Sådan får du stærke og skarpe gipshjørner
Tilskær profilet, så det passer til det ønskede mål. Her bruger vi et profil i komposit, som kan klippes med en skævbider. Hvis du ikke har et profil, der er langt nok, så kan du tape to stykker sammen.
Klem profilet ind imod hjørnet. Sørg for, at profilet sidder ret på hjørnet, så kanten ser godt ud med det blotte øje. Det tager nogle øjeblikke, før profilet sidder godt fast, og du bør vente mindst ti minutter, før du begynder at spartle. På den måde er du sikker på, at limen har tid til at hærde.
Hvis profilet har svært ved at hæfte på gipspladen, så kan du massere det fast med fingrene, som du kører op og ned ad profilet.
Når profilet sidder fast, kan du begynde at spartle. Fordel spartelmassen lidt efter lidt med en bred spartel. I første omgang behøver du ikke at trække en skarp spartelkant.
Profilerne kan forskellige ting
Med eller uden næse
Profilerne fås med eller uden en næse (en fremtrædende runding), som løber på langs af profilets kant.
Næsen bruges til at spartle op imod, men den betyder også, at du skal spartle tykkere og mere. Profiler med næse bør anvendes, hvis du skal fuldspartle.
Pvc, stål eller komposit
Det er vigtigt at tænke over, hvor hårde slag din forstærkning skal kunne holde til. Du kan nemlig få hjørneprofiler i mange forskellige materialer. Skal din forstærkning kunne tåle en treårig eller en robotstøvsuger, så er PVC eller komposit fint. Regner du med at støde et rullebord imod hjørnet gentagne gange, så overvej profiler i galvaniseret stål.
Montér med lim, tape eller klammer
Hjørneprofiler kan monteres på mange måder. Derfor er det vigtigt, at du ved, hvilken type du køber. Det mest almindelige profil har lim på indersiden, som aktiveres med lidt vand. Men profilerne fås også med tape på indersiden, og nogle skal sættes fast med hæfteklammer.
Ekstra fibervæv til gipspladen
Hjørneforstærkninger med fibervæv i forlængelse af profilet anvendes til forstærkning af netpuds – gælder både ude og inde.