Intro
Vejledning
01
Lille hul i 1 lag gips
2
Trin
Sådan gør du
Har du blot et lille hul i din gipsvæg, fx efter et varmerør, som er blevet fjernet, kan hullet ganske simpelt fyldes med pu-skum. Det er en overkommelig skade at udbedre. Husk altid at bruge handsker og briller, når du arbejder med pu-skum.
Fyld hullet med pu-skum, når du har gjort kanten på hullet helt jævn med slibepapir korn 120 og fjernet alt støv.
TIPS: Husk at ryste dåsen med grundigt, inden du går i gang.
02
Lille hul i 2 lag gips
4
Trin
Sådan gør du
Hvis du har to kopbor, der kan bruges på samme måde som et propborsæt, kan du reparere et mindre hul med dem. Hullet i det yderste lag bores ud med det mindste bor. Med det lidt større bor laver du en ny prop, som sættes fast i det borede hul.
Bor det ødelagte stykke ud med det lille kopbor, og fjern gipsstykket.
TIPS: Brug evt. et borestyr, fx en træplade med et hul, som passer til det bor, du vil fjerne det ødelagte stykke med. Styret holder boret på plads, så du får et lige snit.
Lav en prop i et nyt stykke gips. Nu skal du bruge det største kopbor, så proppen passer i hullet. Der går nemlig et par mm fra til savspor, når du borer.
VIGTIGT! Du må ikke bruge et bor med centerbor, da det vil lave et hul i proppen.
Fjern flossede kanter på den nye prop med en skarp hobbykniv. Kanten på hullet skal også skæres ren og pæn for at få et flot resultat.
03
Stort hul i 2 lag gips
6
Trin
Sådan gør du
Et større hul i en gipsvæg med to lag kan du reparere ved at skære det yderste stykke fri, hvor hullet er. Så kan du bruge det inderste lag som underlag til det nye stykke gips. Lav hullet firkantet, så det er nemt at måle ud, når du skal skære det nye gipsstykke til.
Tegn en vinkelret firkant op omkring hullet, fx med et vaterpas. Tjek målene med en tommestok, så du sikrer, at den optegnede firkant er vinkelret - det gør det lettere for dig, når du skal skære det nye stykke til.
Skær det firkantede stykke væk med en hobbykniv. Brug helst en metallineal, så bliver snittet meget præcist.
TIPS: Skær altid på hulsiden af det, du skærer efter. Hvis kniven smutter, skærer du bare ind i det, der alligevel skal fjernes.
Fjern det yderste gipslag. Brug et gammelt stemmejern - helst et bredt. Og pas på, du ikke ødelægger det inderste lag gips, der skal bruges som underlag for din reparation.
Skær reparationsstykket til med en hobbykniv. Du skal sikre dig, at det har de korrekte mål. 1 mm mindre end hullet på hver led er det optimale - så er der god plads til gipsklæberen.
Sæt reparationsstykket fast i hullet. Smør først et tyndt lag gipspladeklæber rundt i kanterne i hullet og et par punkter midt på den inderste plade. Tryk så det nye gipsstykke forsigtigt fast - til det er plant med væggen.
04
Stort hul i 1 lag gips
5
Trin
Sådan gør du
Et stort hul i en etlags gipsvæg kræver en mere omfattende reparation, fordi du skal sætte forskallingsbrædder op på bagsiden af gipsvæggen, som reparationsstykket kan sættes fast til.
Streg en vinkelret firkant op omkring hullet. Tjek målene med en tommestok, inden du saver hullet ud med en gammel fukssvans. Husk at skære på den indvendige side af stregen, så udskæringen bliver så præcis som muligt.
Skær en skrå kant hele vejen rundt i hullet. Den skrå kant skal have en bredde på 4-5 mm og en vinkel på 45 grader udad. Affasningen laves for at få plads til mere spartelmasse i samlingen, der dermed bliver stærkere.
Sæt forskallingsbrædder op på den indvendige side af gipsvæggen. Sav brædderne til, så de er 10 cm længere end højden på hullet. Placer brædderne, så halvdelen sidder bag gipspladen. Monter brædderne med 3,5 x 32 mm gipsskruer.
Skru den nye gipsplade fast i hullet med 3,5 x 32 mm gipsskruer til træ. Skruerne placeres med minimum 1 cm’s afstand til kanten. Du skal også lave en skrå kant på reparationspladen, så spartelmassen kan få godt fat.
Materialer
(Samlet for alle reparationerne):
- Gipsplade
- Forskallingsbrædder
- Pu-skum
- Gipspladeklæber
- Sandspartel (mellem)
- Slibepapir, korn 120 og 180-240
- Gipsskruer til træ, 3,5 x 32 mm
Specialværktøj
- Kopbor
Tidsforbrug
Metode 1-3: Cirka 1 time. Metode 4: Cirka et par timer. Dertil kommer tørretid.
Pris
Cirka 150 kroner pr. metode.
Sværhedsgrad
Metode 1-3: Her kan alle være med - også nybegynderen. Metode 4: Er der lidt mere arbejde i, men stadig en overkommelig opgave.