Fiks muren på rekordtid

Cement- eller kalkmørtel kan være svært at styre for den uøvede. Ofte ender det meste mørtel på gulvet, og der skal pudses ad mange gange. Men med gipspuds er det langt nemmere.

Intro

Gipspuds er rent trylleri. Eller sådan føles det i hvert fald, første gang man bruger det. Særligt hvis man forinden et par gange har prøvet at få en traditionel cementmørtel til at blive siddende på en væg.

Traditionel mørtel kræver nemlig erfaring, håndelag og tid. Og hvis du, som de fleste gør det selv’ere, kun skal reparere huller i væggene få gange i løbet af dit liv, er det temmelig svært at opbygge den store erfaring.

Men gipspudsen kræver ikke meget andet end lidt omhyggelighed, når du blander den med vand, og tålmodighed, imens du rører den godt sammen. Når først den skal op på væggen, er det ingen sag: Den bliver siddende og dækker huller mv. i selv ganske tykke lag.

Du kan kun bruge gips puds indendørs. Til gengæld kan du bygge op til 5 cm tykke lag op i én arbejdsgang. Skal der mere til, må du lade pudsen tørre, kradse op i overfladen og påføre endnu et lag oven på det tørre.

Her bruger eksperten Knauf Goldband, købt tørt i sække med 20 kg i et professionelt byggemarked.

LÆS OGSÅ: Gipspuds er genialt

Vejledning

1

Fjern alt løstsiddende puds. Bank det væk, til hullets kanter er stabile, og flern så de sidste rester og støv med børste og også gerne med støvsuger.

2

Giv underlaget godt med primer, hvis det som her er stærkt sugende. Er underlaget glat og ikke sugende, skal der behandles med betonforankringsklæber.

Til det stærkt sugende underlag skal der bruges forankringsgrunder.

3

Bland pulveret med vand - følg anvisningen på posen. Tilfør vand, til den rette konsistens (som er lind og “flødeskumsagtig”) er opnået. Når du pudser, vil du fornemme, om konsistensen er god.

Der skal omrøres med piskeris, indtil pudsen er helt klumpfri og lind.

4

Pres gipspudsen godt ind i hullets bund. Hold brættet under reparations stedet, så du kan samle det op, der måtte falde ned undervejs.

5

Træk af med pudsebrættet. Ved større skader, eller ved oppudsning af hele vægge, kan gipspuds trækkes direkte på væggen med brættet.

6

Efter halv times tid kan fladen finafrettes med et fugtet pudsebræt med skumgummif ade. Tiden afhænger af lagtykkelse og temperatur, men du kan tydeligt mærke, om pudsen er for blød.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Vægge