Solid væg med kun ét lag gips

Nu er de superstærke fibergips plader endelig til at håndtere. Med et nyt, handy format kan du nemt bygge en solid væg med kun ét lag gips på hver side.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dag
Pris
2.000 kroner

Intro

Tunge og store fibergipsplader har været på markedet længe, men har været forbeholdt professionelle håndværkere med det rette værktøj til at håndtere de klodsede og tunge plader. Men nu kan du købe pladerne i et handy format på 90 x 120 cm; samme mål som de små gipsplader. Og så kan du nemt og enkelt flytte rundt på og skære i de superstærke plader.

Med traditionelle gipsplader skal du bygge din væg med to lag gips for at sikre tilstrækkelig styrke. Skal du hænge noget tungt op på væggen, fx en fladskærm, må du enten forstærke væggen yderligere mens du bygger den, eller bruge store, besværlige plugs, som efterlader huller, der er svære helt at fjerne igen, hvis flad-skærmen skal have en ny placering.

Men med fibergipsplader kan du nøjes med ét lag gips. Pladerne er så stærke, at du kan sætte plugs og skruer direkte i dem uden yderligere forstærkning.

Du slipper også for at spartle de dybe spartelkanter ud mellem pladerne, for fibergipspladerne skal blot stødes sammen og limes, hvorefter du skraber overflødig lim væk og trækker et tyndt lag sandspartel ud over hele væggen. Så står den flot og glat og lige til at male eller tapetsere, alt efter smag og behag.

Prisen på pladerne er lidt højere end gipspladernes, men med kun ét lag bliver prisen på væggen omtrent den samme.

Vejledning

01
Mål og streg op 4 Trin

Start med at lave en arbejdstegning med inddeling af de lodrette lægter (lodstålet) i stålskelettet. Husk en eventuel dør, så du kan lave en komplet materialeliste. Pladerne er 90 x 120 cm, og hvis de ligger ned, kan du stille lodstålet med 60 cm’s afstand fra center til center af de lodrette lægter. Hvis pladerne står på højkant, skal centerafstanden være 45 cm.

Vi vælger at lægge pladerne ned og bygge dem op i halvforbandt, altså forskudt en halv plade for hvert lag. Det sparer lidt på stålskelettet.

1

Mål op til skillevæggen. Her skal den stå vinkelret ud fra endevæggen. Rørene til en håndklædetørrer, der skal sidde på væggen, har vvs’eren gjort klar.

2

Hold styr på vinklerne, så væggen kommer til at sidde vinkelret på endevæggen og parallelt med den modstående væg. En krydslaser som denne er genial, men 3:4:5-reglen kan også gøre det .

3

Sæt mål af i begge ender, og træk så en kridtsnor, på både gulv og loft, så du har to linjer at arbejde efter.

TIPS: Stregerne skal afsættes, hvor den ene kant af stålskinnen skal sidde.

4

Marker placeringen af de lodrette stållægter og evt. dørhul. Nu kan du se, om du skal starte med en hel plade, eller skære lidt af, så du ikke ender med en stump i den anden ende af væggen.

02
Byg skelettet 6 Trin

Stålskelettet er ikke anderledes, end når du arbejder med gipsplader. Dog kan du købe stålet fra Fermacell og få en lidt kraftigere og bredere model, der er særligt velegnet til fibergips.

Præcision er afgørende, for er væggen skæv, kan den ikke rettes, og så vil særligt monteringen af døren give dig problemer senere hen.

Fremgangsmåden er: bundskinnen på gulvet, en lodskinne på væggen, en topskinne i loftet og så lodskinner pr. 60 cm (eller 45) cm, målt fra skinnens midte til den næste skinnes midte.

Husk at tage hensyn til el- og vvs-installationer, når du bygger væggen.

1

Klip bundskinnen i den rette længde. Her går den fra væg til dørhul og må have to hak ud for rørene til håndklæde tørreren. Husk at lægge støjdæmpende filt under skinnen.

2

Sæt bundskinnen fast i gulvet. Bor for, og slå 5 x 30 mm slagplugs i for hver 60-80 cm. Er der træunderlag, skrues skinnen fast pr. 50 cm med passende skruer.

3

Skru den lodrette skinne fast til væggen. Skinnen er skåret 1 cm for kort for at gøre plads til loftskinnen. Den fastgøres på samme måde som bundskinnen i gulvet.

4

Skub topskinnen ind over den lodrette skinne. På den måde er der hold på den, mens du skruer den fast. I gipsloftet her bruger vi 3,9 x 41 mm gipsskruer og skruer op i loftets stålskelet.

