Lav flotte høje paneler

Følg med, når vi viser, hvordan du laver klassiske høje paneler med perlestaf. Opstillingen her angiver fodpanel og dørindfatning, hvor fagmanden starter med at markere en panelhøjde på 88 cm.

Med et vaterpas slås der en vandret streg, så vi er sikre på, at panelet bliver helt lige. Nu hvor højden kendes, kan alle profilbrædderne skæres til i længden. Panelet købes under navnet perlestaf og fås typisk i fyrretræ med en bredde på enten 86 mm eller 108 mm.

Når alle brædderne er skåret til, skal der montagelim på væggen. Her bruger vi en almindelig vandbaseret montagelim. Du bør i øvrigt altid lime på skrå, så hvert bræt får fat i flere limstreger, da det giver den bedste vedhæftning. Samtidig skal du også undgå at lukke limfugerne i enderne. For hvis det er en ydervæg, kan der stå lidt kulde, som ikke må lukkes inde mellem limbanerne.

Der skal være ca. 15-20 cm mellem hver limstreg. Når først limen er på væggen, har du 5-20 minutter, afhængigt af underlag og temperatur, til at få brædderne på, inden limen hærder. Det nemmeste er at samle tre til fire af profilbrædderne og så montere dem på væggen. På den måde undgår du at tvære limen rundt, når fer og not samles. Panelerne skal trykkes godt ind i limen, så du er sikker på, at de sidder solidt fast.

Når de næste brædder skal monteres, skal du være omhyggelig med at få slået de to stykker godt sammen, så samlingen bliver helt tæt. Er væggen en smule skæv, kan du lige give et par af brædderne et lille dykkersøm i bunden for at holde brædderne helt tæt til væggen, mens limen hærder.

På samme måde arbejder du dig støt gennem hele rummet. I bunden stødes perlestafpanelerne blot ned til fodpanelet. Perlestafprofilbrædder stikker med deres tykkelse på 15,5 mm 0,5 mm ud over toppen på et standard fodpanel, hvilket giver en flot skyggeeffekt. Som afslutning i toppen kan man fx sætte en hulkelliste og en kvartliste som vist her.

Vi har dog valgt en anden løsning. Først lægges der en stribe montagelim på toppen af brædderne. Ovenpå lægges der et stykke 21 x 43 mm stigetræ som afslutning. Det giver en flot afslutning på toppen. Overgangen mellem paneler og stigetræ lukkes med en 9 x 9 mm kvartstafliste, der fastgøres med små dykkere. Samme type liste kan du også sætte i overgangen mellem stigetræ og væg.

Tilbage er blot at give panelerne en gang maling. Denne type paneler er et godt valg, hvis du vil lave et klassisk ”svensk”-inspireret højt panel langs væggen.

    Andre læser lige nu ...