Byggevejledning
Let
Svær
Væggene, der før var dækket af skimmel, er ikke alene kønnere, de er også lune og tørre. Og så koster det kun det halve at varme rummet op om vinteren.

Væggene, der før var dækket af skimmel, er ikke alene kønnere, de er også lune og tørre. Og så koster det kun det halve at varme rummet op om vinteren.

Det er dejlig enkelt at efterisolere en gammel ydermur indvendigt med gasbeton, og det er meget ofte det sundeste for både huset og beboerne.

LÆS OGSÅ: Guide til gasbeton

Det enkle handler om, at du slipper for at bygge et skelet op, lægge isolering ind i det, lukke til med dampspærre og dække af med gips og hele herligheden. Du skal blot klæbe pladerne af porebeton op på den gamle mur, spartle og male, så har du isoleret og fået en ny indervæg. Det sunde består i, at din nye mur er helt uden diffusionstætte lag og helt fri af organiske materialer, der kan gå mug og råd i, hvis der dannes kondens et sted inde i konstruktionen.

Stor effekt med tynde gasbeton-blokke

Den teknisk ideelle løsning er næsten altid at efterisolere et hus på ydersiden. Derved stiller du nemlig så at sige den gamle mur ind i varmen, mens den indvendige efterisolering omvendt stiller den gamle mur ud i frost og slagregn.

Problemet med at isolere udvendig er, at det ændrer husets udseende, og det er altid et stort og kompliceret arbejde. Men vælger du at efterisolere indefra, så er du også nødt til at tænke over, om den gamle væg kan tåle det. Ofte vil en håndværker kunne sige det, men her får vi en ingeniør til at regne på, hvad forskellige tykkelser af porebeton vil betyde.

På hans råd nøjes vi med 50 mm blokke. Heldigvis giver det rigtig meget. Det skærer næsten 40 procent af varmeregningen. Der er langt til moderne mål, men det er en stor gevinst, og stuen bliver kønnere og meget bedre at være i.

LÆS OGSÅ: Sådan arbejder du med lecablokke

Download hele artiklen og se hvordan du gør.