og dernæst de tre, som ligger imellem. Så er din lem færdig, og du kan fjerne afstandsbrikkerne.

6

Lemmen er klar, og den skal ikke skrues fast, for du skal let kunne komme til den. Her løfter vi den ved at dreje en skrue ned mellem to brædder. En krog kan også bruges.

7

Til slut støvsuger du hele terrassen, og den er klar til brug. Eller til at få en gang træbeskyttelse, så du er sikker på, du har terrasse i mange år.

Materialer

40 x 68 mm ThermoWood-lægter:
• 24 strøer a 450 cm

26 x 120 mm ThermoWood-brædder:
• 70 terrassebrædder a 600 cm

Opklodsningssystem fra Harpun:
• 200 sæt bestående af bundplade, bundkile og topkile

Desuden:
• 1700 syrefaste A4-skruer, 4,5 x 60 mm
• 4,2 x 75 mm Montaflex

Specialværktøj

• Rotationslaser
• Kap/geringssav med rullebuk

Tidsforbrug

Regn med en uges tid og en ekstra weekend. Der er mange lange brædder og rigtig mange skruer.

Pris

Ca. 30.000 kroner for 48 m² terrasse i ThermoWood. Vælger du trykimprægneret træ, kan du nok gøre det for omkring 12.000 kroner.

Sværhedsgrad

Det sværeste i denne opgave er at få alle strøer til at ligge i præcis samme højde. Har du styr på det, går resten næsten af sig selv.

Video

TEKNIK: Klods terrassestrøer op

Med justerbare kiler bliver det helt præcist

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

TEKNIK: Første terrassebræt

Klodser sørger for afstand til facaden

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Træterrasse