Høje paneler

Skal du have høje fodpaneler, så lav dem selv, og du får dem, præcis som du vil have dem. Med mdf og lister, der fås i utallige varianter, kan du let efterligne gamle, originale fodpaneler, som ikke kan købes færdige.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
120 kr/m

Intro

Høje fodpaneler er populære igen. Tidligere blev de betragtet som en dyr og besværlig løsning, men nu vender de tilbage. Det er stadig en lidt besværlig løsning, men det er betydeligt billigere at lave fodpanelerne selv frem for at få en snedker til at lave dem. Det mest almindelige “gamle” panel er almuepanelet, som sagtens kan købes som færdigt panel, typisk med en højde på 92, 118 eller 142 mm.

Hvis du skal efterligne et eksisterende fodpanel som her, kan det blive nødvendigt at lave panelet selv, så det kommer til at ligne originalen mest muligt. Det kræver, at du bygger panelet op af mdf-plader og forskellige lister, som du bruger som “byggeklodser”. Men når du maler det til sidst, kan det ikke ses, at du har stykket det sammen af forskellige lister.

Efterlign originalen

Ikke alle fodpaneler findes som færdiglavet standard. Derfor bygger vi et selv af fem forskellige lister og et stykke mdf.

Hvis du skal efterligne nogle eksisterende fodpaneler, er det smart at tage en stump med af det gamle, så du lettere kan sammenligne. Her bruges et stykke mdf-plade og fem forskellige lister som “byggeklodser” for at ramme det gamle panels udseende 98 pct. Du kan vælge en lettere løsning med kun to lister, hvis du kan leve med, at fodpanelet ikke ligner det originale helt så godt.

Vejledning

01
Forberedelse 3 Trin

Når du skal ud at købe lister til fodpaneler, er det en god idé at tage en stump af de originale paneler med. Du kan også lave en tegning med mål af det fodpanel, der skal efterlignes. Det gør det meget lettere at finde de lister, der passer bedst. Specielt hvis du skal lave almueprofiler.

Typisk bygges et højt fodpanel op af en bund- og topliste og et stykke mdf som den glatte del på midten, der giver den individuelle højde på dit panel.

Det gamle panel skal skæres til i hjørnerne, inden du går i gang med at bygge det nye op, så du får en pæn samling.

1

Mål de eksisterende fodpaneler op. Opmålingen er vigtig, når du skal ud at købe lister til at bygge de nye op med, så de ligner de originale så meget som muligt.

2

Skær listerne i 45 grader i enderne. Snittet - og dermed samlingen - bliver pænest, hvis du bruger en kap/geringssav, men du kan også bruge en skærekasse.

3

Skær de gamle fodpaneler i 45 grader i hjørnerne, så du kan lave en pæn samling med de nye paneler, du bygger op. Her bruges en multicutter, men du kan også sagtens bruge et skarpt stemmejern.

02
Byg fodpanelet op 7 Trin

Når du bygger fodpanelet op, skal du altid starte med det svære snit i hjørnet og så arbejde dig væk fra det.

Begynd med mdf-pladen. Hvis gulvet er skævt, kan det blive nødvendigt at klodse den op, så den kommer til at sidde helt lige. Det skal du være specielt opmærksom på i ældre huse, hvor der ofte vil være skævheder i gulvet.

Mdf-pladen både limes og skrues fast til væggen, og når den er på plads, sætter du listerne på med lim og dykkere.

Til sidst spartles og males fodpanelet, så hullerne til dykkerne forsvinder og samlingerne bliver pæne.

1

Sæt mdf-pladen op. Her er det nødvendigt at klodse den op, så den er vandret, fordi gulvet ikke er helt lige. Laver du din mdf-plade 2 cm for smal, er der plads til at justere for skævheder forneden ved gulvet. Den nederste liste dækker nemt.

2

Smør monteringslim på bagsiden, og skru pladen fast i top og bund, så skruerne bliver dækket af lister. Dermed minimerer du spartelarbejdet.

3

Sæt listerne fast med trælim og dykkere, og byg dit panel op. Brug 1,2 mm dykkere. En dykkerpistol er næsten ikke til at undvære til et arbejde som dette.

4

Sav evt. bredere lister til ved indfatningen, inden du monterer dem. Hvis top- eller bundlisten er tykkere end indfatningen, skæres den til hen mod døren med et 20 graders snit bagud. Så er der ikke et skarpt hjørne, der stikker ud.

5

Den sidste profilerede liste skæres til og sættes fast under den store kvartstafliste med lim og dykkere. Nu er alle listerne på plads.

6

Brug lidt akrylfugemasse i samlingen ved det gamle panel, så samlingen bliver helt tæt. Akrylfugemasse er praktisk, fordi det kan males over.

7

Spartl, og mal til sidst fodpanelet to gange, hvis du ikke har formalet listerne. Ellers kan du nøjes med at give samlinger og dykkerhuller en enkelt gang maling.

03
Pæne hjørnesamlinger 4 Trin

Er væggene ikke helt lige, skal du tage højde for det, når du laver samlingerne på fodpanelerne. Her vises i en modelopstilling, hvordan samlingen laves i et fodpanel, der er købt færdigt.

Væggene kan sagtens være skæve, specielt i ældre huse, og det er vigtigt, du tager højde for det, når du sætter fodpaneler op. Du kan du ikke bare save dine paneler på 45 grader med skæve vægge, så bliver dine hjørnesamlinger ikke pæne. I stedet må du måler op og saver ud, så du tager hensyn til den skævhed, væggene har. Se, hvordan du gør.

1

Skær almuepanelet i 45 grader på den øverste profilerede del. Det glatte stykke saves over 1 cm længere tilbage.

2

Sæt panelet på plads i hjørnet. Panelet er fri af den skæve væg, undtagen i det øverste profilerede stykke, som er synligt.

3

Læg vinklen på gulvet, og hold den hen til panelet, så du kan måle, hvor skævt det andet panel skal skæres. Tegn målet op på det andet panel.

4

Sav det andet fodpanel til. I det øverste profilerede stykke er der skåret i 45 grader. Det glatte stykke saves til med den skævhed, du har målt.

Materialer

Mdf-plade, 12 mm
• Liste, 15 x 68 mm
• Kvartstafliste, 9 x 9 mm
og 21 x 21 mm
• Hulkelliste, 12 x 12 mm
• Forkantliste, 9 x 15 mm

Desuden:
• Dykkere, 1,2 x 38 mm
• Skruer, 4,2 x 55 mm
• Trælim og monteringslim
• Maling og evt. akrylfugemasse

Specialværktøj:
• Multicutter
• Dykkerpistol

Tidsforbrug

Cirka en dag til 6 meter fodpaneler

Pris

Cirka 100-120 kroner pr. meter

Sværhedsgrad

Det er generelt nemt, men vær omhyggelig med samlingerne, som er det sværeste ved opgaven.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...