Materiale
Mursten:
Oplagt i murede huse (uanset om stenene er dækket af puds eller ej). Mursten er relativt hårde, men ofte ikke hårdere, end at en almindelig boremaskine kan bore i dem.
Murstensvægge kan uden problemer holde til selv meget tunge ophæng.
Beton:
De fleste nyere etageejendomme og en del nyere huse er bygget af betonelementer. En betonmur er meget hård og kræver både stærke maskiner og specialbor. Enkelte betontyper er så hårde, at kun en borehammer kan klare opgaven. Til gengæld er der i praksis ingen grænser for, hvad muren kan bære.
Porebeton:
Gasbeton, letbeton og porebeton er alt sammen navne for lette betonblokke. I de sidste 40 år har det været et meget populært byggemateriale til parcelhuse.
En porebetonvæg er forholdsvis nem at bore i med et murbor, og en almindelig boremaskine kan fint klare opgaven. Muren kan uden problemer holde til selv ganske tunge ophæng.
Gips:
Pladevægge af gips er meget brugt som indervægge (skillevægge), enten med ét eller to lag gips på et stål- eller træskelet. Pladen er meget nem at bore i, og her kan selv den svageste boremaskine være med.
Uden specialplugs kan du kun hænge helt lette billedrammer o.l. op. Men med de rette plugs er både en- og tolags gipsvægge overraskende stærke.
Bor
Træbor:
Det spiralformede bor til træ er spidst og har skarpe sider og en spiral, der transporterer træspåner op, efterhån den som boret arbejder sig ned i træet.
Du kan bore i gipsplader med træboret, men det vil gøre boret sløvt. Til gengæld kan det være praktisk at have et træbor i baghånden, hvis du borer ind i en trælægte i en gipsvæg. Her giver det stumpnæsede murbor nemlig op.
Murbor:
Slagboret eller murboret er det stumpnæsede bor, der er umuligt at bore med i træ, men som til gengæld hamrer sig sikkert igennem mursten og beton. Boret er faktisk en mejsel, der med en spids af ultrahårdt metal slår sig ind i murværket.
Slagboret skal sidde i en bore maskine med slagfunktion eller i en borehammer. I bløde mursten kan en maskine uden slag også bruges.
Universalbor:
Som navnet antyder, har du her boret, der kombinerer egenskaberne fra alle de øvrige bor i ét. Er du i tvivl om, hvad din væg er lavet af, er dette det oplagte valg, for universalboret kommer sikkert igennem både gips, letbeton og mursten. Beton klarer det også (i hvert fald hvis du ikke skal lave mange huller).
Plug
Universalplugs:
Har du dem her i din samling, kan du hænge det meste op, uanset hvad væggen er lavet af. Til gips-eller træpladevægge skal du dog se grundigt efter på emballagen, for her kan kun de allernyeste varianter være med.
Universalpluggen har riller eller vinger, der fungerer som modhager, når skruen udvider pluggen.
Porebetonplugs:
Der findes særlige plugs til porebeton (eller gasbeton og letbeton). De store producenter har hver deres bud. Fælles for dem er, at de er designet til det porøse materiale, som gasbeton trods alt er.
Gips- og træpladeplugs:
Pluggen her har ikke noget materiale at gribe fat i (en gipsplade er kun 13 mm tyk), så tricket er at få fat på pladens bagside. Enten ved at nylonpluggen krøller sammen og danner en knude inde i hulrummet, eller med en metalplug, der udvider sig kraftigt, når skruen sættes i, og dermed er umulig at trække ud igen. Enkelte universalplugs kan også bruges til pladevægge.
Ting er tungere i strakt arm
Find materiale, bor og plug
Mursten
Beton
Porebeton
Gips
I mursten, beton og porebeton
Bor med murbor. Slå slagfunktionen til. I hård beton kan du få brug for en borehammer. Hold maskinen vandret.
Sæt pluggen i hullet. Hullets dybde skal svare til pluggen plus et par millimeter. Pluggen må ikke rage ud af hullet.