Intro
Vejledning
01
Den ydre ramme skrues fast
5
Trin
Selvom vi rejser vores skillevæg under en skråvæg, er princippet for skelettet det samme, som hvis vi bygger under et vandret loft: Først gøres den ydre ram me fast, og så fyldes der op med stolper i en afstand, der passer til pla der ne.
Da væggen går helt op i kip, sætter vi dog en ekstra vandret liste ind, inden vi fylder op med stolperne. Og så er vi smarte og skruer de stolper, der skal stå op mod dørkarmen, fast på døren og sætter dem ind i skelettet med dør, karm og det hele. Så sidder det rigtigt!
Den længste del af bundlægten (A1) skrues fast. Den rettes ind til vinkelret i forhold til væggen og skrues fast i gulvet.
Den korte del af bundlægten (A2) skrues fast. Med et langt vaterpas - eller en helt lige lægte - rettes den på linje med den første lægte (A1) og skrues fast i gulvet.
Første lodrette væglægte (A3) skrues fast på væggen (her er det skunken). Den er her ganske kort, men uanset længden er det vigtigt, at den står lodret.
Fortsæt op ad væggene i begge sider. Først sætter vi lægten på skråvæggen (A4) i forlængelse af lægten på skunken. Derefter rejser vi lægten (A5) på væggen overfor.
02
Døren og stolperne placeres i skelettet
5
Trin
Stolperne sættes for hver 60 cm, altså målt fra centrum til centrum, eller lidt lettere: fx fra højrekant til højrekant. Det betyder, at mineraluldsmåtter, der er 56 cm brede, lige kan klemmes ind mellem dem uden spild.
De første stolper, vi sætter ind i skelettet, er nu de to stolper ved døren. Det er utraditionelt, men det er nemt at styre for den, der er i gang med sin første skillevæg. Derfor foreslår vi, at du begynder med at samle døren og gøre en stolpe fast på hver side af den.
Dørkarmen samler du med skruer. Husk at bore for til skruerne i bundstykket, som er af hårdt træ og nemt flækker.
Sæt en lægte (A7) på hver side af dørkarmen. I længden skal de passe mellem bundlægten (A1) og den vandrette lægte (A6), og husk at gøre dem fast 4,5 cm over karmens bund, så der er plads til bundlægten (A1).
En vandret lægte (A8) skrues fast på karmens overstykke. Lægterne rundt om døren giver dig noget at gøre beklædningen fast på, og det skal du også have her.
Døren skrues fast i rammen. For at sikre, at karmen passer præcist til døren - eller dørbladet, som det hedder - hægter du først døren på plads i rammen og kiler den forsigtigt fast, så karmen følger den præcist.
03
Skelettet dækkes med finer og gips
7
Trin
Skelettet beklæder du med krydsfiner plader, og uden på dem sætter du gips pladerne, der spartles og males. Vil du gøre væggen mere robust, dækker du den med glasfilt, før du maler.
Imellem pladerne lægger du mineraluld, som dæmper støjen. Skal der være kontakter på væggen, borer du hul i lægterne, så elektrikeren kan trække kabler, når du har sat plader på den ene side af skelettet, og forbinde kablerne til kontakter med såkaldte udefradåser, når alle plader er oppe.
Krydsfinerpladerne (B) skæres til. Det er lettest med en dyksav med skinne, når du har lagt pladen på et par brædder, som du kan skære lidt ned i. Så ligger begge dele godt understøttet, når du er igennem.
Beklæd den ene side af væggen med krydsfinerplader (B). Vi lægger dem her vandret, modsat gipspladerne i næste lag. Sæt 4 x 50 mm skruer for hver 20 cm langs kanten og 30 cm i lægterne i øvrigt.
Pres mineraluldsmåtter (C) ind mellem stolperne. Bredden passer, og de skæres til i længden, så de er 4-6 mm for store og lukker tæt ud til lægterne på alle sider. Har du en isoleringskniv, går det nemt.
Luk af med krydsfinerplader på den anden side. Også her lægger vi første lag vandret. Krydsfineren har not og fer, så pladerne danner en god, sammenhængende flade, selvom kanterne ikke er understøttet.
Gipspladerne (D) skrues på kryds fineren. Det er lettere end på et skelet, for skruerne får fat overalt. Sæt en skrue for hver 20 cm i kanten og for hver 30 cm i midterlinjen.
Samlingerne forstærker vi med armerings tape. Det er ikke helt så stærkt som den papirarmering, de professionelle skal bruge, men meget lettere at bruge.
Materialer
- 45 x 45 mm høvlet fyr/gran
- 12 mm tagkrydsfiner
- 45 mm mineraluld, 56 cm brede
- 13 mm gipsplader, 90 cm brede
- 50 mm båndstål (evt.)
- 35 mm gipsskruer, gips på træ
- Skruer til træ: 5 x 80, 5 x 60 og 4 x 50 mm
- Vinkelbeslag, maks. 45 mm brede
- Armeringstape/-papir
- Gipsspartelmasse
- Akrylfugemasse
- 1 dør til indvendig væg
- Indfatninger til dør
- Fodpanel
- 1,6 x 40 mm dykkere
- Snedkerlim (PVAc-lim)
- Akrylgrunder
- Glasfilt m. klæber og fylder (evt.)
- Vægmaling
Tidsforbrug
2-3 dage plus tørretid
Pris
200-300 kr. pr. kvadratmeter
Sværhedsgrad
Det er lettere at bygge væggen med krydsfiner og gips end at bygge en ren gipsvæg - men spartlearbejdet er det samme.
Tegning
Skillevæg med gips på krydsfiner og trælægter
- Skillevæggen bygges på et skelet af 45 x 45 mm lægter (A1-A9).
- Når den ydre ramme (A1-A5) er sat op, placerer vi døren, der allerede er skruet på sine stolper (A7), mellem lægterne på gulvet og i loftet - eller som her, hvor væggen fortsætter til kip, op til en vandret lægte (A6) i en højde, der passer til størrelsen på pladerne.
- Derpå fyldes op med stolper for hver 60 cm (A9) og mineraluld (B).
- Skelettet beklædes med krydsfiner (C) og derpå gipsplader (D).

3D-model
Video
Tips & Tricks
Træ eller stål?
Men trælægterne har også fordele. De er først og fremmest lettere at skrue pladerne op på, fordi de ikke som de tynde stålvægge kan finde på at bøje, når skruen rammer dem. Og så koster de typisk kun det halve.
Stållægter har af mange grunde for en stor del afløst trælægter, når vi bygger pladevægge. De er helt lige. De er hurtige at bygge med, fordi de blot skal skubbes ind i hinanden. Og så vejer og fylder de mindre under transport og arbejde.