Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Effektiv isolering i ét hug

Print Gem artikel

Ved at isolere den gamle murstensvæg indvendig med gasbetonblokke får du en hel stribe gevinster på en gang: Du gør væggen varmere, du styrker den gamle væg, du skaber en sund løsning for murværk og indeklima, og du opbygger en flot ny indervæg.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
6000 kroner

Intro

Det er dejlig enkelt at efterisolere en gammel ydermur indvendigt med gasbeton, og det er meget ofte det sundeste for både huset og beboerne.

LÆS OGSÅ: Guide til gasbeton

Det enkle handler om, at du slipper for at bygge et skelet op, lægge isolering ind i det, lukke til med dampspærre og dække af med gips og hele herligheden. Du skal blot klæbe pladerne af porebeton op på den gamle mur, spartle og male, så har du isoleret og fået en ny indervæg. Det sunde består i, at din nye mur er helt uden diffusionstætte lag og helt fri af organiske materialer, der kan gå mug og råd i, hvis der dannes kondens et sted inde i konstruktionen.

Stor effekt med tynde gasbeton-blokke

Den teknisk ideelle løsning er næsten altid at efterisolere et hus på ydersiden. Derved stiller du nemlig så at sige den gamle mur ind i varmen, mens den indvendige efterisolering omvendt stiller den gamle mur ud i frost og slagregn.

Problemet med at isolere udvendig er, at det ændrer husets udseende, og det er altid et stort og kompliceret arbejde. Men vælger du at efterisolere indefra, så er du også nødt til at tænke over, om den gamle væg kan tåle det. Ofte vil en håndværker kunne sige det, men her får vi en ingeniør til at regne på, hvad forskellige tykkelser af porebeton vil betyde.

På hans råd nøjes vi med 50 mm blokke. Heldigvis giver det rigtig meget. Det skærer næsten 40 procent af varmeregningen. Der er langt til moderne mål, men det er en stor gevinst, og stuen bliver kønnere og meget bedre at være i.

LÆS OGSÅ: Sådan arbejder du med lecablokke

Vejledning

Riv ned og gør klar

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Vi river panelerne og den bløde masonit af muren. Den er sømmet fast, men så fugtig, at vi uden besvær kan trække den af uden at skære den op. Skyggelisterne ved loftet ryger samtidig.

2

Langt større arbejde er det at fjerne al løs puds, men det er vigtigt for at sikre, at de nye plader sidder fast. Efter at have banket pudsen ned går vi væggen efter med stålbørste. 17 trillebøre køres ud, før vi kan feje og vaske alt støvet væk.

3

Vi måler den blotlagte mur over med en lang retskinne og et vaterpas for at se, hvor tæt på den vores ny indervæg kan sidde, når den skal være plan og lodret. Er der få store fremspring, kan du slå dem af, og dybe huller kan pudses op.

4

Ned mod trægulvet lægger vi en strimmel murpap. Planen er at skifte gulvet ud senere, og på den måde holder vi nu delene adskilt. Havde her været et støbt gulv, ville vi have sat blokkene direkte på murpappet og klodset dem op til vandret.

5

På murpappet lægger vi en lægte, som den nederste række plader kan stå på. Den klodses op til vandret, så første række ligger rigtigt - der er ingen fuge til at rette op på skævheder længere oppe. Vi skifter gulvet senere og f erner så lægten.

Byggeklodsen der også isolerer

Gasbeton - også kaldet porebeton - er et enkelt materiale med mange meget forskellige kvaliteter.

De grå blokke af porebeton - vor tids navn for gasbetonen - er centrale i meget moderne byggeri, og deres egenskaber gør dem også ideelle, når huset her efterisoleres:

  • Styrken er stor, når pladerne er oppe. De fleste moderne murstensvillaer bæres af indervæggene, som er af porebeton, mens teglstenene groft sagt blot beskytter isoleringen af mineraluld mod vind og vejr og bærer vinduer og døre.
  • De isolerer 3 gange bedre end tegl og kan derfor være et vigtigt tilskud til isoleringen.
  • De kan ikke mugne eller rådne, for de er uden organiske materialer, og de transporterer fint fugt væk.
  • De er enkle at bygge med, da de er lette, nemme at tilpasse og så præcise, at de hurtigt limes op.

Byg væggen op

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Letbetonblokkene er på en gang meget målfaste og meget lette at skære til. Det betyder, at de kan limes sammen med en ganske tynd limfuge. Når den første række er sat præcist op, skal de næste lag bare stables ovenpå. Her styres de første plader på plads af vores lægte. Bygger du på beton, klodser du dem op til vandret.

Udfordringen er at få dem til at danne en plan flade og samtidig klæbe fast til den gamle mur. Vi kunne have bygget væggen fritstående, men her styrker vi det gamle murværk. Og da pladerne sidder fast på muren, har vi mulighed for at fjerne lægte og gulvbrædder, når vi ved første lejlighed skifter gulvet.

1

Både pladerne og muren fugtes, før du trækker fugelimen på dem. Ellers risikerer du, at fugten trækkes så hurtigt ud af klæberen, at den ikke hærder ordentligt.

