Byggevejledning
Let
Svær
Væggene, der før var dækket af skimmel, er ikke alene kønnere, de er også lune og tørre. Og så koster det kun det halve at varme rummet op om vinteren.

Væggene, der før var dækket af skimmel, er ikke alene kønnere, de er også lune og tørre. Og så koster det kun det halve at varme rummet op om vinteren.

Det er dejlig enkelt at efterisolere en gammel ydermur indvendigt med gasbeton, og det er meget ofte det sundeste for både huset og beboerne.

LÆS OGSÅ: Guide til gasbeton

Det enkle handler om, at du slipper for at bygge et skelet op, lægge isolering ind i det, lukke til med dampspærre og dække af med gips og hele herligheden. Du skal blot klæbe pladerne af porebeton op på den gamle mur, spartle og male, så har du isoleret og fået en ny indervæg. Det sunde består i, at din nye mur er helt uden diffusionstætte lag og helt fri af organiske materialer, der kan gå mug og råd i, hvis der dannes kondens et sted inde i konstruktionen.

Stor effekt med tynde gasbeton-blokke

Den teknisk ideelle løsning er næsten altid at efterisolere et hus på ydersiden. Derved stiller du nemlig så at sige den gamle mur ind i varmen, mens den indvendige efterisolering omvendt stiller den gamle mur ud i frost og slagregn.

Problemet med at isolere udvendig er, at det ændrer husets udseende, og det er altid et stort og kompliceret arbejde. Men vælger du at efterisolere indefra, så er du også nødt til at tænke over, om den gamle væg kan tåle det. Ofte vil en håndværker kunne sige det, men her får vi en ingeniør til at regne på, hvad forskellige tykkelser af porebeton vil betyde.

På hans råd nøjes vi med 50 mm blokke. Heldigvis giver det rigtig meget. Det skærer næsten 40 procent af varmeregningen. Der er langt til moderne mål, men det er en stor gevinst, og stuen bliver kønnere og meget bedre at være i.

Download hele artiklen og se hvordan du gør.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Tjek din isoleringen før det er for sent!

Er du sikker på, at du har helt styr på din isolering? Ellers kan det få store konsekvenser - og det er ikke kun for din varmeregning.

Er dit hus ikke er isoleret korrekt kan du få massive problemer med fugt og svamp. Og der er desværre mange grelle eksempler på forkert efterisolering. Det kan medføre fugtskader på huset og blive dyrt at rette op på. I slemme tilfælde vil det også være sundhedsskadeligt for dig og din familie.

Tjek din isolering med et inspektionskamera
Isoleringen sidder ofte steder, der er svære at tilgå - eksempelvis i skunken, hulmuren eller krybekælderen. Derfor vil vi anbefale, at du bruger et inspektionskamera, så du kan nå derind. Du vil med det blotte øje kunne se om der fugt eller svamp på din isolering. Du kan også tjekke at isoleringen ligger korrekt, og at der ikke mangler vindpap - rockwool er ikke nok.

Lige nu får du et inspektionskamera sammen med 2 numre af Gør Det Selv.

Ja, tak: Vis mig det nye Tech-Pro inspektionskamera!

VIDEO: Her kan du se inspektionskameraet i funktion: