Forstærket gipsvæg - holder til alt!

Ved at sætte en krydsfinerplade bag gipspladen, når du bygger en ny skillevæg, skaber du en flot, glat væg, som det er langt lettere at hænge ting op på – både de små, lette ting og de store, tunge.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
300 kr/m2

Det er nemt at hænge ting op på en væg med gips på krydsfiner, men det er også lettere at bygge den, især når gipsen skrues på.

Intro

På overfladen ligner den skillevæg, vi bygger her, enhver anden væg, men den er lettere at hænge ting op på end en ren gipsvæg. Og så har vi også på flere måder gjort den let at bygge. Det skyldes, at vi bygger med to vidt forskellige plader og udnytter begge pladers stærke sider.

Den yderste plade er en gipsplade. Gips er uovertruffen, når du vil rejse en glat væg. Gips er nem at spartle og male helt glat. Gips revner ikke, og gips beskytter godt ved en brand.

Bag den har vi en krydsfinerplade. Den kan du uden videre skrue billeder og lette reoler op i uden plugs. Og skal noget tungt op at hænge, får pladeplugs urokkelig fat i krydsfineren.

Her har du glæde af en skruefast konstruktion

En væg beklædt alene med gips kan sagtens bære tunge ting. Også meget tunge ting. To lag gips klarer fint en normal reol og en fladskærm, og tre lag kan du nærmest hænge en bil op på. Men vil du hænge meget mere end et postkort op på gips, skal du bruge specialsøm eller plugs, der danner knuder på bagsiden af pladen. Så selvom du til de helt tunge ophæng kan spare et pladelag ved at sætte en krydsfinerplade bag gipsen, så er den store faste fordel, at du kan slå et lille søm og skrue en almindelig skrue i væggen og fjerne dem igen uden at efterlade store huller.

Den svungne reol har brug for mange skruer, der hver for sig ikke belastes kraftigt. Det er en stor gevinst blot at kunne skrue overalt.

Fladskærmen kan du i teorien måske sætte op med skruer direkte i krydsfinerpladen, men de fleste vil nok være mere trygge, hvis skruen med en plug har et solidt greb bag om pladen.

Overskabene kan du skrue direkte op i krydsfinerpladen med 6-8 skruer. Samler du al vægten i få skruer, må du hjælpe dem med pladeplugs.

Håndvasken vejer selv meget, og ofte lægger vi ekstra vægt ovenpå. Her skal pladeplugs have noget meget solidt at gribe fat bagom.

Bænken kræver et ekstrasolidt ophæng og en solid væg. Her er det godt at vide, at dine pladeplugs får fat bag en stærk krydsfinerplade.

Vejledning

01
Den ydre ramme skrues fast 5 Trin

Selvom vi rejser vores skillevæg under en skråvæg, er princippet for skelettet det samme, som hvis vi bygger under et vandret loft: Først gøres den ydre ram­ me fast, og så fyldes der op med stolper i en afstand, der passer til pla der ne.

Da væggen går helt op i kip, sætter vi dog en ekstra vandret liste ind, inden vi fylder op med stolperne. Og så er vi smarte og skruer de stolper, der skal stå op mod dørkarmen, fast på døren og sætter dem ind i skelettet med dør, karm og det hele. Så sidder det rigtigt!

1

Den længste del af bundlægten (A1) skrues fast. Den rettes ind til vinkelret i forhold til væggen og skrues fast i gulvet.

2

Den korte del af bundlægten (A2) skrues fast. Med et langt vaterpas - eller en helt lige lægte - rettes den på linje med den første lægte (A1) og skrues fast i gulvet.

3

Første lodrette væglægte (A3) skrues fast på væggen (her er det skunken). Den er her ganske kort, men uanset længden er det vigtigt, at den står lodret.

4

Fortsæt op ad væggene i begge sider. Først sætter vi lægten på skråvæggen (A4) i forlængelse af lægten på skunken. Derefter rejser vi lægten (A5) på væggen overfor.

5

En vandret lægte (A6) skrues op mellem lægterne i siderne med midten 244 cm over gulvet - det passer med, at vi lægger krydsfinerpladerne ned på den lange kant.

02
Døren og stolperne placeres i skelettet 5 Trin

Stolperne sættes for hver 60 cm, altså målt fra centrum til centrum, eller lidt lettere: fx fra højrekant til højrekant. Det betyder, at mineraluldsmåtter, der er 56 cm brede, lige kan klemmes ind mellem dem uden spild.

De første stolper, vi sætter ind i skelettet, er nu de to stolper ved døren. Det er utraditionelt, men det er nemt at styre for den, der er i gang med sin første skillevæg. Derfor foreslår vi, at du begynder med at samle døren og gøre en stolpe fast på hver side af den.

1

Dørkarmen samler du med skruer. Husk at bore for til skruerne i bundstykket, som er af hårdt træ og nemt flækker.

2

Sæt en lægte (A7) på hver side af dørkarmen. I længden skal de passe mellem bundlægten (A1) og den vandrette lægte (A6), og husk at gøre dem fast 4,5 cm over karmens bund, så der er plads til bundlægten (A1).

3

En vandret lægte (A8) skrues fast på karmens overstykke. Lægterne rundt om døren giver dig noget at gøre beklædningen fast på, og det skal du også have her.

4

Døren skrues fast i rammen. For at sikre, at karmen passer præcist til døren - eller dørbladet, som det hedder - hægter du først døren på plads i rammen og kiler den forsigtigt fast, så karmen følger den præcist.

5

De øvrige stolper (A9) føjes til. De lodrette stolper placeres, så alle stolpernes højrekant står for hver 60 cm (det er lettere end at måle til stolpernes midterlinje).

