Hvilken rawplug skal jeg vælge?

Du skal altid vælge rawplug efter underlaget. Læs med her og blive klogere på, hvilken rawplug du skal vælge.

Rawplugs, Rawlplugs eller bare plugs ...

Når vi skal bore noget fast, bruger vi på dansk en “ravplug”.

Det er der i virkeligheden ikke noget, det hedder, men producenten bag den originale Rawlplug er nok ikke ked af, at netop deres produkt har lagt navn til nylon-dimsen, der sikrer, at en skrue kan få fat i snart hvilket som helst underlag.

Og med tiden er Rawlplug altså blevet til rawplug eller ravplug.

Rawplugs udvider sig

Når rawpluggen sidder i væggen, og du skruer en skrue i, vil rawpluggen udvide sig og tage endnu bedre fat.

Hvilken rawplug skal jeg vælge?

Du skal vælge rawplug efter underlaget. Altså: skal du sætte noget op i en murstensvæg, en gipsvæg, en letbetonvæg eller noget helt fjerde? Rawplugs fås i utallige varianter, og de er ofte designet sådan, at de egner sig bedst til bestemte materialer. Heldigvis kan du købe allround-plugs, der er sidder effektivt fast i stort set alle murede materialer, fx letbeton, beton eller mursten.

Køber du en kasse universal-plugs i forskellige størrelser, er du godt dækket ind, hvis du bor i et muret hus.

LÆS OGSÅ: Plugs - overblik på 5 minutter

Hvor mange typer af rawplugs skal jeg have liggende?

Hvis du bor i et muret hus, så køb en æske rawplugs, der passer til murede materialer. Du kan fint klare dig med allround-plugs til langt de fleste opgaver. Skal du hænge særligt tunge ting op, så må du købe ind til det specifikke formål.

Hvis du har gipspladevægge eller andre pladematerialer med hulrum bagved, duer almindelige rawplugs ikke. Her skal du have fast i rawplugs, der enten danner en knude på bagsiden af pladen, så den ikke kan trækkes ud igennem hullet, eller typen med et anker, der stoppes ind i hullet, hvor det folder sig ud og holder igen på bagsiden af pladen.

Rawplugs gips

En roset som denne er velegnet til gipsplader. Når du sætter en skrue i, danner rawpluggen en knude inde i hulrummet.

Er der rawplugs, jeg skal undgå?

Du skal gå i en stor bue udenom billige rawplugs i hård plast. Det er typisk dem, der følger med, hvis du køber et (billigt) ophæng til håndklæderne eller lignende. Rawplugs af plast er typisk dårlige til at tage fat, og de bliver skøre med tiden. Gode rawplugs er lavet af nylon.

Hvor går jeg hen, hvis jeg er i tvivl om mine rawlplugs?

Du kan læse flere guider til den rigtige rawplug i Gør Det Selv. Producenternes hjemmesider er ofte også en god hjælp, og på emballagen til dine rawplugs bør det også fremgå, hvilke materialer, de er egnet til, og hvor mange kilo, der designet til at bære i et givent materiale.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Søm og skruer