Intro
Vejledning
01
Mål og streg op
4
Trin
Start med at lave en arbejdstegning med inddeling af de lodrette lægter (lodstålet) i stålskelettet. Husk en eventuel dør, så du kan lave en komplet materialeliste. Pladerne er 90 x 120 cm, og hvis de ligger ned, kan du stille lodstålet med 60 cm’s afstand fra center til center af de lodrette lægter. Hvis pladerne står på højkant, skal centerafstanden være 45 cm.
Vi vælger at lægge pladerne ned og bygge dem op i halvforbandt, altså forskudt en halv plade for hvert lag. Det sparer lidt på stålskelettet.
Mål op til skillevæggen. Her skal den stå vinkelret ud fra endevæggen. Rørene til en håndklædetørrer, der skal sidde på væggen, har vvs’eren gjort klar.
Hold styr på vinklerne, så væggen kommer til at sidde vinkelret på endevæggen og parallelt med den modstående væg. En krydslaser som denne er genial, men 3:4:5-reglen kan også gøre det .
Sæt mål af i begge ender, og træk så en kridtsnor, på både gulv og loft, så du har to linjer at arbejde efter.
TIPS: Stregerne skal afsættes, hvor den ene kant af stålskinnen skal sidde.
02
Byg skelettet
6
Trin
Stålskelettet er ikke anderledes, end når du arbejder med gipsplader. Dog kan du købe stålet fra Fermacell og få en lidt kraftigere og bredere model, der er særligt velegnet til fibergips.
Præcision er afgørende, for er væggen skæv, kan den ikke rettes, og så vil særligt monteringen af døren give dig problemer senere hen.
Fremgangsmåden er: bundskinnen på gulvet, en lodskinne på væggen, en topskinne i loftet og så lodskinner pr. 60 cm (eller 45) cm, målt fra skinnens midte til den næste skinnes midte.
Husk at tage hensyn til el- og vvs-installationer, når du bygger væggen.
Klip bundskinnen i den rette længde. Her går den fra væg til dørhul og må have to hak ud for rørene til håndklæde tørreren. Husk at lægge støjdæmpende filt under skinnen.
Sæt bundskinnen fast i gulvet. Bor for, og slå 5 x 30 mm slagplugs i for hver 60-80 cm. Er der træunderlag, skrues skinnen fast pr. 50 cm med passende skruer.
Skru den lodrette skinne fast til væggen. Skinnen er skåret 1 cm for kort for at gøre plads til loftskinnen. Den fastgøres på samme måde som bundskinnen i gulvet.
Skub topskinnen ind over den lodrette skinne. På den måde er der hold på den, mens du skruer den fast. I gipsloftet her bruger vi 3,9 x 41 mm gipsskruer og skruer op i loftets stålskelet.
Sæt de lodrette skinner (lodstålet) op. De skal klippes til på længde og skal stå med 60 cm’s mellemrum fra center til center af skinnen (45 cm, hvis de står op). Inddelingen bliver altså 60, 120, 180 cm osv.
03
Sæt pladerne op
7
Trin
Pladerne måler 90 x 120 cm. Vi lægger dem ned og sætter dem i halvforbandt, og så er det ligesom at bygge med Lego.
Start med en halv plade i nederste række, og lav rækken færdig. Start så næste række med en hel plade osv.
Pladerne har rette kanter, og de limes imod væg og loft og i alle samlinger.
Når du skærer med rundsav, kan du lægge en bunke plader på et par bukke, så de danner et arbejdsbord. Stil saven på en skæredybde på 12 mm, og skær.
Pladerne er 12,5 mm tykke, så det er nemt at knække den sidste halve millimeter over til sidst.
Husk at tilslutte støvsuger til saven.
Sav en plade midt igennem, så den måler 60 x 90 cm. Rundsavens skæredybde skal stå på 12 mm, og støvsugeren skal være tilsluttet. Det støver rigtig meget!
Knæk pladen over. Når pladen er skåret igennem, knækker du den sidste halve millimeter af og fjerner grater og støv, så limen kan hæfte.
Gør limen klar. Du skal ikke lime endnu, men åbn patronerne og sæt den specielle tud på, så du har den klar.
Skru pladen fast. Brug gipsskruer til hårdgips. Producenten laver både skruer i bånd til gipsskruemaskine og løse, som der bruges her, til en almindelig bore/skruemaskine.
Sørg for, at pladerne står vandret. Er gulvet skævt, må du klodse den nederste række plader op. Pladen skæres til, så den passer hen til dørstolpen.
Kom lim på pladekanten, umiddelbart før du skal sætte den næste plade op. Der skal så meget på, at der presses lidt ud i samlingen, når du monterer den næste plade.
04
De sidste detaljer
3
Trin
Når du er færdig på den ene side, gentager det hele sig igen på den anden. Du skal bare lige sikre dig, at alle kabler inde i væggen er trukket, som de skal. I vores tilfælde gælder det også vandrør til håndklædetørrer.
Vi har aftalt med elektrikeren, at vi skærer hul til kontakterne.
Inden du sætter pladerne op på den anden side, skal der isolering imellem. Hvis du vil støjdæmpe, skal du huske også at tætne mellem dørkarmen og stålskelettet med en gummifuge, ellers suser lyden den vej.
Til slut er der kun tilbage at spartle alle samlinger og så male eller tapetsere.
Forberedelse til stikkontakter. Her borer vi for til kontakter, så elektrikeren blot skal tilslutte dem. Ved at gøre det, inden pladerne sættes op på den anden side, kan vi nemt få fat i kablerne.
Materialer
Til stålskelettet:
• Kantskinner (til loft og gulv)
• Lodstål (til lodrette stolper)
• Kantbånd (fi lt)
Fra Fermacell:
• 12,5 mm fi bergipsplader, 90 x 120 cm
• Klæbefuge (lim)
• 3,9 x 32 mm skruer til hårdgips
Desuden:
• Slagplugs
• Isolering
Specialværktøj:
• Fixertang
Tidsforbrug
En mindre væg som denne med et enkelt dørhul kan klares på et par dage.
Pris
Cirka 2000 kroner for den viste væg med 12 gipsplader
Sværhedsgrad
Pladerne er nemme at arbejde med. Er du omhyggelig med dit stålskelet, er det nemt.
Tips & Tricks
Skal du have en dør i skillevæggen
Hvis du bygger en skillevæg af fibergipspla-derne og har brug for en døråbning, bygger du stålskelettet op, fuldstændig som du ville gøre til traditionelle gipsplader: to stolper (stålskinner) i lod og en overligger.
Fibergipspladerne er dog en del stærkere end de skrøbelige kartonbeklædte gipsplader, så du behøver ikke at være helt så nøjeregnende med antallet af de lodrette stykker mellem overligger og topskinne.