03
Skelettet dækkes med finer og gips 7 Trin

Skelettet beklæder du med krydsfiner­ plader, og uden på dem sætter du gips ­ pladerne, der spartles og males. Vil du gøre væggen mere robust, dækker du den med glasfilt, før du maler.

Imellem pladerne lægger du mineraluld, som dæmper støjen. Skal der være kontakter på væggen, borer du hul i lægterne, så elektrikeren kan trække kabler, når du har sat plader på den ene side af skelettet, og forbinde kablerne til kontakter med såkaldte udefradåser, når alle plader er oppe.

1

Krydsfinerpladerne (B) skæres til. Det er lettest med en dyksav med skinne, når du har lagt pladen på et par brædder, som du kan skære lidt ned i. Så ligger begge dele godt understøttet, når du er igennem.

2

Beklæd den ene side af væggen med krydsfinerplader (B). Vi lægger dem her vandret, modsat gipspladerne i næste lag. Sæt 4 x 50 mm skruer for hver 20 cm langs kanten og 30 cm i lægterne i øvrigt.

3

Pres mineraluldsmåtter (C) ind mellem stolperne. Bredden passer, og de skæres til i længden, så de er 4-6 mm for store og lukker tæt ud til lægterne på alle sider. Har du en isoleringskniv, går det nemt.

4

Luk af med krydsfinerplader på den anden side. Også her lægger vi første lag vandret. Krydsfineren har not og fer, så pladerne danner en god, sammenhængende flade, selvom kanterne ikke er understøttet.

5

Gipspladerne (D) skrues på kryds fineren. Det er lettere end på et skelet, for skruerne får fat overalt. Sæt en skrue for hver 20 cm i kanten og for hver 30 cm i midterlinjen.

6

Samlingerne forstærker vi med armerings tape. Det er ikke helt så stærkt som den papirarmering, de professionelle skal bruge, men meget lettere at bruge.

7

Pladerne spartles, armeres og males. Skruer og samlinger spartles over ad flere omgange. Når væggen er glat, grun des den og males, evt. først styrket med glasfilt.

Materialer

 • 45 x 45 mm høvlet fyr/gran
 • 12 mm tagkrydsfiner
 • 45 mm mineraluld, 56 cm brede
 • 13 mm gipsplader, 90 cm brede
 • 50 mm båndstål (evt.)
 • 35 mm gipsskruer, gips på træ
 • Skruer til træ: 5 x 80, 5 x 60 og 4 x 50 mm
 • Vinkelbeslag, maks. 45 mm brede
 • Armeringstape/-papir
 • Gipsspartelmasse
 • Akrylfugemasse
 • 1 dør til indvendig væg
 • Indfatninger til dør
 • Fodpanel
 • 1,6 x 40 mm dykkere
 • Snedkerlim (PVAc-lim)
 • Akrylgrunder
 • Glasfilt m. klæber og fylder (evt.)
 • Vægmaling

Tidsforbrug

2-3 dage plus tørretid

Pris

200-300 kr. pr. kvadratmeter

Sværhedsgrad

Det er lettere at bygge væggen med krydsfiner og gips end at bygge en ren gipsvæg - men spartlearbejdet er det samme.

Tegning

Skillevæg med gips på krydsfiner og trælægter

 • Skillevæggen bygges på et skelet af 45 x 45 mm lægter (A1-A9).
 • Når den ydre ramme (A1-A5) er sat op, placerer vi døren, der allerede er skruet på sine stolper (A7), mellem lægterne på gulvet og i loftet - eller som her, hvor væggen fortsætter til kip, op til en vandret lægte (A6) i en højde, der passer til størrelsen på pladerne.
 • Derpå fyldes op med stolper for hver 60 cm (A9) og mineraluld (B).
 • Skelettet beklædes med krydsfiner (C) og derpå gipsplader (D).
Skillevæg med gips på krydsfiner og trælægter

3D-model

3D-model

Skillevæg

Det bliver nemt at hænge ting op på væggen, når væggen er bygget af gips på krydsfiner.

Åbn 3D-model

3D-model

Skelettet

Skillevæggen bygges på et skelet af 45 x 45 mm lægter.

Åbn 3D-model

3D-model

Døren og stolperne placeres

Døren samles, og der tilføjes en stolpe på hver side. Derefter sættes den på plads mellem de vandrette lægter, inden de sidste stolper føjes til.

Åbn 3D-model

3D-model

Skelettet dækkes

Skelettet beklædes med isolering, krydsfinerplader og gips.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du gipsskruemaskinen

Gipsskruemaskinen kan kun én ting. Til gengæld gør den det til perfektion. Skal du sætte mange gipsplader op, kan du indstille den til at sætte skruerne i præcis den rette dybde, og herefter kan du arbejde lynende hurtigt. I denne video kan du lære alt om maskinens indstilingsmuligheder og om, hvordan du arbejder med den.

Video

TEKNIK: Deling af gipsplader

Med en skarp hobbykniv går det nemt og hurtigt

Video

TEKNIK: Gipsplade-samlinger

Selvklæbende glasfibernet gør samlingen stærk

Video

TEKNIK: Gipsvæg klar til maling

Samlinger og skruehuller spartles og slibes helt i plan

Video

Tips & Tricks

Træ eller stål?

Men trælægterne har også fordele. De er først og fremmest lettere at skrue pladerne op på, fordi de ikke som de tynde stålvægge kan finde på at bøje, når skruen rammer dem. Og så koster de typisk kun det halve.

Stållægter har af mange grunde for en stor del afløst trælægter, når vi bygger pladevægge. De er helt lige. De er hurtige at bygge med, fordi de blot skal skubbes ind i hinanden. Og så vejer og fylder de mindre under transport og arbejde.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...