Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan lukker du et stort hul i murværket

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Dybe huller i murværket skal lukkes. Forsøger du at fylde dem op med mørtel alene, vil du opleve, at det er svært at arbejde med. Hjælper du derimod mørtlen lidt på vej med et stykke fra en mursten, går det hele meget nemmere.

Fix det i en fart – sådan lukker du et stort hul i murværket.

Hullet er så dybt, at mørtlen vil synke eller falde ud af hullet igen, hvis du forsøger at fylde det.

Intro

Når du udbedrer skader på gammelt murværk, kan du ofte klare dig med en reparationsmørtel med en kornstørrelse på op til 2 mm. Det er den mørteltype, som typisk blev brugt til at mure huse op med, før parcelhusbølgen begyndte at rulle i 1970’erne.

Støder du på huller, der er mere end et par centimeter dybe, risikerer du dog, at mørtlen synker og måske ligefrem falder ud af væggen igen.

LÆS OGSÅ: Vælg den rigtige mørtel

Den langsommelige måde at løse problemet på er ved at fylde hullet ad flere gange med lag på et par centimeters tykkelse. Problemet er bare, at hvert lag helst skal tørre til næste dag, inden du kan bygge udenpå.

Den nemme løsning er derfor at trykke en murbrok ind i hullet, så mørtlen har noget at hæfte på. Med denne fremgangsmåde får du en stærk løsning, som tilmed tørrer hurtigt.

Derfor er det gået galt

  • Løs puds. Årene sætter deres spor på et gammelt hus, og som tiden går, er det ikke unormalt, at malingen og senere pudsen begynder at skalle af.
  • Nedrivning. Afmonterer du kasser, overskabe eller lignende fra væggen, kan der nemt opstå huller, som skal lukkes.
  • Skader. Har du haft en fugt- eller vandskade, vil væggen ofte blive “mør” og kalde på en reparation.

Vejledning

Sådan gør du

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Tag en mursten, og hug den til, så den passer i hullet, og der stadig er plads til mørtlen, som skal binde det hele sammen.

2

Fugt murværket med en forstøverflaske eller en våd klud. Mørtlen har nemlig lettere ved at binde på fugtigt murværk, og samtidig undgås det, at murværket trækker fugten ud af mørtlen.

3

Giv hullet et gavmildt lag mørtel, og tryk murstenen på plads. Se, om du kan “beklæde” siderne, så mørtlen får fat overalt. På den måde sikrer vi os, at stenen danner et helt fast underlag.

4

Fyld hullet op med mørtel, og tryk det godt fast med en murske. Er hullet stort, kan du med fordel trække mørtlen på med et stålbræt eller lignende.

5

Jævn overfladen med en fugtig svamp eller et filtsebræt. Mørtlen skal have tørret et par timer og være så hård, at du skal trykke til for at lave en lille bule med fingeren. Svampen skal ikke være drivvåd, men så fugtig, at du kan glatte overfladen ud.

Materialer

Med en murhammer og en murske eller spartel kan du snildt gå i gang med at lukke et hul i væggen.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage