Smart teknik: Pudset væg med betonlook

Med gipspuds og en særlig spartleteknik kan du få vægge, der til forveksling ligner rå beton. Gipspuds er billigt og let at arbejde med. Godt 1000 kr. koster væggen her!

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
1.000 kr./20 m2

Intro

I denne gør det selv vejledning gennemgår vi 3 særlige spartelteknikker med henholdsvis en murske, en bred spartel og vinyltape, der får det endelige resultat til at ligne beton til en forveksling. Vi viser, hvordan du:

  • gør væggen klar til gipspuds
  • blander gipspuds
  • pudser væggen
  • maler og lakerer væggen

God fornøjelse!

Vejledning

01
Gør væggen klar til gipspuds 5 Trin

Det er vigtigt, at du har et fast og rent underlag på den væg, du skal pudse op med gipspuds. Væggen her er oprindeligt en tapetseret skillevæg af gips, hvor tapetet skal fjernes for at komme ned til en fast bund.

For at få pæne overgange til loftet og væggene, der støder op til den kommende “betonvæg”, fuges med en akrylfuge rundt i kanten.

Hvis du ønsker at imitere, at væggen er lavet af betonelementer, kan du opdele den i felter med vinyltape, som fjernes, når væggen er pudset op.

1

Fug rundt langs kanten af væggen med en akrylfuge, når du har sikret dig, at væggens underlag er fast, og evt. har fjernet tapet som her.

2

Akrylfugen presses godt ind i hjørnet og lidt ind over tapetet på de tilstødende vægge. Akrylfugen beskytter tapetet mod at gå i opløsning.

3

Tegn streger op, så væggen bliver opdelt i felter, så det ser ud, som om væggen er lavet af betonplader. Brug et vaterpas, så du er sikker på, at linjerne bliver præcist lodrette og vandrette.

4

Sæt vinyltape op langs dine streger. Tapen skal trykkes godt fast til underlaget, så der ikke kommer gipspuds ind bagved, når væggen pudses op.

5

Sørg også for at få dækket godt af. Panelerne forneden dækkes med malertape, og gulvet beskyttes med malerfilt.

02
Bland gipspuds, og puds væggen op 7 Trin

Nu skal du i gang med at blande gipspuds og trække den på væggen. Så snart pudsen er færdigblandet, skal du i gang - du har nemlig kun et begrænset tidsrum, hvor du kan arbejde med pudsen. Efter ca. 20 min. begynder pudsen nemlig at tørre op, og så bliver den hårdere at trække på. Så du skal blande mindre portioner ad gangen og pudse væggen op i flere omgange.

Den særlige teknik med at få gipspudsen til at ligne beton kan du lave, så længe gipsen stadig er fugtig.

1

Rør gipspudsen op med vand efter anvisningen på pakken. Mest effektivt er et piskeris på en boremaskine. Put altid først vand i spanden, derefter gipspuds. Blandingen skal have en konsistens som grød.

2

Put gipspuds på et stålbræt, og træk den på væggen. Start ved den yderste kant på væggen i den ene side, og arbejd dig over mod den anden side.

3

Gipspudsen trækkes på væggen oppefra og nedefter. Forsøg så vidt muligt at lave så lange træk som muligt, og prøv at gøre fladen så jævn som muligt.

4

Betonlooket laves med en murske, mens gipspudsen stadig er fugtig. Vælg områder rundtomkring på fladen, hvor du presser murskeen en smule ind i gipspudsen et par gange, så pudsen løfter sig lidt.

5

Området, du har gjort ujævnt, glattes med en bred spartel, så det bliver jævnt igen, dog med bittesmå “huller” i overfladen, som der også er i rigtig beton, fordi det sjældent lykkes at få al luft ud af beton.

6

Træk vinyltapen af, når du er færdig med at give overfladen betonlooket. Husk, at du har begrænset arbejdstid med gipspudsen, ca. 20-30 min. Tapen trækkes forsigtigt af, så rillens kanter står så skarpt som muligt.

7

Rillerne, som vinyltapen efterlader, er ca. 3 mm dybe. Jo fugtigere gipspudsen er, når du trækker tapen af, des skarpere vil kanterne typisk stå.

03
Væggen får maling og lak 6 Trin

Nu skal væggen males grå, så den får det helt rigtige betonlook. Rillerne males i en lidt mørkere nuance end de store flader, så de fremhæves, og du får illusionen af, at væggen er lavet af betonplader.

De store flader males med svamp, som giver et rustikt udseende, der passer godt til beton. Der bruges en vandbaseret akrylmaling, der fortyndes med vand til første lag maling, mens andet lag er ufortyndet. Til sidst forsegles fladen med lak.

1

Rillerne males op med en smal pensel med en mørkere grå farve, end væggen skal have. Det fremhæver rillerne, så det tydeligt fremstår, som om væggen består af betonelementer.

2

Væggen males med en grå, vandbaseret maling, der minder så meget om beton som muligt. Første lag maling fortyndes en smule med vand som en slags “grunder”.

3

Kanterne på væggen males med pensel hele vejen rundt. Så er du sikker på, at de bliver helt skarpe. Væggen skal tørre et døgns tid, inden du giver andet lag.

4

Væggens store flader males med svamp. Det gør det nemmere at komme til at male de steder, hvor du har lavet de små lufthuller i fladen.

5

Sådan ser det ud med første lag maling til højre og den endnu ubehandlede gipspuds til venstre. Når du maler med svamp, bliver malingen ikke helt jævnt fordelt - det understreger det rå betonlook.

6

Væggen får en gang lak til sidst, når væggen har fået andet lag maling ufortyndet. Lakken “forsegler” overfladen, så den ikke er så modtagelig over for evt. pletter. Det gør samtidig væggen lidt skinnende.

Materialer

  • Gipspuds
  • Vinyltape og malertape
  • Akrylfugemasse
  • Vandbaseret akrylmaling
  • Lak, her mat gulvlak

Specialværktøj

  • Piskeris til boremaskine
  • Murske og spartel

Tidsforbrug

2-3 dage.

Pris

Ca. 1.000 kr. for 3 x 7 meter

Sværhedsgrad

Der skal arbejdes koncentreret, da gipspudsen tørrer ret hurtigt.

Materialer til “betonvæggen”

MALING i en grå nuance, der minder om beton, gives til sidst. Her bruges en vandbaseret akrylmaling.

AKRYLFUGEMASSE bruges til at få en pæn overgang mellem “betonvæggen” og de tilstødende vægge samt loftet.

VINYLTAPE bruges til at op dele væggen i felter, så det ligner, at den er lavet af betonplader. Tapen er stærk og tåler fugt, så den kan trækkes af til sidst efter at være dækket af gipspuds.

GIPSPUDS kan pudses på væggen, så det ligner beton. Det kan bruges på stort set alle underlag, er nemt at arbejde med, revner eller synker ikke, er søm- og skruefast og tørrer hurtigt, efter ca. 20 min.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...