5

Sæt de lodrette skinner (lodstålet) op. De skal klippes til på længde og skal stå med 60 cm’s mellemrum fra center til center af skinnen (45 cm, hvis de står op). Inddelingen bliver altså 60, 120, 180 cm osv.

6

Klem skinnerne sammen med en fiksertang. Hvis du vender skinnen som vist, kan du nemmere holde i flangen, når du skruer pladerne på.

03
Sæt pladerne op 7 Trin

Pladerne måler 90 x 120 cm. Vi lægger dem ned og sætter dem i halvforbandt, og så er det ligesom at bygge med Lego.

Start med en halv plade i nederste række, og lav rækken færdig. Start så næste række med en hel plade osv.

Pladerne har rette kanter, og de limes imod væg og loft og i alle samlinger.

Når du skærer med rundsav, kan du lægge en bunke plader på et par bukke, så de danner et arbejdsbord. Stil saven på en skæredybde på 12 mm, og skær.

Pladerne er 12,5 mm tykke, så det er nemt at knække den sidste halve millimeter over til sidst.

Husk at tilslutte støvsuger til saven.

1

Sav en plade midt igennem, så den måler 60 x 90 cm. Rundsavens skæredybde skal stå på 12 mm, og støvsugeren skal være tilsluttet. Det støver rigtig meget!

2

Knæk pladen over. Når pladen er skåret igennem, knækker du den sidste halve millimeter af og fjerner grater og støv, så limen kan hæfte.

3

Gør limen klar. Du skal ikke lime endnu, men åbn patronerne og sæt den specielle tud på, så du har den klar.

4

Skru pladen fast. Brug gipsskruer til hårdgips. Producenten laver både skruer i bånd til gipsskruemaskine og løse, som der bruges her, til en almindelig bore/skruemaskine.

5

Sørg for, at pladerne står vandret. Er gulvet skævt, må du klodse den nederste række plader op. Pladen skæres til, så den passer hen til dørstolpen.

6

Kom lim på pladekanten, umiddelbart før du skal sætte den næste plade op. Der skal så meget på, at der presses lidt ud i samlingen, når du monterer den næste plade.

7

Pladen op imod loftet er afkortet 3-4 mm, så der er plads til fuge imellem plade og loft.

04
De sidste detaljer 3 Trin

Når du er færdig på den ene side, gentager det hele sig igen på den anden. Du skal bare lige sikre dig, at alle kabler inde i væggen er trukket, som de skal. I vores tilfælde gælder det også vandrør til håndklædetørrer.

Vi har aftalt med elektrikeren, at vi skærer hul til kontakterne.

Inden du sætter pladerne op på den anden side, skal der isolering imellem. Hvis du vil støjdæmpe, skal du huske også at tætne mellem dørkarmen og stålskelettet med en gummifuge, ellers suser lyden den vej.

Til slut er der kun tilbage at spartle alle samlinger og så male eller tapetsere.

1

Forberedelse til stikkontakter. Her borer vi for til kontakter, så elektrikeren blot skal tilslutte dem. Ved at gøre det, inden pladerne sættes op på den anden side, kan vi nemt få fat i kablerne.

2

Vi isolerer med 70 mm isolering. Battsene på 60 x 90 cm passer præcist imellem stålskinnerne.

3

Den overskydende lim skrabes af næste dag, inden væggen fuldspartles med et tyndt lag sandspartel.

Materialer

Til stålskelettet:

• Kantskinner (til loft og gulv)
• Lodstål (til lodrette stolper)
• Kantbånd (fi lt)

Fra Fermacell:
• 12,5 mm fi bergipsplader, 90 x 120 cm
• Klæbefuge (lim)
• 3,9 x 32 mm skruer til hårdgips

Desuden:
• Slagplugs
• Isolering

Specialværktøj:

• Fixertang

Tidsforbrug

En mindre væg som denne med et enkelt dørhul kan klares på et par dage.

Pris

Cirka 2000 kroner for den viste væg med 12 gipsplader

Sværhedsgrad

Pladerne er nemme at arbejde med. Er du omhyggelig med dit stålskelet, er det nemt.

Tips & Tricks

Skal du have en dør i skillevæggen

Hvis du bygger en skillevæg af fibergipspla-derne og har brug for en døråbning, bygger du stålskelettet op, fuldstændig som du ville gøre til traditionelle gipsplader: to stolper (stålskinner) i lod og en overligger.

Fibergipspladerne er dog en del stærkere end de skrøbelige kartonbeklædte gipsplader, så du behøver ikke at være helt så nøjeregnende med antallet af de lodrette stykker mellem overligger og topskinne.

Omkring dørhullet skal der lidt ekstra stålskinner til.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Gipsvæg