Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Puds med gipspuds

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Gipspuds er smart, når en væg skal pudses glat i en fart. Det er nemt at arbejde med, det synker ikke, og det kan påføres i op til 5 cm’s tykkelse. Den færdigpudsede væg er sugende, så den skal efterbehandles. Og den er ikke hård som ved cementpuds, så det er en god idé at armere overfladen efterfølgende med fx væv eller filt.

Uanset om der er tale om mindre huller eller en skæv væg, der skal rettes op, så kan opgaven klares med gipspuds.

Uanset om der er tale om mindre huller eller en skæv væg, der skal rettes op, så kan opgaven klares med gipspuds.

Puds ujævne vægge glatte

1

Før gipsen kan binde, skal væggen renses med grundrens og derefter primes. Gipspuds og primer bør være samme fabrikat, så man er sikker på, de kan arbejde sammen.

2

Hvis der er niveauforskelle på vægfladen, så der skal et ekstra tykt lag på nogle steder, opsættes først “ledere” i form af trælister. De opsættes midlertidigt med 1 meters mellemrum.

3

Når gipspudsen er rørt op, trækkes den på nedefra og op. Brug et stort stålbræt, og tag kun et felt ad gangen, da gips tørrer hurtigere end almindelig puds. Laget kan være op til 5 cm tykt.

4

Når gipsen er trukket på, rettes den af med et bræt, som kan nå ud over begge ledere. Brættet holdes tæt på lederne lidt på skrå og føres fra side til side opad.

5

Når gipsen er hård, men ikke hærdet (under 1 time), fjernes lederne, og der pudses videre. De pudsede flader glittes med et vådt stålbræt. Alternativt slibes med slibepapir, når væggen er hærdet.

Dæk murstensvægge

1

Før en murstensvæg kan pudses, skal den renses af og primes. Derpå røres gipspuds op i en spand til en konsistens, der ikke er for tør, men lige akkurat kan stå af sig selv, som på billedet.

2

Gipsen trækkes på nedefra og op i zigzagbevægelser. Murstensfuger er forbavsende dybe, så der går rigtig meget puds til. Ved et 5 mm tykt pudslag går der cirka 9 kg til en kvadratmeter.

3

Det er ikke muligt at trække puds helt op til loftet. Derfor vender man pudsebrættet og trækker nedad. Har pudsen den rette konsistens, bliver den pænt hængende.

4

Straks efter at pudsen er trukket på, skal den rettes af. Til det bruger man et langt, lige bræt eller allerhelst en aluminiumsskinne, der kaldes et retholt. Træk i zigzagbevægelser nedefra og op.

5

Fortsæt afretningen ved at føre brættet eller skinnen vandret hen over pudsen. Det er også sådan, man retter af oppe under loftet. Et kortere bræt på 0,5 m kan anbefales her.

6

Når gipsen efter knap en time er blevet fast i overfladen, filtses den med et filtsebræt og vand. Brættet føres i cirkulære bevægelser, og eventuelle småhuller fyldes ud med gips som vist.

Forberedelser: 2 vigtige trin

For at sikre at gipspuds kan få ordentligt fat, skal overfladen være renset for fedt og støv. Og først når den er helt tør efter rengøring, skal den grundes med forankringsgrunder eller betonbinder.

Gipspuds blandes med vand efter anvisningerne på emballagen. Det tørrer hurtigt, så rør ikke mere op, end der kan påføres og rettes af på en halv times tid.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Artikel: Puds med gipspuds
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage