Glat væg i én arbejdsgang

Er du skræmt af tanken om, hvor stort et arbejde det er at fjerne glasvæv, hessian eller strukturpuds? Se hvordan du skyder genvej med multipuds og sparer både tid og penge.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
95 kr./m2

Intro

Tiderne skifter, og det gør moden også. Mange har strukturmaling, hessian eller glasvæv på væggene. Fordi det var moderne, dengang det blev lavet. Nu drømmer mange om at komme af med strukturerne i tapetet og i stedet få en glatpudset, malet overflade.

Problemet er blot, at det ikke umiddelbart er så ligetil: Strukturmaling er meget hård og næsten umulig at slibe af. Hessian og glasvæv er klæbet på væggen med en lim, der ikke lader sig opløse, og prøver du at skrabe vævet af, følger en del af underlaget med, og så bliver det bøvlet!

Sandspartel kunne være en løsning, men den er meget finkornet og kræver, at væggen spartles helt glat. Det kræver en del øvelse. Derfor er svaret multipuds. Den har en grovere kornstørrelse og giver en mere rustik overflade, så du ikke behøver at spartle overfladen helt jævn. Multipuds klæber på stort set alt, også malede flader. Og overfladen bliver hård og robust.

Så mange trin sparer du

Traditionel sandspartel kan også sikre dig en glat væg, men ud over at den er sværere at spartle med, kræver det også mange flere arbejdsgange end multipuds.

Vejledning

01
Forbered væggen 5 Trin

Inden du starter på pudsearbejdet, skal alle skruer og søm fjernes. Murbøsninger (plugs) skal enten trækkes ud eller bankes minimum 5 mm ind i væggen.

Alle områder, hvor vævet sidder løst, skal skæres af. Du kan høre en hul lyd, når du stryger hånden hen over væggen på de steder, hvor vævet er løst. Hold også en lampe tæt op ad væggen: Strejflyset afslører alle buler.

Dybere huller spartles bedst ud med gipspuds (multipuds er kun til tynde lag). Du kan fylde op til 5 cm dybe huller ud uden at få svindrevner. Her blev en dør fjernet og et bræt monteret på vægkanten, så der skulle spartles en del.

1

Skær løst væv væk med en hobbykniv. Fjern hellere for meget end for lidt. Det er nemmest at mærke alle løse områder op på en gang og så skære.

2

På bræddevæggen med rør og puds skæres al løs puds af med et skråt snit ind til helt fast puds. Støv af med en kost, og stryg hullet med akrylgrunder, især på pudskanten.

3

Forstærk hjørnet med en kantskinne (beregnet til gipsplader). Hold et vaterpas eller et lige bræt op, så hjørnet af skinnen ligger i plan med væggen, og skru den fast med gipsskruer.

4

Træk gipsmørtel på med et stålbræt. Træk det helt ud på kantskinnen. Når det er blevet fast, kan du glatte efter. Når det er tørt, skal det stryges med akrylgrunder (primer).

5

Vask væggen grundigt. Specielt hvis den har ”nikotinbelægning”. Brug grundrens fortyndet med vand efter producentens anvisning. Vask efter med rent vand, og lad væggen tørre.

02
Træk multipuds på 8 Trin

Der skal trækkes to lag multipuds på væggen. Første lag skal jævne væggen ud og give en god basis for andet lag. Du kan pensle vand på væggen inden andet lag multipuds, men nemmere og mere sikkert er det at stryge væggen med akrylgrunder (primer/forankringsgrunder). Så får du ensartet sugning og har god tid til at lave den endelige finish, uden at multipudsen tørrer, inden du er færdig.

Den sidste glatning af multipudsen kan klares med et pudsebræt forsynet med svamp, men det er faktisk meget nemmere og mere sikkert for den uøvede blot at bruge en stor svamp. Så er risikoen for at lave spor i pudsen mindre.

1

Dæk omhyggeligt af. Brug afdækningstape på vinduer, døre, fodpaneler og lignende. Her fjernede vi de gamle fodpaneler. Så kan de nye monteres efter pudsningen.

2

Bland en lille portion multipuds. Pudsen skal anvendes inden for to timer. Hæld pulveret i en balje. Husk at have en støvmaske på, indtil pulveret er blandet op med vand.

3

Hæld vand i og bland i fem minutter. Konsistensen er fin, når multipudsen har næsten jævn overflade. Her bruger vi en blandemaskine. Du kan også vælge at røre med en kraftig boremaskine med et piskeris i.

4

Kom multipuds på et stålbræt og træk det på væggen nedefra med en jævn bevægelse og med et godt tryk ind mod væggen. Lav en ”bane” ad gangen, så bliver det mest jævnt.

5

Dagen efter kan du slibe eventuelle fremspring af med slibepapir korn 60. Eller endnu nemmere ved, som her, at køre et rivejern hen over væggen.

6

Kom vand på væggen med en hvidtekost eller pensel. Så tørrer andet lag puds ikke for hurtigt. Du får endnu mere tid til at arbejde med pudsen, hvis du stryger hele væggen med akrylgrunder.

7

Kom andet lag puds på. Den skal være lidt tykkere i konsistensen end første lag. Træk det på med stålbrættet i en bane ad gangen, ellers kan du ikke nå at glatte det, inden det tørrer.

8

Glat straks overfladen med kanten af en hårdt opvredet svamp. Pres ikke for hårdt, så begynder du at ”flytte rundt” på multipudsen.

03
Mal væggen 3 Trin

Du kan lade vægge med multipuds stå ubehandlede, og så behøver du ikke at læse videre. Men de fleste foretrækker at male dem, så de ikke er grå: Først stryges væggene med akrylgrunder (også kaldet primer eller forankringsgrunder).

Den sikrer god vedhæftning og ensartet, lav sugeevne.

Herefter er det en fordel at stryge væggen med vævfylder. Den er billigere end slutmalingen og fylder godt ud.

Slut af med to gange akrylmaling. I køkken og bad skal du male med akrylmaling glans 25, så du kan vaske væggene af, når der er behov for det.

1

Stryg nu væggen med akrylgrunder. Skal du kun bruge en mindre portion, kan du lave din egen grunder ved at blande en del hvid snedkerlim (PVA-lim) med otte dele vand.

2

Mal væggen med vævfylder. Brug en stor pensel, så fylder du bedre overfladen ud, end du gør med en rulle. Når vævfylderen er tør, slutter du af med at rulle to gange maling på.

3

Væggene er blevet pudset med multipuds. De er blevet jævne. Men overfladen står rustik som gammeldags puds. Det klæder det gamle hus.

Materialer

  • 2 kg multipuds pr. m² væg
  • Grundrens
  • Akrylgrunder
  • Gipspuds
  • Vævfylder
  • Akrylmaling

Specialværktøj

  • Stålbræt
  • Evt. blandemaskine

Tidsforbrug

Stuen med ca. 30 m² væg tog et par dage. Husk at regne tørretider med.

Pris

Cirka 95 kroner pr. m²

Sværhedsgrad

Multipuds er væsentligt lettere at spartle jævn end fx sandspartel. Du får hurtigt taget på det.

Video

TEKNIK: Spartling med multipuds

Hæfter på næsten alle overflader

TIPS: Usynlig spartling på glasvæv

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...