Solidt ophæng i gipsplader

Det er svært at få almindelige skruer til at sidde ordentlig fast i en gipsvæg. Så vil man være sikker på, at det, man skal sætte op, ikke falder ned igen, skal man bruge de specielle dyvler og bøsninger, der findes til gips. Der er flere forskellige typer på markedet, men her har fagmanden valgt dem, som han synes er de bedste.

Den første er en Fischer GK, der er velegnet til ophæng af lamper lister og billeder. Den fås i flere forskellige størrelser. De største, der er beregnet til 2-lagsgips, kan bære op til 17 kg, mens de mindste, som fx denne, kan bære op til 12 kg i et lag gips.

Bøsningen skrues i med en speciel bit, som ofte følger med pakningen. Når bøsningen er skruet i, er det ingen sag at skrue den medfølgende skrue i.

En lignende type er denne dyvel, som udmærker sig ved at være af metal og derfor er lettere at få ind i gipspladerne uden risiko for, at den bøjer, som bøsningerne af plastic har en tendens til. Til disse bøsninger skal man bare bruge en passende bit. Man skal ikke presse for hårdt, når man borer bøsningen i. Det kan skade pladen. Lad i stedet bøsningen selv trække sig ned. De mindste af denne type bøsninger kan holde op til 7 kilo, og de større kan klare en belastning på 11 kilo.

En helt anden type er denne Fischer PD, der i denne størrelse kan holde 16 kilo. Før den kan monteres, skal der bores et hul af nøjagtig samme størrelse som dyvlen. Den trykkes i hullet og slås let ned med en hammer. Pas på ikke at beskadige pladen. Når skruen monteres, udvider dyvlen sig på bagsiden af gipspladen og klemmes solidt fast.

En anden type bøsning er denne Expandet Roset, der har en fantastisk bæreevne. Også den skal der først bores hul til, og så skal den bare trykkes ind, og bolten tages ud, inden man med lette slag slår den på plads. Når bolten skrues i, udvider plasticmuffen sig på bagsiden af pladen og klemmer bøsningen urokkeligt fast.

Den type bøsning kan – for de mindstes vedkommende – bære op til 20 kg, og de største helt op til 70 kg. Denne bøsning er også en af de meget stabile. Denne lille udgave kan bære op til 18 kilo, mens den største kan bære helt op til 30 kg.

Til den skal der også først bores et hul, så bøsningen lige kan komme igennem. Når bolten skrues i, trækker bøsningens metalstjerne sig sammen og sørger for et meget stærkt ophæng. Bøsningen er meget velegnet til gipsvægge, hvor der er hulrum bag, og kaldes da ofte også hulrumsdyvel.

LÆS OGSÅ: Varianter af gipsplugs

Andre læser lige nu ...