2

Fugelimen trækkes først på med en glat spartel, så du sikrer, at den har fat i hele fladen. Kom kun lim på væggen til en plade eller to ad gangen. Limen røres op i en spand med et piskeris på en kraftig boremaskine.

3

Derefter trækker du spor i limen med en 10 mm tandspartel. Er muren helt plan, kan du køre tænderne helt ind til bunden for at sikre lige meget lim overalt. På en ujævn væg giver sporene lidt elastik.

4

Pladekanterne forsynes med fugelim ved hjælp af en særlig limske, der hjælper dig til at trække præcis den rette mængde på kanten uden at spilde. Vi lægger lim på den ene sidekant og på den kant, der skal vende nedad.

5

Pladen presses på plads i fugelimen og trykkes ind mod væggen eller foregående plade. Med en gummihammer - eller en klods og en almindelig hammer - justeres pladen på plads, så væggen bliver plan og lodret.

6

Limfugen fyldes op og rettes af med en spartel eller en lille murske. Ret efter med en fugtig svamp. Jo pænere fuger, jo lettere bliver det at spartle væggen senere. TIPS: For at få sidste plade i rækken let på plads kan du dele den i to med et skråt snit.

7

Pladerne skæres nemt til med en sav. Det slider på klingen, og en almindelig fukssvans er til at kassere efter fire vægge. Du kan også købe en specialsav til 700 kroner - eller som her, hvor vi fiksede det med tre billige klinger til bajonetsaven.

Væggene spartles

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Vi kunne rigtig godt tænke os at slutte af med at pudse væggene, fordi det ville være en flot markering af, at de nu er solidt murværk fra inderst til yderst. Men det er ikke helt enkelt at pudse pænt, så vi vælger en nemmere løsning, som alligevel minder om puds.

Vi spartler nemlig væggen med den spartelmasse, der hører til pladerne fra H+H, og mens massen stadig er blød, laver vi med en pensel spor, som ligner dem, et pudsebræt efterlader.

Til sidst males væggen to gange med akrylvægmaling til murværk. Malingen er diffusionsåben, så muren kan tørre.

1

Væggen spartles over med cementbaseret spartelmasse. Jo bredere en spartel, du kan styre, jo lettere går det. Vi går ikke efter at skabe en helt glat væg, den må godt virke lidt rustik.

2

Med en pensel trækker vi spor i spartelmassen, så det minder om de buede spor fra et pudsebræt, efterhånden som vi får spartlet væggen. Til sidst maler vi to gange, inden panelerne og eventuelle loftslister sættes på.

Materialer

• Porebetonblokke, 5 x 40 x 60 cm, (Multipladen fra H+H)
• Tyndfugelim (Blokfix fra H+H)
• Spartelmasse (Cementbaseret spartelmasse fra H+H)
• Vægmaling, mat akryl
• Murpap, 15 cm strimmel
• Høvlet fyr, 45 x 45 mm

Specialværktøj
• Piskeris på kraftig boremaskine
• Glat spartel og 10 mm tandspartel
• Limske 50 mm (fra H+H, lejes eller købes)
• Gummihammer

Tidsforbrug

2-3 dage

Pris

Cirka 6000 kroner for de to ydervægge i en lille stue.

Sværhedsgrad

Enkelt. Det værste er arbejdet med at rydde op efter den gamle puds.

Tegning

Derfor isolerer vi kun med 50 mm

Når du efterisolerer en mur på indersiden, fjerner du en del af den varme, der holdt den tør og sund. Derfor skal du passe på ikke at isolere mere, end muren kan tåle.

I vores iver efter at spare penge på udgiften til at varme vore huse op risikerer vi at ødelægge bygninger, som i mange år har klaret vind og vejr og vand og frost uden problemer.

Det er sjældent det store problem, hvis du kan isolere huset udvendigt, hvor du beskytter den gamle mur. Men isolerer du murværk på indersiden, stiller du det ud i kulden. Er du uheldig, vil du en dag opdage, at varmen, der forsvandt ud i muren, holdt den lun, tør og sund - nu er den så kold og fugtig, at frosten får vandet til at fryse og sprænge stykker af murstenene eller fugerne ud af det før så sunde murværk.

En ødelagt mur kan koste dyrt, så er du i tvivl, bør du høre en fagmand. Vi får derfor en ingeniør til at regne på eff ekten af at tilføre huset her hhv. 50, 75 og 100 mm porebeton.

Hans beregninger viser, at allerede ved 75 mm tykke plader er der stor fare for, at fugten i muren bliver til vand og endda fryser.

Det giver slet ikke plads til den isolering, der kræves i et nyt hus. Men heldigvis batter den første isolering virkelig meget. Jo mere en mur er isoleret, jo mindre vinder du ved yderligere 50 mm. Og de første 50 mm porebeton skærer her hele 40 procent af varmeregningen!

Log ind eller køb adgang for at se arbejdstegning

Log ind eller køb adgang for at se arbejdstegning

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Effektiv isolering i ét hug
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage