Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Byg med porebeton

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

I fagsprog kaldes materialet for porebeton. Men i daglig tale kender vi det bedre som gasbeton, letbeton og multiplader. Materialet er nemt at skære i, tilpasse og samle. Og så angribes det hverken af råd eller svamp. Det gør det til murerens favorit i badeværelser. Men porebeton er også genialt til reoler, skillevægge, hylder og meget, meget mere.

Byg-med-porebeton

OPLAGT TIL GØR DET SELV-ARBEJDE: Porebeton er let at bearbejde, nemt at bygge med, og så kan det bruges til et væld af opgaver – lige fra små reoler til store skillevægge.

DELING AF PLADER

Porebeton

UDEN ARMERING
Plader uden armering deles nemt og hurtigt med en grovtandet sav (gasbetonsav/porebetonsav) specielt beregnet til formålet.

Porebeton: Deling af plader

MED ARMERING
Til plader med armering saves ned til armeringen med den grovtandede sav. Armeringen skæres over med nedstryger. Skift igen til den grovtandede sav.

TIPS: Afslutninger
På steder med lidt plads, fx den sidste blok i en sokkel eller en væg, kan man dele blokken diagonalt og sætte den ad to omgange.

SAMLING AF PLADER

Porebeton: Samling af plader

1. Limen (en såkaldt tyndfugelim) blandes op med vand efter anvisningerne på pakken. Brug et piskeris i en kraftig boremaskine.

Porebeton: Samling af plader

2. Med en malerkost mættes limfladen godt med vand. Porebeton er kraftigt vandsugende og kan derfor suge vandet ud af limen, hvis du ikke forvander.

Porebeton: Samling af plader

3. Limen fordeles med en tandspartel eller – endnu bedre – en særlig limske med samme bredde som pladerne. Hold skeen i ca. 45 graders vinkel.

FORANKRING TIL VÆGGE, LOFT OG GULV

1. På stabilt underlag, fx beton, kan pladerne limes direkte ovenpå. Et tykt lag lim vil udligne mindre ujævnheder. På trægulv er man nødt til at lave hul i gulvet, så pladerne kan stå på fast bund.

2. Forankring til væg og loft kan klares med byggevinkler. Er væggen af træ, kan man dog med fordel bruge såkaldt fjedrende vinkler. De sikrer, at pladerne ikke knækker, hvis væggen giver sig.

3. De professionelle bruger murbindere, der forankres til den væg, som en skillevæg af porebeton skal stå op ad. Først bores hul, og derefter skrues binderen ind i hullet.

4. Binderne placeres præcist i den tilstødende væg, så de kommer til at stikke ud mellem pladerne. Fræser man et lille spor til binderne, bliver de skjult, når pladerne limes sammen.

Stærke kanter

Porebetonplader er robuste – bare ikke når det gælder kanter. Uden beskyttelse kommer udsatte kanter hurtigt til at se ramponerede ud.

Der findes flere veje til stærke kanter, og fælles for dem alle er, at porebetonpladerne efterfølgende skal spartles, pudses og/eller males.

Herunder ses fire velegnede muligheder: De to øverste – multiflextape og gipshjørnebeskytteren – er beregnet til reparation af allerede ødelagte kanter. De to nederste, hjørnejernet og pudshjørneprofilet, er oplagte til nybyggeri, inden du spartler og maler.

To trin: Klar til efterbehandling

Overfladen skal primes eller forvandes for at forhindre, at betonen suger væsken ud af lim eller spartelmasse. Primeren danner en hinde, mens forvandingen blot mætter overfladen. Priming er ideelt før spartling. Til fliser og puds kan du nøjes med forvanding. Er der større ujævnheder i overfladen, skal den slibes glat, inden du primer/forvander.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Artikel: Byg med porebeton
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage