Intro
Vejledning
01
Grunder
3
Trin
Væggene skal grundes, før du begynder at pudse.
Grundmalingen giver en god vedhæftning og lukker evt. sugende overflader. Det sidste er dog ikke så vigtigt her, hvor der allerede er påført vådrumsmembran.
Grundmalingen er også med til at sikre en lys og ensfarvet bund, så der ikke senere vil kunne anes skygger eller misfarvninger gennem pudslaget.
Hæld grundmalingen op i en malerbakke, og sørg for, at din malerrulle er blevet vasket grundigt igennem før brug, så den ikke fnugger.
Start med at grundmale i hjørnerne og rundt om eventuelle rørgennemføringer. Brug en pensel der, hvor rullen ikke kan komme ind.
02
Kalkpuds
3
Trin
Efter et døgn skal væggene pudses op med et 3-4 mm tykt lag kalkpuds. Det fylder evt. ujævnheder ud. Kalkpudsen kommer færdigoprørt og er lige til at trække på væggen med et pudsebræt. Da pudsen er ret tyndtflydende, er det en fordel at male det på med en pensel. Bagefter glattes med et stålpudsebræt, til væggen er helt glat. Det kræver lidt håndelag og nogen øvelse.
Husk at pudse rundt om rørgennemføringer. Det er lettest med penslen, da den kan komme ind i alle kroge.
03
Tadelakt
6
Trin
Når kalkpudsen er tør, kommer du til det sjove: at få det finkornede pudslag, tadelakt, lagt på. Det skal danne den vandtætte og blanke overflade, som vi ønsker at opnå. Det er vigtigt, at tadelakten ikke er helt tør, før du begynder at polere den, da den skal kunne trykkes lidt sammen i processen. Derfor skal du kun arbejde med en kvadratmeter væg ad gangen.
Start med at sprøjte vand på en kvadratmeter af væggen, som du pudsede i går. Vandet skal på, for at fugten ikke trækkes ud af tadelakten, når den påføres.
Kom tadelakt på et glittebræt. Bemærk, at tadelakten er ret tynd, så du kan ikke balancere med ret meget ad gangen.
Glat efter med glittebrættet, og kom evt. mere tadelakt på. Sørg for at jævne alle overgange ud. Du kan arbejde med tadelakten, til den begynder at blive lysere.
Vask glittebrættet hele tiden, så der ikke sidder indtørrede pudsrester på det, som kan lave ridser i væggen.
04
Slutbehandling
2
Trin
Hvis du bruger tadelakt i vådrum, er det vigtigt, at væggene efterbehandles.
Når tadelakten er færdigpoleret og helt tør, dvs. efter et par døgn, skal den have en afsluttende behandling. Du kan enten give den bivoks, som vi bruger her, eller sæbe, der er en udbredt metode sydpå. Bivoksen giver en blankere overflade, mens sæben gør overf aden mere silkemat. Begge overf adebehandlinger gør væggen vandskyende og skal vedligeholdes et par gange om året.
BIVOKS kommes på væggen med en pensel i et tyndt lag. Bagefter poleres væggene - bedst med en polerskive på en excentersliber eller boremaskine.
Hvis du ikke kan polere overfladen blank, skal der mere voks på. Bliver overfladen hvid, er der for meget voks på. Det fjernes med terpentin.
Materialer
• 5 l grundmaling
• 10 kg kalkpuds, indfarvet
• 8 kg tadelakt, indfarvet
• 1 kg bivoks (materialerne købes som en samlet pakke, her fra Stiltje)
Specialværktøj
• Stålpudsebræt
• Blankpoleret, rustfrit glittebræt
Tidsforbrug
Vi brugte 1 uge på et badeværelse på 9 kvadratmeter.
Pris
Cirka 9000 kroner for alle fire vægge, i alt 29 kvadratmeter tadelakt
Sværhedsgrad
Det her er ikke helt let. Vi anbefaler, at du ikke starter med et helt badeværelse. Øv dig på en enkelt væg først.