Sådan får du stærke og skarpe gipshjørner

Med et billigt hjørne profil i stål, plastic eller komposit gør du det nemt at opnå et skarpt og perfekt spartlet gipshjørne, der samtidig er sikret mod stød.

Sådan får du stærke og skarpe gipshjørner

Slagfaste hjørneprofiler beskytter udadvendte gipshjørner mod stød, og så gør de det nemmere at spartle.

Gipsvægge er både stærke, nemme at bygge og nogenlunde billige. Men selvom gipsplader ofte er det oplagte valg til alle mulige typer vægge, så har materialet sine svage sider, og den svageste er de udadvendte hjørnesamlinger, som dårligt tåler stød og slag. Du kan dog nemt forstærke gipshjørner ved hjælp af specialfremstillede profiler, som ikke blot forstærker hjørnet. De sikrer dig også en fin sparteloverflade, som er nem at afslutte.

Profiler til alle formål

Her viser vi dig de grundlæggende principper, når du arbejder med hjørneprofiler.

Vi bruger et kompositprofil til normale beboelsesrum som eksempel, men vi viser dig også, hvilke andre muligheder du har. Hjørneprofilerne findes nemlig i mange forskellige materialer fra stærkt karton til stål, der kan holde til større eller mindre uheld – fra løbehjul til palleløfter. Valget af profiltype påvirker, hvordan det skal monteres, og så har det indflydelse på, hvor nemt det er at spartle.

Forstå princippet

  1. Der spartles op mod profilet. Når der er monteret et spartelprofil på det udvendige gipshjørne, så kan profilet bruges til at spartle op imod. Sådan sikres et skarpt hjørne.
  2. Skruerne holdes fri. Når du skruer gipspladerne fast til skelettet, er det smart at sætte skruerne, så de er placeret ved siden af spartelprofilet og ikke under. Det gør arbejdet nemmere, hvis det er nødvendigt at skille hjørnet ad igen.
  3. Beskytter gipskanten. Spartelprofilets vigtigste formål er at beskytte den eksponerede, porøse gips på kanten af pladen, hvor stød nemt kan gøre stor skade, som er svær at rette op med spartelmasse.

Sådan får du stærke og skarpe gipshjørner

1

Mål, hvor langt et profil du skal bruge for at dække hjørnet fra top til bund.

2

Tilskær profilet, så det passer til det ønskede mål. Her bruger vi et profil i komposit, som kan klippes med en skævbider. Hvis du ikke har et profil, der er langt nok, så kan du tape to stykker sammen.

3

Væd profilet med en blomsterforstøver, så limen på bagsiden bliver aktiveret.

4

Klem profilet ind imod hjørnet. Sørg for, at profilet sidder ret på hjørnet, så kanten ser godt ud med det blotte øje. Det tager nogle øjeblikke, før profilet sidder godt fast, og du bør vente mindst ti minutter, før du begynder at spartle. På den måde er du sikker på, at limen har tid til at hærde.

5

Hvis profilet har svært ved at hæfte på gipspladen, så kan du massere det fast med fingrene, som du kører op og ned ad profilet.

6

Når profilet sidder fast, kan du begynde at spartle. Fordel spartelmassen lidt efter lidt med en bred spartel. I første omgang behøver du ikke at trække en skarp spartelkant.

7

Til sidst kan du trække en skarp og jævn kant med en bred spartel.

Profilerne kan forskellige ting

Med eller uden næse

Profilerne fås med eller uden en næse (en fremtrædende runding), som løber på langs af profilets kant.

Næsen bruges til at spartle op imod, men den betyder også, at du skal spartle tykkere og mere. Profiler med næse bør anvendes, hvis du skal fuldspartle.

Pvc, stål eller komposit

Det er vigtigt at tænke over, hvor hårde slag din forstærkning skal kunne holde til. Du kan nemlig få hjørneprofiler i mange forskellige materialer. Skal din forstærkning kunne tåle en treårig eller en robotstøvsuger, så er PVC eller komposit fint. Regner du med at støde et rullebord imod hjørnet gentagne gange, så overvej profiler i galvaniseret stål.

Montér med lim, tape eller klammer

Hjørneprofiler kan monteres på mange måder. Derfor er det vigtigt, at du ved, hvilken type du køber. Det mest almindelige profil har lim på indersiden, som aktiveres med lidt vand. Men profilerne fås også med tape på indersiden, og nogle skal sættes fast med hæfteklammer.

Ekstra fibervæv til gipspladen

Hjørneforstærkninger med fibervæv i forlængelse af profilet anvendes til forstærkning af netpuds – gælder både ude og inde.

Fleksibelt hjørneprofil

Hvis du skal forstærke et gipshjørne med en kurvet profil, så kan det med fordel ordnes med fleksibelt profiltape, som nemt bukker og bøjer i flere retninger.

    Andre læser lige nu ...