Ophængning der holder

Er den overbelastede knagerække flået ud af væggen, eller er fladskærmen faldet ned og har knust krystalvasen? Bare rolig: Det sker ikke igen. Med en smule viden om plugs kan du hænge hvad som helst op og få det til at holde.

Det er virkelig belastende, når det, man har hængt op på væggen, ikke kan holde til belastningen. Det kan være fladskærmen, der pludselig sidder løst, knagerækken, der bliver flået ud af væggen, eller, endnu værre, køkkenskabet, der dratter ned af væggen midt om natten med et gevaldigt brag.

I langt de fleste tilfælde skal årsagen til problemet findes inde i væggen: Måske passer den plug (rawlplug), der er brugt, ikke til det materiale, væggen er bygget af. Måske er pluggen for svag i forhold til den vægt, den skal bære. Eller måske passer det hele sammen, og du har blot glemt at sørge for, at borehullet, som pluggen sidder i, var støvsuget, inden du satte pluggen i. Så sidder pluggen ikke fast.

LÆS OGSÅ: Hvilken rawplug skal jeg vælge?

Få ophænget til at holde

Uanset hvad årsagen er, er løsningen simpel:

1. Find ud af, hvad din væg er bygget af

2. Find pluggen, der passer til, og i den dimension, der kan bære den fornødne vægt.

3. Bor så hullet, og sæt pluggen i på den rigtige måde uden at sjuske.

Hvor tungt er det?

Knagerække

Knagerækken kan være drilsk, fordi den i sig selv ikke er ret tung, men kan belastes ret voldsomt af alle gæsternes tunge vinterfrakker, familiens tasker og rygsække - eller juniors vægt, når han hopper op for at hænge frakken på plads på knagen.

Belastningen sker kraftigst på de øverste skruer i direkte træk udad, så her gælder princippet om at “gå med både livrem og seler”. Vælg plugs, der måske kan virke en smule overdrevne til opgaven. Trævæggen kan sagtens klare opgaven uden plugs.

Fladskærms-tv

Når fladskærmen skal hænges plant op på væggen, skal beslaget helt enkelt monteres med plugs, der svarer til flad-skærmens vægt. Men sidder fladskærmen på et beslag, der kan trækkes ud fra væggen, øges belastningen, i takt med at TV’et trækkes udad. Her skal du regne på vægten (se formlen herunder).

Q (30 kg) x A (57 cm) / B (45 cm) = Plug skal kunne bære 38 kg.

Skab

Et skab fyldt med porcelæn er tungt. Det er typisk skruet fast til væggen både i top og bund. De øverste skruer belastes både med direkte udtræk og med et vinklet tryk nedad. Så har du en skrue i hvert af de øverste hjørner, er det her, du skal fordele vægten (to plugs, der hver kan bære 40 kg, kan bære 80 kg tilsammen).

Hvad er væggen lavet af?

Hvad er der inde bag tapetet? Det første, du kan gøre, er at banke på væggen. Er den solid, eller er det en plade med hulrum bagved? Det kan give dig en idé om, hvorvidt det er en gipsvæg eller fx solid beton. Men om det er beton eller mursten, kan være sværere at afgøre. Fat boremaskinen. Bor et (lille) hul et sted, hvor det kan skjules, eller der, hvor du under alle omstændigheder skal bore hul til pluggen. Brug evt. et universalbor; så er du helgarderet.

Sådan sætter du pluggen rigtigt fast

Du kan vide nok så meget om vægmaterialer, bor og plugs, men hvis du ikke monterer dine plugs korrekt, risikerer du, at det hele er spildt.

Det kan lyde voldsomt, men noget så simpelt som at glemme at støvsuge eller puste borehullet fri for støv, inden du sætter pluggen i, kan være kritisk. Støvet kan betyde, at pluggen ikke griber ordentligt fast i hullets sider, og resultatet kan være, at dit skab, din hylde eller dit fladskærms-TV dratter ned af væggen med tiden. Men gør du det, som vi viser her, holder det.

Bor vandret ind i væggen. Boredybden er vigtig. Du skal bore min. 5 mm dybere end pluggens længde; flere producenter anbefaler endda min. 10 mm. Markér hullets dybde ved at sno tape omkring boret.

Støvsug hullet fri for støv. Hullet skal renses, for at pluggen kan sidde fast. Du kan også puste støvet ud med et sugerør (luk øjnene imens).

Den passende murplug slås ind på plads, så den ligger i plan med væggen.

Husk, at skruediameteren skal passe til pluggen, og skruelængden skal være lig med pluggens længde + 10 mm + emnets tykkelse.

Hvilken plug passer til din mur?

De fleste plugs er lavet af nylon, et superstærkt og fleksibelt materiale, der giver godt “bid” til skruen, i takt med at pluggen udvider sig i det forborede hul. Der findes specialiserede plugs til alle vægtyper, og når de anvendes korrekt, er bæreevnen kolossal. I trævægge behøver du ikke plugs, kun skruer.

Hvilken plug passer til din mur?

Andre læser lige nu ...