2 metoder til pudsning af ujævne vægge

Når du skal pudse meget ujævne vægge, kan du vælge at bruge traditionel pudsmørtel eller moderne gipspuds. Vi viser begge metoder her - step for step.

Intro

Ujævne vægge kan være svære at få pæne. Så enten må du pudse dem, beklæde dem eller gøre en dyd ud af det rå udseende og simpelt hen fremhæve det rustikke, fx ved at give hele murværket en såkaldt sækkepudsning.

Når du skal pudse vægge, kan du vælge at bruge traditionel pudsmørtel eller moderne gipspuds. Materialerne er faktisk lige gode og koster omtrent det samme, når de er blandet op, men de er ikke lige lette at arbejde med.

Her kan du se, hvordan du pudser op med henholdsvis pudsmørtel og gipspuds, og hvilke fordele og ulemper der er ved at bruge de to materialer.

Vejledning

01
Forarbejdet er det samme 3 Trin

1

Forarbejdet består i at fjerne al løs puds med en murhammer eller med hammer og mejsel. Områder med løs puds afsløres nemt af en hul lyd, når du banker på væggen med hammerens skaft.

Er der tale om en trævæg, skal du fjerne rør, ståltråd og søm. Anvend en knibtang til formålet.

Hvis væggens puds er meget porøs, bør hele pudslaget bankes ned, så du har fast grund at arbejde på.

2

Rens væggen for støv og småbrokker. Er der brædder i væggen, armeres med metalnet, så pudsen ikke senere slår revner. Gør nettet fast med papsøm eller kramper.

Til pudsmørtel skal væggen nu vandes med en hvidtekost, hvorefter du kan gå i gang.

Til gipspuds bruger du i stedet mikrodispenser på sugende overflader. Bemærk, at mikrodispenser skal tørre.

3

Hæld vand og tørpuds eller gipspulver i en stor plastbalje, og bland det grundigt med et piskeris i en stærk boremaskine.

Bland kun gipspuds til 25 minutters forbrug, så den ikke når at størkne. Pudsmørtel kan du blande i større portioner.

Husk, at den første omgang mørtel skal have konsistens som tynd grød. Til udkast bruges cirka 5 kg tørmørtel pr. kvadratmeter.

02
Pudsmørtlen: lag for lag 2 Trin

Når du alligevel skal pudse væggen op, er det en god idé at skære rørinstallationerne ind i væggen, inden du går i gang. Det samme gælder faste installationskabler. Rør og kabler kan fikseres med lynbeton, og omkring dem kan der fyldes op med cementmørtel.

Skal der være plads til indbyggede stik-kontakter eller afbrydere, skal der også gøres plads til dem, inden væggen pudses op. En væg af pudsmørtel kan du få helt glat ved at slutte med et lag sandspartel.

1

Lav nu lodrette pudsledere pr. ca. 150 cm på væggen. Det er 10-15 cm brede striber af pudsmørtel, der skal være helt i lod.

Husk at vande væggen først. Bagefter, når lederne er tørret, kan du kaste et lag tynd pudsmørtel ud eller påføre det med en kost.

2

Træk pudsmørtel på mellem lederne med et stort pudsebræt. Træk overflødig mørtel af med et lige bræt eller en retskinne, der hviler på lederne.

Glat efter med pudsebræt (se trin 4 og 5 i gipspuds-vejledningen). Sandspartler du til sidst, får du en superglat væg.

03
Gipspuds: lag for lag 5 Trin

1

Tag først fat på de dybe steder og kanterne. Stryg omkring huller med grunder, før du trykker gipspudsen mod nettet med en murske. Ved større reparationer kan du eventuelt bruge et pudsebræt.

2

Forstærk ved dybe revner i murværk eller overgange mellem forskellige materialer: Træk en tynd bane gipspuds hen over området. Klip en strimmel armeringsnet (glasfibervæv) ud med en saks, og tryk det fast med en murske.

3

Bland ekstra store portioner til reparation af større områder. Kom rigeligt med puds på væggen med et pudsebræt, og træk herefter overflødig puds af ved hjælp af et langt, lige bræt eller en metalskinne.

4

Efter en time er pudsen ved at være så hård, at du kan gå i gang med filtsningen. Dyp et filtsebræt med skumgummi eller filt i vand, og kør med et let tryk og cirkulerende bevægelser hen over pudsen.

5

Den opblødte overflade glittes (glattes) til slut med kanten af et langt stålbræt - en såkaldt amerikaner. Du kan dog også benytte en ganske almindelig malerspartel til formålet - den skal blot være mindst 30 cm bred.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...