Hvilken rawplug skal jeg vælge?
Du skal altid vælge rawplug efter underlaget. Læs med her og blive klogere på, hvilken rawplug du skal vælge.

Our website does not support Internet Explorer.
To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.
Du skal altid vælge rawplug efter underlaget. Læs med her og blive klogere på, hvilken rawplug du skal vælge.
Når vi skal bore noget fast, bruger vi på dansk en “ravplug”. Det er der i virkeligheden ikke noget, der hedder, men producenten bag den originale Rawlplug er nok ikke ked af, at netop deres produkt har lagt navn til nylon-dimsen, der sikrer, at en skrue kan få fat i snart hvilket som helst underlag. Og med tiden er Rawlplug altså blevet til rawplug eller ravplug.
Når rawpluggen sidder i væggen, og du skruer en skrue i, vil rawpluggen udvide sig og tage endnu bedre fat.
Du skal vælge rawplug efter underlaget. Altså: skal du sætte noget op i en murstensvæg, en gipsvæg, en letbetonvæg eller noget helt fjerde? Rawplugs fås i utallige varianter, og de er ofte designet sådan, at de egner sig bedst til bestemte materialer. Heldigvis kan du købe allround-plugs, der er sidder effektivt fast i stort set alle murede materialer, fx letbeton, beton eller mursten.
LÆS OGSÅ: Plugs - overblik på 5 minutter
Hvis du bor i et muret hus, så køb en æske rawplugs, der passer til murede materialer. Du kan fint klare dig med allround-plugs til langt de fleste opgaver. Skal du hænge særligt tunge ting op, så må du købe ind til det specifikke formål.
Hvis du har gipspladevægge eller andre pladematerialer med hulrum bagved, duer almindelige rawplugs ikke. Her skal du have fast i rawplugs, der enten danner en knude på bagsiden af pladen, så den ikke kan trækkes ud igennem hullet, eller typen med et anker, der stoppes ind i hullet, hvor det folder sig ud og holder igen på bagsiden af pladen.
Du skal gå i en stor bue udenom billige rawplugs i hård plast. Det er typisk dem, der følger med, hvis du køber et (billigt) ophæng til håndklæderne eller lignende. Rawplugs af plast er typisk dårlige til at tage fat, og de bliver skøre med tiden. Gode rawplugs er lavet af nylon.
Du kan læse flere guider til den rigtige rawplug i Gør Det Selv. Producenternes hjemmesider er ofte også en god hjælp, og på emballagen til dine rawplugs bør det også fremgå, hvilke materialer, de er egnet til, og hvor mange kilo, der designet til at bære i et givent materiale.
Tilmeld dig nu og få Gør Det Selvs nyhedsbrev direkte i din indbakke 3 gange om ugen.
Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér
Ny bruger? Få adgang nu!
Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.