Rå væg med murstensskaller

Med murstensskaller kan du give dine projekter et fedt og helt personligt udtryk. Vil du have en enkelt murstensvæg i stuen? Dække en søjle på terrassen? Det kan du klare med de flotte murstensskaller, som er lette at sætte op og fuge.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 time pr. m²
Pris
700 kroner pr. m²

Intro

Mursten i stuen? Vi er jo blevet vant til rene, hvide, sterile vægge, men murstenenes rustikke og rå, men alligevel elegante udtryk emmer bare af stil og klasse! Men den slags er dyrt – meget dyrt. Og det er i hvert fald alt for svært til, at man selv kan lave det. Det går mange i hvert fald rundt og tror. Men faktisk er det en både let, sjov og billig gør det selv-udfordring, hvis du bruger murstensskaller.

Murstensskaller - tynde skiver af sten

Murstensskaller kaldes den paraply af sten og skifer i tynde skiver. Ofte er stenene kun omkring 15 mm tykke. Det betyder, at de er nemme at arbejde med, og montering med fliseklæber er en smal sag. Skallerne kan enten købes færdige og klar til brug (fx hos Abelona.dk), eller du kan selv skære dem til af gamle mursten eller andre sten.

I vejledningen viser vi trin for trin, hvordan du sætter murstensskaller op. Derudover har vi samlet idéer og inspiration til, hvordan du kan bruge skaller til dine projekter - både ude og inde.

Vejledning

01
Sådan opsætter du murstensskaller 8 Trin

Uanset om du arbejder inde eller ude, er opsætningen af murstensskaller den samme. Stenene klæbes fast på et underlag, der er rengjort og grundet.

Når stenene er klæbet fast, skal de fuges. Som med alt murværk er det vigtigt, at der er den samme afstand mellem rækkerne, så fugerne får den samme størrelse.

Vi viser her hele processen på et lille stykke gipsvæg. Der gælder det samme princip uanset størrelse på projekt og underlag.

1

Giv væggen primer. Inden du klæber fliserne op på væggen, skal den primes med en forankringsgrunder. Fliserne monteres med fliseklæber, her fra Lip.

2

Træk fliseklæberen på. Med en tandspar-tel trækker du fliseklæberen på i et lag på et par millimeter. Smør kun klæber på til et par rækker sten ad gangen.

3

Tryk skallerne fast i klæberen. Murstensskallerne trykkes ind i klæberen, indtil de sidder fast. Tag en række ad gangen.

4

Hold afstanden mellem fugerne. Det er vigtigt, at der bliver den samme afstand mellem rækkerne af murstensskaller. Så fugen lige bred. Brug fugebånd, klodser eller snor.

5

Væggen er klar til at blive fuget. Det ligner et stykke klassisk murværk, og murstensskallerne er nu klar til at få lagt fuge mellem stenene. Vi bruger bakkemørtel til fugerne.

6

Fyld fugerne ud. Med en tynd fugeske presses mørtlen ind i fugerne mellem murstensskallerne. Fyld mørtel på et fugebræt, og hold det tæt på væggen, så du spilder så lidt som muligt.

7

Vask muren af. Når fugerne er fyldt ud, er væggen af murstensskaller ved at være færdig. Vask stenene med vand, der klarer resterne af mørtel.

8

Så nemt er det! At lave et projekt med murstensskaller er virkelig en smal sag, og med det store udvalg af forskellige sten er der uendelige muligheder.

02
Sådan kommer du rundt om hjørnerne 2 Trin

Hjørnerne er ikke svære, men særligt de indvendige kræver, at du planlægger, hvordan stenene skal placeres, så der bliver harmoni. Det letteste er at klæbe dem op forskudt, ved at hver anden række slutter med en halv sten ind mod hjørnet. Det giver et flot og behageligt udtryk.

Til de udvendige hjørner findes der specielle hjørnesten.

1

Skær hjørnestenen til. Murstensskallerne kan let skæres til med en almindelig vinkelsliber. Vil du selv skære skallerne af hele mursten, skal der dog en vådskærer til.

2

Klæb op, og følg mønsteret. Stenen mod hjørnet er i hver anden række skåret over med vinkelsliberen. Det giver et flot og harmonisk mønster i væggen.

Materialer

  • Murstensskaller
  • Fliseklæber (her fra Lip)
  • Bakkemørtel (her fra Weber)
  • Fugebånd, flisesnor eller brikker
  • Forankringsgrunder

Specialværktøj

  • Fugeske
  • Tandspartel

Tidsforbrug

Ca. 1 time pr. m².

Pris

Fra 100 til 700 kr. pr. m².

Sværhedsgrad

Med sten, der er skåret til og klar til at sætte op, er det ikke svært at arbejde med murstensskaller.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du vinkelsliberen

I videoen her kan du se, hvad vinkelsliberen kan, og hvordan du bruger den. Sliberen giver dig masser af power, når du skal skære i jern, beton og sten. Og med den rigtige skæreskive kan du skære præcise snit i alt fra aluminium og plast til hårdtbrændte klinker. Du lærer også alt om indstillinger og beskyttelsesudstyr, så du kan arbejde sikkert.

Tips & Tricks

Masser af muligheder - også indenfor

1

Natursten i køkkenet. Det er måske ikke det mest praktiske, hvad rengøring angår, men det ser vanvittig flot ud med murstensskaller i køkkenet. Det giver rummet et anstrøg af Middelhav og sydens varme.

2

Lav en lille væg. Murstensskallerne er perfekte til 2 at give en væg en dramatisk effekt. Her er det en lille væg i et vinklet rum, der er beklædt med sten.

3

Miks sten og træ. Murstensskaller og træ ser godt ud ved siden af hinanden, og her får de mørke sten flot modspil af træet på en stor endevæg i en spisestue.

Et utal af sten

Hvilken farve, stil og form du vælger til din stenvæg eller et andet projekt, er selvfølgelig op til dig. Der findes flere forhandlere rundt om i landet og på nettet, der sælger murstensskaller og naturskifer. Her har vi vist produkter fra Abelona.dk, der har et stort udvalg. Hvis du ikke kan finde de rigtige størrelser, kan du selvfølgelig selv prøve at skære dem til. Det kræver dog en fliseskæremaskine, der tilfører vand, mens du skærer.

1

Skallerne behøver ikke være mursten. Her er der brugt sten i forskellige størrelser. Det er et puslespil at få til at passe, men effekten er god.

2

Her er fugen droppet, og i stedet sidder stenene helt tæt sammen. En rustik stenvæg som denne koster omkring 600 kr. pr. m² i sten.

3

Tynde, irregulære sten er også en mulighed. Det er et tidskrævende arbejde at få stenene til at passe sammen, men resultatet bliver unikt.

4

En klassisk new-yorker væg lavet med røde murstensskaller, som er fuget med bakkemørtel. Stenene findes i mange størrel­ ser og farvenuancer.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Vægge