Let genvej til stenvæg

Det ser tungt og rustikt ud, men det er faktisk både let og hurtigt at bygge en stenvæg. Du kan nemlig bare sætte plader af glasfiber op, der er formet efter en rigtig stenvæg. Det ser ægte ud, men er meget nemmere at arbejde med.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 timer
Pris
700 kroner

Intro

På bare 4 timer blev endevæggen i dette børneværelse forvandlet til en stenvæg med glasfiberplader i stenlook. Pladerne er nemme at skære til med vinkelsliber eller stiksav, og de er lige til at skrue op på væggen. Eventuelle samlinger fuges med akrylfugemasse.

SE OGSÅ: Test af vinkelslibere

Så kan du nemlig male fugerne i samme farve som pladerne, så samlingerne ikke bliver synlige. Pladerne tåler fugt, direkte sollys og temperaturudsving, og de kan bruges både ude og inde – endda i badeværelset.

De fås i mange forskellige varianter. Du kan også købe bjælker, søjler m.m., så der er rigtig mange muligheder. Til væggen her brugte vi blot to plader og to søjler til hjørnerne. Eneste ulempe ved glasfiberpladerne er prisen: knap 700 kroner pr. kvadratmeter.

Pladerne kan findes på nettet - søg på Stonewall, så får du flere muligheder op.

Glasfiberpladen er skåret til og løftes på plads, så den kan skrues fast til væggen. Pladerne vejer 5 kg pr. m². Pladerne er nemme at skære til med vinkelsliber eller stiksav, og de er lige til at skrue op på væggen. Eventuelle samlinger fuges med akrylfugemasse. Så kan du nemlig male fugerne i samme farve som pladerne, så samlingerne ikke bliver synlige.

Pladerne tåler fugt, direkte sollys og temperaturudsving, og de kan bruges både ude og inde - endda i badeværelset.

De fås i mange forskellige varianter. Du kan også købe bjælker, søjler m.m., så der er rigtig mange muligheder.

Til væggen her brugte vi blot to plader og to søjler til hjørnerne.

Vejledning

01
Skær til og sæt op 8 Trin

Glasfiberpladerne er supernemme at skære til. Du skal bruge en vinkelsliber til de lige stræk og en stiksav til mindre indhak og eventuelle buer.

I samlingerne skal du fuge med en akrylfugemasse, der kan males over, når den er tør. Køb en akrylmaling, der passer i farven til de mørkeste steder på pladen. Når den blandes med hvid akrylmaling i små portioner, kan du få et farvespil, der passer til pladens skiftende farvenuancer.

På billederne her på siden viser vi kun, hvordan du monterer pladerne. Vil du også sætte søljer op, kan det ske via lister, der skrues op på væggen.

1

Skær pladen til med en vinkelsliber, når du skal skære ligeud. Producenten anbefaler, at man bruger en diamant skære skive, fordi overfladen indeholder fint stenstøv. Men vi brugte en billig metal skæreskive, og det gik fint.

2

Så er pladen skåret til og næsten klar til at blive sat op. Det er en god idé at lægge noget solid afdækning på gulvet, så du ikke laver ridser i dit gulv.

3

Her skal vi måle ud til en bjælke loftet. Sæt pladen op til loftsbjælken, og mål afstanden fra loftet ned til pladen og rundt om bjælken, mens du mærker med en blyant, så du overfører bjælkens form til pladen.

4

Sav nu ud til loftsbjælken med en stiksav. Du kan evt. slibe de udsavede rundinger med almindeligt slibepapir, så kanterne ikke er så skarpe.

5

Så kan pladen gøres fast til væggen. Vi bruger Montaflex-skruer, der har et lille skruehoved. En skrue pr. 60-80 cm er passende. Det kan også lade sig gøre at sømme pladerne fast.

6

Alle samlinger fyldes med akrylfuge, fordi den kan males over. Du kan også skjule skruehoveder med lidt akrylfugemasse. Når alle fuger er lavet, glatter du dem ud med en pensel.

Glat fugen ud med en pensel dyppet i sulfovand. Penslen giver en lidt ujævn fuge, der passer godt til stenvæggen.

7

Mal fugen, når den er tør efter 1-2 dage. Brug en akrylmaling, og smør den på med en pensel, der har samme bredde som fugen. TIPS: Bland gerne lidt fint strandsand i malingen. Det giver en rustik struktur.

8

Knægten fik sit drømmeværelse – på bare 4 timer. Sengen er bygget af mdf og malet, så den ligner stenvæggen. Glasfiber- pladerne egner sig ikke til møbelbyggeri, da kanterne er ret skarpe.

Materialer

  • 2 glasfiberplader a 133 x 340 cm
  • 2 glasfiberhjørner
  • 4 stk. 21 x 43 mm lister
  • Montaflex-skruer
  • Akrylfugemasse og akrylmaling

Tidsforbrug

4 timer.

Pris

680 kroner pr. m²

Sværhedsgrad

Glasfiberpladerne er nemme at rette til med vinkelsliber og stiksav. Skrues blot fast til væggen. Der kan være brug for en ekstra hånd, hvis en stor plade skal sidde foroven.

Tips & Tricks

Fleksible stenplader

Glasfiberpladerne findes i mange former og farver - fra sort skifer til traditionel rød/gul mursten, med store eller små sten, regelmæssige eller uregelmæssige. Pladerne tåler fugt, så de kan bruges i badeværelset. De er desuden brandsikrede og kan fx sættes op ved en indbygget pejs. Du kan se flere eksempler på, hvordan pladerne kan bruges, på hjemmesiden: www.thestones.dk

Den landlige stil i køkkenet understreges med en stenvæg.

Spisestuen ser rustik ud med en endevæg i stenlook.

Glasfiberpladerne tåler fugt og kan også sættes op i badeværelset.

Glasfiberpladerne er formet efter rigtige sten og belagt med harpiks og stenstøv. De kan bl.a. købes hos Bauhaus.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...