Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gipsvæg

En gipsvæg er genial. Den er billig, og så er den let at bygge. Vi viser dig, hvordan du bygger en gipsvæg, hvordan du hænger tunge ting på en gipsvæg, og hvordan du lapper et hul i en gipsvæg, hvis uheldet er ude.

Opsætning af gipsvæg på en dag

Gipsvægge er geniale! At bygge en gipsvæg er nemt og billigt. Ved opsætning af gipsvæg er der nogle ting, du skal beslutte. Skal væggen bygges på et skelet af metal eller af træ? Din gipsvægs tykkelse? Skal din gipsvæg bestå af et lag gips eller af to? Hvor meget isolering skal der i gipsvæggen? Når du kender svaret på de spørgsmål, kan du bygge en gipsvæg på ingen tid!

Nem opsætning af gipsvæg

For ti år siden var det kun håndværkere, der byggede gipsvægge på stålskeletter. I dag kan almindelige gør det selv-folk også sagtens bruge det lette og smarte system. Det bliver dyrere, men en opsætning af gipsvæg bliver også nemmere, hvis du bygger din gipsvæg på stålskelet.

Gipsvæg med superkræfter

En gipsvæg er ikke lige så stærk som en væg af beton eller mursten. Gips er et porøst materiale, og derfor er det begrænset, hvor meget vægt, en gipsvæg kan bære. Men du kan forstærke din gipsvæg ved at montere plader af krydsfiner bag gipsen. Så kan du hænge næsten hvad som helst op på en gipsvæg – hvis du bruger de rette plugs.

Gipsvægge kræver specielle plugs

Den almindelig plastikplug er ikke god nok, når du skal hænge noget op på en gipsvæg. I hvert fald ikke, hvis der er tale om noget meget tungere end et billede. Ellers skal du bruge ekspanderende gipsplugs. Pluggen går ind bag gipspladerne, hvor den folder sig ud og giver et solidt greb i en gipsvæg. Så kan selv en uforstærket gipsvæg klare en del.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Solidt ophæng i gipsvæg

En gipsvæg skal spartles

Efter opsætning af gipsvæg skal der spartles med spartelmasse og forstærkes med papirstrimler. Man spartler for at gøre samlingerne mellem pladerne usynlige og samtidig gøre væggen stærkere. Når papirstrimlerne er trykket fast i spartelmassen, påføres endnu et lag masse, inden din gipsvæg slibes let.

Sådan lapper du hullerne i en gipsvæg

Gipsvægge kan gå i stykker, men de kan også repareres igen. Det kræver lidt håndværkersnilde og en boremaskine med kopbor at lave en lap til en gipsvæg. Her på siden kan du finde masser af vejledninger til opsætning af gipsvæg, spartling af gipsvæg, reparation af gipsvæg og så videre.

Reparation af gipsvæg? Så læs artiklen: Så let fikser du hullet i gipsvæggen

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage