Reparér hullet i gipsvæggen

Har du været så uheldig, at gipsvæggen har fået en skramme, er der heldigvis hjælp at hente. Vi viser, hvordan du kan fikse forskellige huller i gipsvæggen.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 timer
Pris
150 kroner

Intro

Har du fået et hul i din gipsvæg - stort eller lille - skal du ikke fortvivle. Du kan sagtens reparere det, så reparationen næsten ikke er til at få øje på. Se her, hvilken metode du skal bruge - alt efter hvor stort hullet er, og om hullet er i en væg af et eller to lag gipsplader.

Vejledning

01
Lille hul i 1 lag gips 2 Trin

Sådan gør du

Har du blot et lille hul i din gipsvæg, fx efter et varmerør, som er blevet fjernet, kan hullet ganske simpelt fyldes med pu-skum. Det er en overkommelig skade at udbedre. Husk altid at bruge handsker og briller, når du arbejder med pu-skum.

1

Fyld hullet med pu-skum, når du har gjort kanten på hullet helt jævn med slibepapir korn 120 og fjernet alt støv.

TIPS: Husk at ryste dåsen med grundigt, inden du går i gang.

2

De små huller i skummet spartles ud med en mellem sandspartel. Hvis der er store huller, skal du “skumme” en gang til, inden du spartler.

02
Lille hul i 2 lag gips 4 Trin

Sådan gør du

Hvis du har to kopbor, der kan bruges på samme måde som et propborsæt, kan du reparere et mindre hul med dem. Hullet i det yderste lag bores ud med det mindste bor. Med det lidt større bor laver du en ny prop, som sættes fast i det borede hul.

1

Bor det ødelagte stykke ud med det lille kopbor, og fjern gipsstykket.

TIPS: Brug evt. et borestyr, fx en træplade med et hul, som passer til det bor, du vil fjerne det ødelagte stykke med. Styret holder boret på plads, så du får et lige snit.

2

Lav en prop i et nyt stykke gips. Nu skal du bruge det største kopbor, så proppen passer i hullet. Der går nemlig et par mm fra til savspor, når du borer.

VIGTIGT! Du må ikke bruge et bor med centerbor, da det vil lave et hul i proppen.

3

Fjern flossede kanter på den nye prop med en skarp hobbykniv. Kanten på hullet skal også skæres ren og pæn for at få et flot resultat.

4

Put gipspladeklæber i hullet, og tryk proppen forsigtigt i. Husk at gøre kanterne rene for støv, så klæberen får en god vedhæftning. Lad det tørre et døgns tid, før du efterbehandler. Hvis der er brug for det, kan du spartle samlingen.

03
Stort hul i 2 lag gips 6 Trin

Sådan gør du

Et større hul i en gipsvæg med to lag kan du reparere ved at skære det yderste stykke fri, hvor hullet er. Så kan du bruge det inderste lag som underlag til det nye stykke gips. Lav hullet firkantet, så det er nemt at måle ud, når du skal skære det nye gipsstykke til.

1

Tegn en vinkelret firkant op omkring hullet, fx med et vaterpas. Tjek målene med en tommestok, så du sikrer, at den optegnede firkant er vinkelret - det gør det lettere for dig, når du skal skære det nye stykke til.

2

Skær det firkantede stykke væk med en hobbykniv. Brug helst en metallineal, så bliver snittet meget præcist.

TIPS: Skær altid på hulsiden af det, du skærer efter. Hvis kniven smutter, skærer du bare ind i det, der alligevel skal fjernes.

3

Fjern det yderste gipslag. Brug et gammelt stemmejern - helst et bredt. Og pas på, du ikke ødelægger det inderste lag gips, der skal bruges som underlag for din reparation.

4

Skær reparationsstykket til med en hobbykniv. Du skal sikre dig, at det har de korrekte mål. 1 mm mindre end hullet på hver led er det optimale - så er der god plads til gipsklæberen.

5

Sæt reparationsstykket fast i hullet. Smør først et tyndt lag gipspladeklæber rundt i kanterne i hullet og et par punkter midt på den inderste plade. Tryk så det nye gipsstykke forsigtigt fast - til det er plant med væggen.

6

Slib overgangen let mellem det nye stykke og gipsvæggen, når klæberen er blevet tør. Det tager ca. 6 timer. Brug en slibeklods eller meget fint slibepapir, korn 180-240.

04
Stort hul i 1 lag gips 5 Trin

Sådan gør du

Et stort hul i en etlags gipsvæg kræver en mere omfattende reparation, fordi du skal sætte forskallingsbrædder op på bagsiden af gipsvæggen, som reparationsstykket kan sættes fast til.

1

Streg en vinkelret firkant op omkring hullet. Tjek målene med en tommestok, inden du saver hullet ud med en gammel fukssvans. Husk at skære på den indvendige side af stregen, så udskæringen bliver så præcis som muligt.

2

Skær en skrå kant hele vejen rundt i hullet. Den skrå kant skal have en bredde på 4-5 mm og en vinkel på 45 grader udad. Affasningen laves for at få plads til mere spartelmasse i samlingen, der dermed bliver stærkere.

3

Sæt forskallingsbrædder op på den indvendige side af gipsvæggen. Sav brædderne til, så de er 10 cm længere end højden på hullet. Placer brædderne, så halvdelen sidder bag gipspladen. Monter brædderne med 3,5 x 32 mm gipsskruer.

4

Skru den nye gipsplade fast i hullet med 3,5 x 32 mm gipsskruer til træ. Skruerne placeres med minimum 1 cm’s afstand til kanten. Du skal også lave en skrå kant på reparationspladen, så spartelmassen kan få godt fat.

5

Reparationen spartles nu med en mellem sandspartel. Du skal spartle og slibe mindst to gange for at være sikker på et pænt resultat. Når du har slebet sidste gang, rengøres væggen, og den er klar til efterbehandling.

Materialer

(Samlet for alle reparationerne):

 • Gipsplade
 • Forskallingsbrædder
 • Pu-skum
 • Gipspladeklæber
 • Sandspartel (mellem)
 • Slibepapir, korn 120 og 180-240
 • Gipsskruer til træ, 3,5 x 32 mm

Specialværktøj

 • Kopbor

Tidsforbrug

Metode 1-3: Cirka 1 time. Metode 4: Cirka et par timer. Dertil kommer tørretid.

Pris

Cirka 150 kroner pr. metode.

Sværhedsgrad

Metode 1-3: Her kan alle være med - også nybegynderen. Metode 4: Er der lidt mere arbejde i, men stadig en overkommelig opgave.

Video

Reparer hullet i gipsvæggen

Brug et skarpt blad i hobbykniven, så snittet ikke flosser.

Deling af gipsplader

Med en skarp hobbykniv går det nemt og hurtigt

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Gipsvæg