Flot samling med falsk smig

Du kan sagtens lave fodlister med indadvendte samlinger på skæve vægge, så det ser ud, som om de er skåret perfekt i smig uden snyd. Se her hvordan.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
15 minutter
Pris
Gratis
Sådan bliver resultatet, hvis du blot støder to profiler sammen på 90 grader.

Sådan bliver resultatet, hvis du blot støder to profiler sammen på 90 grader.

Intro

Når du samler fodlister i indadvendte hjørner, er det ikke nok kun at skære panelerne i smig.

På papiret er det et spørgsmål om to 45-graderssnit, der samles i et 90-gradershjørne, men det holder kun på helt lige vægge med lige gulve, og dem er der ikke mange af.

Heldigvis kan du undgå at skulle slås med gabende samlinger, der skal laves om senere eller spartles efter, hvis du gør som fagfolkene og skræddersyer hver enkelt samling.

Teknikken består i kun at lade toppen af de to paneler mødes i snit på 45°. Bunden af profilerne skæres til, så de tager højde for de skævheder, der er i de to vægge. Nøglen til flotte samlinger, der ikke gaber, er en tålmodig opmåling af hver enkelt indadvendt samling.

Vejledning

01
Tilpas fodlisterne en ad gangen 7 Trin

Du skal først finde de skæve vinkler, som desværre er forskellige fra samling til samling. Metoden er den samme, men målene afviger gang for gang. Derefter skal du tage dig god tid til at overføre de skæve vinkler til listesamlingerne, og endelig skal du skære listerne til, så de mødes i 45 grader i toppen og 90 grader i bunden. Hovedparten af opgaven udføres på det ene stykke liste, som monteres til sidst, mens stykke to skal monteres, før du begynder resten af arbejdet.

1

Brug en vinkel, som lægges plant med gulvet og stødes ind mod fodlisten, til at tjekke, på hvilken vinkel listen møder gulvet. Målene på det trekantede mellemrum, der opstår mellem vinkel og liste, skal bruges fremadrettet.

2

Brug bagsiden af vinklen til at tegne en 45-graders streg, der krydser listens profilerede del.

3

Læg et snit på stregen med en listesav eller en manuel geringssav. Du må kun save gennem den profilerede del af listen. Er listen firkantet, må snittet gå til en femtedels dybde.

4

Tegn den målte vinkel på listen, så den begynder i savsporet, du netop har lavet.

5

Skær til med en stiksav. Det er supervigtigt, at du laver et pænt og lige snit fra bunden, der først skifter retning, når saven møder snittet i topprofilen. Brug også stiksaven til at udglatte overgangen til den tand af træ, der stikker ud.

6

Listerne kan næsten samles nu. Du mangler blot at lave plads til den trætand, der rækker ind over modstykket. Hold listen over den monterede del. Rids omkring tanden, fra hjørnet og ud.

7

Fjern det opmærkede træ med en hobbykniv. Tag lidt ad gangen, så der ikke forsvinder for meget. fortsæt indtil samlingen er pæn.

Materialer

  • To stykker fodliste

Specialværktøj

  • Listesav eller manuel geringssav
  • Tømmervinkel
  • Stiksav

Tidsforbrug

Det tager omtrent et kvarter at lave en samling.

Pris

Det er gratis at lave foruden prisen på listerne.

Sværhedsgrad

Teknikken er ikke kompliceret, men kræver dog lidt øvelse, før det sidder i hænderne.

Video

Almuepanel - indvendigt hjørne

Helt tæt samling, selv om væggene er skæve

Rent snit med stiksaven

Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...