Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pudsning af væg

Der findes mange måder at pudse vægge på, men her på siderne har vi samlet de mest udbredte, så du kan få råd og vejledning, når du skal i gang med at pudse vægge.

Pudsning af vægge indendørs

Uanset om du har en rå væg eller blot fliser eller glasvæv, der skal forsvinde til fordel for en helt glat flade, så kan vejen frem være at pudse væggen op.

En rå mur eller en ujævn væg kan rettes op med puds. Her kan du bruge puds til indendørs brug. Det kan være en cementbaseret puds eller en gipspuds. Gipspudsen er meget nem at abejde med og at modellere, så hvis du skal pudse væg om hjørner eller i indhak, kan det være en fordel at bruge gipspuds.

Pudsning af ujævn væg

Hvis væggen er meget ujævn, kan du med fordel sætte ledere op. Det kan være lister på fx en centimeters tykkelse, som du skrue ind i væggen. Med et langt vaterpas eller en retskinne (retskede) som du holder på tværs af listerne kan du sikre dig, at de sidder, som de skal.

Listerne sikrer nu, at pudset ligger i et ensartet lag, når du trækker af på langs med listerne.

Tyndpudsning af væg

Hvis du blot skal gøre en rimelig jævn væg helt glat, skal du blot pudse eller spartle den med en egnet mørtel (til pudsning af væg). Du kan købe en cementbaseret mørtel, men det er nemmere at bruge sandspartel eller gipspuds, som blot trækkes på væggen i et ganske tyndt lag med en god, bred spartel.

Vil du slette mønstret glasvæv, er det også den type puds, du skal bruge for at skabe en glat overflade. Hvis vævet sidder ordentligt fast på væggen, er det nærmest umuligt at få af. Til gengæld kan du roligt spartle det over, uden at frygte, at det falder ned.

Pudsning af væg i vådrum

Der er i princippet ikke forskel på, om du pudser vægge i et vådrum eller et andet rum. Metoden er den samme. Det eneste, du skal sikre dig er, at den puds, du vælger til pudsning af væg i vådrum rent faktisk kan bruges i vådrum. Det bør fremgå af emballagen.

En fiberforstærket puds, fx Multipuds, kan bruges både i våde og tørre rum, og den er nem at arbejde med. Samtidig kan den hæfte på alt fra glasvæv til glatte fliser uden problemer.

Pudsning af væg i kælder

I kælderen skal du være noget mere påpasselig med, hvad du kommer på væggene. Det kan være fristende at tro, at fugten udefra blot skal bremses, og det bliver den fx med et godt lag cementbaseret puds. Men den vej skal du IKKE gå, hvis du skal pudse væg i din kælder. Vand vil altid nå frem, og stopper du det, finder det en anden vej, eller det skubber din puds af væggen.

Puds på kældergulve skal være diffusionsåbent, så vandet kan trænge igennem (ikke i stride strømme, men som mikroskopiske dråber) og blive ventileret bort inde i kælderen.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage